După plecarea mai multor parlamentari fideli lui Ludovic Orban din PNL, configurația politică în Legislativ a devenit un posibil impediment pentru învestirea unui guvern PNL-USR-UDMR. Pentru a trece de Parlament, un Guvern propus are nevoie de minim 234 de voturi. Vicepremierul Dan Vîlceanu spune că PNL-USR-UDMR ar avea 240 de voturi, însă aritmetica parlamentară arată că o eventuală refacere a coaliției depinde puternic de încă o altă facțiune parlamentară.

plen Parlament Foto: AGERPRES
  • Dacă facem un calcul sumar, o să vedeţi că lucrurile nu stau chiar aşa. (...) Matematica este matematică. Sunt minim 240 de voturi pe varianta cu USR. Haideţi să nu forţăm matematica mai mult decât este nevoie", a spus Dan Vîlceanu, unul dintre susținătorii din interiorul PNL pentru refacerea coaliției de Guvernare cu USR.

Înainte de criza politică și de Congresul PNL, partidul politic avea în Parlament nu mai puțin de 134 de mandate. Adunate cu cele ale USR și UDMR, ieșea un scor care oferea o majoritate parlamentară relativ stabilă: 243 de voturi. La acestea se mai adăugau și voturile unor parlamentari de la Minorități.

După ieșirea lui Ludovic Orban din grupul Parlamentar din PNL, ieșire care a antrenat și plecarea altor 14 parlamentari liberali, lucrurile se schimbă...

Cum arată acum configurația politică în Parlament

PSD - 157 mandate

PNL - 119 mandate (după plecarea deputaților și senatorilor PNL - 15 parlamentari - susținători ai lui Ludovic Orban)

USR - 80 mandate

AUR - 43 mandate

UDMR - 29 mandate

Minoritățile 18 mandate

Neafiliați - 20 mandate

Pentru învestirea unui guvern este nevoie de 234 de voturi. Dacă s-ar reface Coaliția PNL-USR-UDMR-Minorități în actuala configurație parlamentară - la un calcul simplu ar avea împreună 246 de voturi. În aceasta ecuație problema este la Minorități.

Mai exact, șapte dintre cei 18 parlamentari ai Minorităților refuză să voteze refacerea Coaliției PNL-USR-UDMR. De ce? În istoria grupului Minorităților a existat întotdeauna o colaborare cu PSD, mai exact 7 parlamentari au votat mereu alături de PSD. Majoritatea ar fi extrem de fragilă și nesigură 239 de voturi din 234 necesare.

Cu toate acestea, Ludovic Orban a anunțat miercuri că el și parlamentarii săi nu vor vota un Guvern PNL-PSD, ci doresc refacerea coaliției de guvernare de dreapta cu USR, cu alte cuvinte ar putea vota și ei o eventuală nouă majoritate PNL-USR-UDMR.

Câte voturi ar putea obține un Guvern PNL-PSD?

Pe de altă parte, o coaliție PNL-PSD ar însemna din start o majoritate comfortabilă: 276 de voturi.

La acestea dacă mai adăugăm și voturile UDMR, dar și o parte din Minorități, vedem că majoritatea parlamentară ar fi astfel una covărșitoare: 312.

Totuși, de la înălțimea celor 157 de mandate în Parlament, cel mai mare număr dintre toate partidele parlamentare, PSD prin vocea președintelui Marcel Ciolacu a anunțat că în eventualitatea în care ar intra la Guvernare va cere fără echivoc poziția de prim-ministru.