Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu susține, într-o declarație publică, că liderul PSD, Marcel Ciolacu încurajează liderii din eșalonul doi ai partidului să-i atace pe miniștrii liberali. Motreanu face referire la atacurile deputatului PSD Marian la adresa liberalilor, cărora „au început să le sară batistele pe nas de furie, pe motiv de rotativă”.

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Este destul de dificil să avem o colaborare bună cu PSD in toate județele, chiar dacă am găsi un numitor comun pentru multe lucruri care ne despart, atâta timp cât Președintele PSD Marcel Ciolacu îi încurajează pe unii dintre reprezentanții săi în teritoriu să îi atace pe miniștrii PNL și pe reprezentanții administrației locale PNL”, spune prim-vicepreședintele PNL.

Motreanu mai spune că este inadmisibil ca „șeful unei organizații slabe a PSD, cum este cea de la Giurgiu, să atace într-o postare trei miniștri ai PNL” și consideră că Marcel Ciolacu este cel care încurajează ofertele liderilor PSD pentru „atragerea” unor primari PNL.

„Este o diferență foarte mare între abordarea premierului Ciucă - care niciodată nu a încurajat atacurile în coaliție, dimpotrivă a preferat să nu răspundă atunci când a fost atacat el sau PNL - și cea a lui Marcel Ciolacu care încurajeaza liderii din eșalonul 2-3 al partidului să atace miniștrii PNL sau să ii încurajeze să facă oferte pentru „atragerea” unor primari PNL. Prin urmare, în aceste condiții, este greu să vorbim despre o colaborare unitară la nivelul tuturor județelor între PNL si PSD”, a declarat primvicepreședintele PNL Dan Motreanu.

Reacția lui Motreanu, care este si liderul PNL Giurgiu, vine după ce săptămâna trecută deputatul PSD de Giurgiu, Marian Mina i-a atacat dur pe liberali. Mina a scris pe Facebook că liberalilor „au început să le sară batistele pe nas de furie, pe motiv de rotativă”: „Nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode plagiatorul, cu Predoiu „surse neoficiale” şi cu Popescu, combinatorul din Energie?!”.

Deputatul PSD le-a transmis liberalilor, printr-un mesaj pe Facebook, că „mămăliga se umflă” şi le „va exploda în faţă”.

Schimbul de replici publice dintre liderii PSD și PNL a părut în contextul discuțiilor interne pe tema rocadei guvernamentale dintre cele două partide care trebuie să se facă în luna mai 2023.

Care este mărul discordiei dintre PSD și PNL / De ce se atacă social-democrații și liberalii

Dincolo de declarațiile publice, mărul discordiei dintre PSD și PNL și miza atacurilor publice au legătură cu negocierea ministerelor la rocada guvernamentală din luna mai, 2023. PSD vrea să mențină ministerul Transporturilor și Finanțelor și le sugerează public liberalilor că ar putea să păstreze Justiția și Fondurile Europene.

Neoficial PSD se bazează pe colaborarea premierului Nicolae Ciucă care și-a exprimat dorința de a menține cele două portofolii în cauza. Social-democrații i-au sugerat lui Ciucă că ar fi dispuși ca la rocadă, să susțină PNL pentru a prelua ministerul Dezvoltării de la UDMR. Sursele HotNews.ro susțin că o parte dintre liderii PNL nu agreează acest gen de întelegere între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

La nivel public, liderii PSD au transmis că la rocada guvernamentală nu trebuie „să schimbi jucătorii care performează”. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al PSD susțin că schimbarea premierului nu impune și schimbarea portofoliilor.

În replică, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a susținut că rotativa se va face „pe formula care a fost prevăzută în protocolul semnat” și că nu vor exista negocieri între PSD și PNL pentru portofolii. Bogdan mai susținea că „introducerea dezbaterii cu 4-5 luni înainte de rotativă e fără sens și nu ajută la buna guvernare".