Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt luni seara buletinul de știri al Pervîi Kanal, cel mai urmărit post TV din Rusia, a fost eliberată și a primit o amendă de aproape 250 de euro, anunță agenția Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deși a fost eliberată, ea se confruntă în continuare cu acuzații penale care pot fi urmate de pedepse grele de închisoare.

Potrivit AFP, audierea de marți nu a fost dedicată direct acțiunii din timpul emisiunii, ci unui videoclip difuzat în același timp pe internet, în care ea denunță intrarea trupelor rusești în Ucraina.

Avocatul ei a declarat pentru AFP că se teme că va fi judecată pentru publicarea de „informații false” despre armata rusă, infracțiune pedepsită cu pedeapsa maximă de 15 ani de închisoare.

Ovsiannikova a intrat luni seara în timpul difuzării principalului buletin de știri al Pervîi Kanal pentru a protesta împotriva războiului cu o pancartă pe care scria „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint!”.

Imperturbabilă, prezentatoarea continuă să vorbească câteva secunde în timp ce Marina scandează „nu războiului”, apoi canalul grăbește difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct pe platou.

Imaginile s-au viralizat pe platformele social media și au fost preluate de presa din întreaga lume.

Marina Ovsiannikova a primit o amendă administrativă

Jurnalista, o angajată a Pervîi Kanal, a fost reținută de poliția rusă la scurt timp după incident.

Ovsiannikova a fost acuzată marți după-masa de „organizarea unui eveniment public neautorizat”, o acuzație pasibilă cu o amendă de până la 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro), muncă în folosul comunității sau până la 10 zile de închisoare.

Instanța a condamnat-o pe jurnalistă la plata amenzii maxime de 30.000 de ruble.

Presa rusă a scris în cursul dimineții de marți că jurnalista ar putea fi încadrată la infracțiunea de diseminare de „informații false” privind forțele armate ale Rusiei, recent aprobată de parlamentul de la Moscova și care poate aduce o condamnare de până la 15 ani de închisoare.

Pavel Cikov, un avocat rus și activist pentru drepturile omului care conduce ONG-ul Agora, a afirmat însă pe Twitter că noua lege conține și o prevedere care permite ca persoanele care folosesc sloganuri antirăzboi să primească doar o amendă. El a spus că această prevedere a fost folosită deja de 164 de ori.

Kremlinul o cataloghează drept huligană pe Ovsiannikova

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „huliganism” gestul jurnalistei.

„În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba despre huliganism”, a declarat marți Peskov, după ce a fost întrebat despre incident.

Oficialul rus a lăudat în schimb canalul de știri Pervîi Kanal pentru „obiectivitatea și calitatea programelor”.

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, a anunțat deja că a lansat propria investigație privind incidentul.

Într-un videoclip înregistrat anterior gestului de protest, Ovsiannikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă ea.

---

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 21