Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt luni seara cel mai urmărit buletin de știri din Rusia, difuzat de Pervîi Kanal, pentru a protesta împotriva războiului riscă să fie pusă sub acuzare în temeiul noii legi privind diseminarea de „informații false” privind forțele armate ruse.

HotNews.roFoto: Hotnews

TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, notează că „o femeie care a intrat în studioul programului Vremia de pe Pervîi Kanal se confruntă cu un dosar administrativ și a fost reținută”.

Agenția de presă rusă citează o sursă din cadrul agențiilor de aplicare a legii care afirmă că „fata poate fi trasă la răspundere, inclusiv în temeiul articolului 20.3.3 din Codul de infracțiuni administrative”, cel privind „Acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”.

Ce pedeapsă riscă Marina Ovsiannikova

Parlamentul rus a adoptat la începutul lunii martie un amendament care incriminează „diseminarea publică în mod deliberat a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Cei găsiți vinovați vor fi pasibili de o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare.

Dacă diseminarea de informații se face dintr-o poziție oficială „sau există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani.

Amendamentul mai stipulează că dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”.

Newsweek notează însă că Pavel Cikov, un avocat rus și activist pentru drepturile omului care conduce ONG-ul Agora, a afirmat pe Twitter că noua lege conține și o prevedere care permite ca persoanele care folosesc sloganuri antirăzboi să primească doar o amendă.

El spune că această prevedere a fost folosită deja de 164 de ori.

Cine este Marina Ovsiannikova

Ovsiannikova este o angajată a Pervîi Canal, cel mai popular canal TV din Rusia, OVD-Info, un ONG pentru apărarea drepturilor omului, relatând luni seara că aceasta a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Presa rusă a confirmat ulterior arestarea acesteia în timp ce avocatul Pavel Cikov a notat pe Twitter că aceasta este reținută de peste 12 ore fără ca noi informații despre aceasta să fie dezvăluite de autorități.

Jurnalista a dat buzna luni seara în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia cu o pancartă care critică ofensiva militară rusă din Ucraina. În cadru apare in spatele prezentatoarei o femeie care ține în mână un carton cu un text împotriva războiului din Ucraina: „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint!”.

Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Ovsiannikova explică că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, a adăugat Ovsiannikova.

Citește ultimele evoluții din a 20-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.