Deputatul PSD Marian Mina lansează un atac dur la adreasa liberalilor, cărora „au început să le sară batistele pe nas de furie, pe motiv de rotativă”: „Nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode plagiatorul, cu Predoiu „surse neoficiale” şi cu Popescu, combinatorul din Energie?!”.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Agerpres

El le transmite liberalilor, printr-un mesaj pe Facebook, că „mămăliga se umflă” şi le „va exploda în faţă”.

  • „Câtorva capete înfierbântate de la #PNL au început să le sară batistele pe nas de furie, pe motiv de rotativă. Mai uşor cu nervii, colegi de la PNL, că aveţi jumătate dintre miniştrii voştri cu probleme!
  • Până să daţi ultimatumuri cu rotativa, nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode plagiatorul, cu Predoiu „surse neoficiale” şi cu Popescu, combinatorul din Energie?! Linişte totală. Ce mai caută toţi aceşti oameni pe funcţii?
  • Oricâte eschive şi piruete aţi face, e clar că mămăliga se umflă şi vă va exploda în faţă. Tic-tac!
  • P.S.: Până la rotativă, avem de guvernat. Lăsaţi trăncăneala şi faceţi ce trebuie pentru oameni!”, a scris Mina, sâmbătă, pe Facebook.

Liderii PSD au transmis public că la rocada guvernamentală nu trebuie „să schimbi jucătorii care performează”. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al PSD susțin că schimbarea premierului nu impune și schimbarea portofoliilor.

În replică, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a susținut că rotativa se va face „pe formula care a fost prevăzută în protocolul semnat” și că nu vor exista negocieri între PSD și PNL pentru portofolii. Bogdan mai susținea că „introducerea dezbaterii cu 4-5 luni înainte de rotativă e fără sens și nu ajută la buna guvernare".

  • „Noi nu vom negocia nici măcar un punct. PNL nu va pune nici măcar piciorul lateral de la aceasta chestiune”, a declarat Rareș Bogdan la Realitatea TV.

„Rotativa la guvernare” - ce prevede acordul politic PSD-PNL-UDMR

Potrivit acordului politic semnat în 2021 la înființarea Coaliției, PSD-PNL-UDMR trebuie să facă schimb de ministere și premier în mai 2023.

Mai exact, protocolul prevede că primul candidat la funcția de Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Pe lângă rocada premierilor, PSD și PNL și UDMR urmează să facă schimb și de ministere. Acordul politic semnat în Coaliție face referire în mod special la patru ministere: Transporturile, Investițiile și proiectele Europene, Justiția și Finanțele (ultimele două -ministere cheie pentru că avizează toate proiectele care trec prin Guvern).

Dincolo de înțelegerea și documentele oficiale, la nivel politic intențiile sunt altele. Social-democrații au lansat semnale publice că doresc să păstreze unele portofolii. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat în mod repetat în ultima perioadă că ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene nu ar trebui să facă rocadă în 2023.