Secretarul general al liberalilor, Dan Vîlceanu, a declarat miercuri că PNL și USR ar avea minimum 240 de voturi în Parlament pentru un nou guvern.

Dan VilceanuFoto: AGERPRES

"Pe noi ne interesează ca PNL să fie bine reprezentat şi corect reprezentat în structura Guvernului şi ne interesează, în primul şi în primul rând, să închidem această criză şi să avem un guvern cu puteri depline. Nu negociem la televizor", a afirmat Vîlceanu, la sediul PNL.

Întrebat cu privire la faptul că pe varianta cu USR nu ar exista suficiente voturi, el a spus că ar exista minim 240 de voturi.

"Am auzit şi eu punctul acesta de vedere. Dacă facem un calcul sumar, o să vedeţi că lucrurile nu stau chiar aşa. (...) Matematica este matematică. Sunt minim 240 de voturi pe varianta cu USR. Haideţi să nu forţăm matematica mai mult decât este nevoie", a spus Dan Vîlceanu.

Cum arată configurația politică în Parlament

  • PSD - 157 mandate
  • PNL - 119 mandate (după plecarea deputaților și senatorilor PNL - 15 parlamentari - susținători ai lui Ludovic Orban)
  • USR - 80 mandate
  • AUR - 43 mandate
  • UDMR - 29 mandate
  • Minoritățile 18 mandate
  • Neafiliați - 20 mandate

Pentru învestirea unui guvern este nevoie de 234 de voturi. Dacă s-ar reface Coaliția PNL-USR-UDMR-Minorități în actuala configurație parlamentară - la un calcul simplu ar avea împreună 246 de voturi. În aceasta ecuație problema este la Minorități.

Mai exact, șapte dintre cei 18 parlamentari ai Minorităților refuză să voteze refacerea Coaliției PNL-USR-UDMR. De ce? În istoria grupului Minorităților a existat întotdeauna o colaborare cu PSD, mai exact 7 parlamentari au votat mereu alături de PSD. Majoritatea ar fi extrem de fragilă și nesigură 239 de voturi din 234 necesare.