Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a scris într-un mesaj pe Twitter din Ucraina că la Kiev se joacă viitorul tuturor și că ”aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei”. Morawiecki se află la Kiev împreună cu premierii Cehiei și Sloveniei pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Foto:

„Aici, în Kievul sfâșiat de război, se face istoria. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici se joacă viitorul tuturor. UE sprijină Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi - am adus acest mesaj la Kiev astăzi”, a scris premierul Poloniei pe Twitter.

Primii miniștri ai Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei s-au îndreptat spre Kiev cu trenul, într-o demonstrație de solidaritate cu Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a evita să fie capturată de Rusia.

„Trebuie să oprim cât mai curând tragedia care se întâmplă în Est”, a scris Mateusz Morawiecki pe Facebook. „De aceea, împreună cu viceprim-ministrul (polonez) Jaroslaw Kaczynski și prim-miniștrii Petr Fiala și Janez Jansa, suntem la Kiev”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți la o întâlnire virtuală cu liderii europeni că Ucraina a auzit că nu va fi primită în NATO și că ucrainenii au început să înțeleagă acest lucru și se bazează pe ei înșiși.

„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat el.

Deși Ucraina a înțeles că nu are șanse să intre în NATO și a spus chiar că ar fi disponibilă să renunte la a căuta titlul de membru al alianței pentru ca Rusia să pună capăt războiului, Zelenski nu s-a oprit din apelurile sale către Vest de a închide cerul de deasupra Ucrainei pentru ca țara să nu mai fie bombardată.

Într-un mesaj către parlamentarii canadieni, marți, Zelenski le-a cerut să facă un exercițiu de imaginație și să se gândească cum ar fi dacă dacă aeroportul din Ottawa ar fi bombardat și orașul Vancouver asediat, dacă copiii lor ar auzi bombardamente puternice în toiul nopții, sperând că prin acest mesaj va putea convinge occidentul să închidă cerul.

---

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 21