Noi imagini postate de ucraineni și corespondenții presei internaționale arată devastarea din Irpin, o suburbie a capitalei Kiev, în urma bombardamentelor puternice ale Rusiei care vizează tot mai mult populația civilă.

Irpin, KievFoto: Hotnews

Irpin este un oraș cu o populație de aproximativ 62.000 de locuitori, o parte a sa fiind o enclavă a capitalei ucrainene Kiev, care a fost bombardată de trupele rusești în ultimele zile.

Armata ucraineană a detonat un pod dintre localitățile Bucha și Irpin încă de duminică pentru a încetini avansul forțelor rusești înspre capitala Kiev, considerată obiectivul principal al invaziei declanșate joia trecută.

În cursul weekendului au avut loc lupte grele în jurul Irpin.

Rusia a trecut la bombardarea civililor

În ultimele zile forțele armate ale Rusiei au început să bombardeze tot mai mult ținte și populația civilă după ce Ucraina a opus o rezistență puternică înaintării lor și în contextul în care există informații că președintele rus Vladimir Putin este tot mai frustrat de eșecul armatei sale.

Obuze și rachete rusești au căzut constant în cursul nopții de marți înspre miercuri asupra orașului Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina ca populație, unde s-au înregistrat cel puțin 21 de morți și peste 100 de răniți.

Peste noapte, pozițiile ucrainene au fost „în mod constant sub loviturile inamicului, ale aviației, al artileriei cu reacție și al armelor de foc”, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov într-o actualizare pe pagina sa oficială de Facebook de miercuri dimineață.

Harkov a fost unul dintre primele orașe ucrainene în care rușii au început bombardamente nediscriminatorii asupra populației civile. Imagini greu de privit surprinse încă de luni în acest oraș arată blocuri luate la țintă și civili morți filmați pe străzi.

Rușii au bombardat ținte civile și în Mariupol, un important oraș-port din sudul țării.

„Sunt cartiere rezidențiale bombardate de cinci zile, suntem loviți cu rachete, suntem loviți de artilerie și de forțele aeriene”, a declarat marți dimineața primarul Vadym Boichenko.

În Kiev rușii au lansat miercuri seara rachete asupra turnului TV din capitala ucraineană, 5 persoane pierzându-și viața doar în urma acestui atac.

Ucraina a criticat dur atacul, pentru că bombardamentul a avut loc în apropierea Centrului Memorial al Holocaustului Babyn Yar.

Deocamdată nu este clar dacă o nouă rundă de discuții de pace, programată inițial pentru ziua de miercuri, va mai avea până la urmă loc.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: