Garanţiile de securitate propuse anterior de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat drastic, a declarat sâmbătă ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat postului de televiziune Channel One, citat de agenţia de stat Tass.

​Serghei RiabkovFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Întrebat dacă propunerile Moscovei privind garanţiile de securitate pentru Statele Unite şi NATO sunt încă în vigoare, Riabkov a răspuns că „nu ar spune că propunerile de acest tip ar putea rămâne în vigoare”, relatează News.ro.

„În ansamblu, configuraţia s-a schimbat complet şi situaţia actuală este drastic diferită. În prezent, problema este aceea de a asigura atingerea obiectivelor care au fost stabilite de autorităţile noastre înainte de lansarea unei operaţiuni militare speciale”, a continuat oficialul rus.

Riabkov a afirmat că partea rusă a recurs „la eforturi maxime pentru a menţine şi asigura arhitectura securităţii europene, care a apărut în urma unei politici absolut iresponsabile şi penale implementate de actualul regim de la Kiev şi de curatorii săi din Occident, conduşi de Statele Unite”.

Riabkov: „Totul depinde de Washington”

„Dacă vorbim despre viitorul arhitecturii securităţii europene, precum şi despre viitorul privind controlul armelor, întrebarea este din nou despre cum vor fi pregătiţi oponenţii noştri, inamicii noştri conduşi de Statele Unite, şi dacă vor fi pregătiţi per total pentru discuţii”, a spus el.

„Desigur, dacă americanii sunt dispuşi, suntem gata să reluăm dialogul şi cu siguranţă suntem decişi şi capabili să lucrăm în această direcţie, inclusiv în cadrul Tratatului privind reducerile şi limitările de armament strategic ofensiv (Noul START), ale cărui negocieri au fost şi ele suspendate. Totul depinde de Washington acum”, a menţionat Riabkov.

El a mai susținut că pe 25 februarie, a doua zi după ce Rusia a lansat o „operaţiune militară specială” în Ucraina, „colegii americani şi-au anunţat decizia de a încheia un dialog privind securitatea strategică europeană”.

„Aş dori să folosesc acest moment pentru a-i avertiza să nu ia măsuri imprudente”, a adăugat ministrul adjunct rus de Externe.

---