Preşedintele american Joe Biden încearcă să escaladeze situaţia şi să impună agenda SUA asupra întregii comunităţi internaţionale aducând în discuţie riscul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial, a susţinut ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

​Serghei RiabkovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Riabkov a făcut aceste declarații sâmbătă, într-un interviu acordat televiziunii de stat Channel One, citat de agenţia de presă rusă Tass, scrie News.ro.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că nu facem niciun pas, fie verbal - sub formă de declaraţii - sau de orice alt fel, care ar putea fi privit ca o escaladare. Între timp, înaltul oficial american vorbeşte deschis despre pericolul unui Al Treilea Război Mondial”, a afirmat Riabkov.

„Aceasta este o încercare de a călca pe nervi, de a impune agenda lor (SUA) întregii comunităţi internaţionale. Pentru noi, obiectivele distructive ale acestei atitudini sunt evidente”, a subliniat el.

Riabkov a adăugat că nu vede niciun semn potrivit căruia SUA sunt gata să continue discuţiile despre situaţia din Ucraina. Potrivit oficialului rus, SUA au promovat o agendă diferită în ultimele luni.

„În loc să discutăm subiectul securităţii europene, cum să păstrăm şi să întărim arhitectura care s-a dezvoltat în Europa în ultimele decenii, am fost literalmente forţaţi să discutăm probleme care nu au nimic de-a face cu asta. Vedem la ce a condus. Aceasta este o greşeală strategică de calcul din partea Statelor Unite, a aliaţilor, clienţilor şi a sateliţilor săi”, a continuat înaltul oficial rus.

Joe Biden a afirmat anterior că SUA nu vor intra în război cu Rusia în Ucraina, ci vor apăra teritoriul NATO, dacă este necesar. El a spus că o confruntare directă între NATO şi Rusia ar însemna Al Treilea Război Mondial, iar comunitatea internaţională „trebuie să se străduiască să-l prevină”.

Citește și:

---