Cele 50 de cruci din beton pentru eroii români, ridicate de Primăria Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului, au fost amplasate ilegal și trebuie îndepărtate, a decis, definitiv, Curtea de Apel Bacău, relatează Știrile TVR.

Cimitirul Valea Uzului în 2019Foto: Hotnews

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus, printr-o hotărâre, Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, apoi, în aprilie a înființat o parcelă românească în cimitirul așezării depopulate Valea Uzului, de la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău, potrivit TVR.

Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar. Instanța a stabilit că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru crucile din Cimitirul militar Valea Uzului este ilegală.

Tensiunile de la Cimitirul din Valea Uzului

Pe 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, jandarmi și maghiarii formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor.

Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”.

În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare.

Anterior conflictului din 6 iunie, cele câteva zeci de cruci ridicate pentru eroii români, fuseseră acoperite cu saci negri de gunoi, potrivit unor fotografii postate pe rețelele de socializare. După acel eveniment, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita decidea că cimitirul poate fi vizitat doar o oră pe săptămână.

Vezi în detaliu pe subiect: