Prefectura judeţului Bacău nu doreşte să intervină în readucerea în starea iniţială a cimitirului militar din Valea Uzului, deoarece nu se simte competentă să facă acest lucru - a declarat instituţia miercuri portalului Krónika, citat de MTI.

Cimitirul Valea Uzului în 2019Foto: Hotnews

Instituţia Prefectului judeţului Bacău, ca şi consiliul local al comunei Sânmartin din judeţul Harghita, a fost implicată în calitate de reclamant în procesul de anulare a autorizaţiei de construcţie a parcelei româneşti amenajate ilegal, a cărui hotărâre definitivă a fost pronunţată pe 10 februarie.

Curtea de Apel Bacău a considerat ca nefondat recursul oraşului Dărmăneşti din judeţul Bacău şi a menţinut hotărârea primei instanţe, care a anulat autorizaţia de construcţie pentru parcela românească din cimitir şi a dispus demolarea construcţiei ilegale.

În ciuda implicării, Instituţia Prefectului din judeţul Bacău a declarat pentru Krónika că nu se simte competentă în executarea hotărârii instanţei. La întrebarea portalului legată de punerea în aplicare a sentinţei, prefectul Lucian-Gabriel Bogdănel a răspuns că informaţiile ar trebui obţinute de la primăria din Sânmartin şi de la Prefectura judeţului Harghita. Potrivit hotărârii guvernului 299/2010, cimitirul militar aparţine proprietăţii publice a localităţii Sânmartin din judeţul Harghita – a explicat prefectul.

Conform hotărârii pronunţate în primă instanţă însă demolarea crucilor de beton este responsabilitatea primăriei din Dărmăneşti, iar acest lucru a fost confirmat şi de hotărârea definitivă a curţii de apel, iar prefectul, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, este responsabil pentru respectarea legii în România – scrie portalul Krónika.

Sándor Birtalan, primarul UDMR al comunei Sânmartin, a declarat după hotărârea definitivă: vor aştepta notificarea oficială şi în funcţie de aceasta vor căuta împreună cu juriştii cea mai potrivită soluţie pentru restabilirea stării iniţiale a cimitirului. El a preconizat, de asemenea, că acest lucru nu va fi uşor, deoarece organizaţiile naţionaliste româneşti, care au depus de mai multe ori coroane în acest cimitir, au semnalat deja că nu vor permite îndepărtarea crucilor de beton.

În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a trecut Cimitirul militar din Valea Uzului în proprietatea sa publică, iar în luna aprilie a amenajat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. În trecut, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin (judeţul Harghita), iar comunitatea maghiară considera ca fiind un cimitir militar maghiar.

Tensiunile de la Cimitirul din Valea Uzului

Pe 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, jandarmi și maghiarii formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor.

Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”.

În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare.

Anterior conflictului din 6 iunie, cele câteva zeci de cruci ridicate pentru eroii români, fuseseră acoperite cu saci negri de gunoi, potrivit unor fotografii postate pe rețelele de socializare. După acel eveniment, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita decidea că cimitirul poate fi vizitat doar o oră pe săptămână.

Vezi în detaliu pe subiect: