Herson, la nord-vest de Crimeea, e unul din primele mari orașe pe care Rusia le-a ocupat după ce a declanșat invazia din Ucraina. Imediat după ocupare, mii de locuitori au ieșit zile la rând pe străzi, protestând și manifestând față de invadatori. De la Moscova, însă, realitatea se vede puțin... diferit.

Manifestarile pro-ruse din HersonFoto: Colaj foto

Un video proaspăt publicat de către Ministerul Rus al Apărării arată cum câteva zeci de cetățeni care se presupune că ar fi din Herson, au ieșit cu flori roșii în mână să manifesteze în fața unui monument dedicat sovieticilor care au eliberat orașul în cel de-Al Doilea Război Mondial.

  • „Spasiba” (n.r. Mulțumim) și „Ura!”, au strigat oamenii, care au și scandat împotriva fascismului.
  • „Prieteni, noi nu suntem fasciști, nu suntem naziști. Vom curăța orașul nostru de fasciști”, a strigat un bărbat în fața mulțimii adunate.

Pe străzi, însă, mii de ucraineni protestează, se pun în fața mașinilor și nu se mișcă nici când rușii trag focuri de avertisment

Ce nu arată Rusia în acest clip sunt zecile și sutele de imagini apărute în aceste zile pe rețelele de socializare care arată proteste mari și mici în Herson, cu ucraineni care se opun rușilor și vehiculelor militare, inclusiv și atunci când militarii trag focuri de avertisment.

În Herson chiar și după primele zile mii de oameni au ieșit să protesteze și s-au pus de-a dreptul cu corpurile lor în fața tancurilor.

Vezi și:

Rusia a mai încercat să prezinte „alternativ” evenimentele într-un oraș din sudul Ucrainei, imediat după ocupare.

Ministerul rus al Apărării susținea că forțele ruse care intraseră în orașul ucrainean Melitopol, nu au întâmpinat nicio rezistență, iar militarii ruși au fost primiți cu bucurie de oameni care fluturau steaguri roșii.

În realitate însă, rezistența ucrainenilor din Melitopol a fost chiar impresionantă.

----