Trei motive pentru care lui Florin Cîțu îi este mai bine fără USR-PLUS la guvernare

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Luni, 13 septembrie 2021, 15:23 Actualitate | Politic


Citu, Barna, Kelemen
Foto: AGERPRES
Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR n-a ajuns la termen. După nici nouă luni după ce au intrat împreună în Palatul Victoria, oamenii lui Dan Barna și Dacian Cioloș nu au mai avut loc la masă. Momentul electoral intern din cele două partide a grăbit un exit așteptat într-un orizont de timp mai îndepărtat din cauza incompatibilităților dintre cele trei partide.

Aceste incompatibilități s-au văzut în momente cheie, PNL și UDMR făcând front comun, iar plecarea USR-PLUS din guvern venind în urma unui șir de „defecțiuni” în Coaliție. PNL și UDMR pe de o parte, și USR-PLUS de cealaltă parte reclamă lipsa de incredere în parteneri și nerespectarea cuvântului dat.

În acest moment, lucrurile par iremediabil stricate. Părțile aflate în conflict își pun condiții inacceptabile. Aripa PNL al lui Florin Cîțu, susținută de Klaus Iohannis, susține revenirea la masa dialogului în formula Coaliției convenită în decembrie și ștergerea cu buretele a tot ceea ce s-a întâmplat. USR-PLUS spune că o va face doar dacă Florin Cîțu pleacă de la Guvern.

Variantele posibile sunt: Florin Cîțu să câștige președinția PNL și să se retragă din funcția de premier, exclusă oficial până în acest moment la fel și cea a plecării acum; rămânerea USR-PLUS în opoziție și continuarea guvernării PNL-UDMR cu sprijinul PSD.

Trei motive de dispută care au dus la despărțirea lui Cîțu de USR-PLUS:

1. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Asumat în programul de guvernare ca prioritate, demersul părea sortit eșecului încă de la început. Nici PNL, nici UDMR nu vor o Secție așa cum a propus-o fostul ministru al Justiției, Stelian Ion. Liberalii o spun informal, UDMR și-a asumat-o public.

În sedința de guvern din 18 februarie când Stelian Ion a venit cu proiectul de lege în Guvern, vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu se opune desființării Secției, însă nu este de acord cu formula propusă de ministrul Justiției, condiții în care Uniunea își rezervă dreptul de a aduce amendamente în Parlament.

„Perfect”, a închis discuția premierul Florin Cîțu, proiectul de lege fiind astfel adoptat în Guvern și trimis în Parlament.

„Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor şi atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public (...) Acolo există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică (...) şi acolo ar trebui duse aceste dosare, nici la DNA, nici la DIICOT”, a declarat pe 7 martie Kelemen Hunor, precizând că în Parlament vor exista modificări în această privinţă.

Pe 18 martie de comisia juridică a Camerei Deputaților trecea proiectul de desființare a SIIJ cu amendamente, în sensul creării unei superimunități pentru procurori și judecători. Mai exact, aceștia nu puteau fi urmăriți penal sau trimiși în judecată decât cu avizul CSM.

Amendamentul a fost votat de toți parlamentarii Coaliției, inclusiv cei ai USR-PLUS. Singurii care au fost împotrivă, însă pe motiv că se desființează Secția, au fost cei de la PSD și minorități.

De altfel, Stelian Ion a declarat că formula nu este cea mai fericită, dar „punând în balanţă opţiunile pe care le avem în prezent, consider că este foarte important să fie desfiinţată această Secţie specială”.

Pe 24 martie proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților și apoi transmis la Senat.

N-au trecut cinci zile, și Stelian Ion a anunțat că cere avizul Comisiei de la Veneția pe proiectul de lege în forma adoptată de camera inferioară.

Decizia a scos din sărite partenerii de Guvernare ai USR-PLUS. Premierul Florin Cîțu a declarat recent că Stelian Ion a acționat fără să se consulte cu nimeni și fără să aibă girul său. Același lucru l-ar fi făcut și când a început procedura de selecția a procurorilor din conducerea parchetelor de rang înalt, pe legile modificate de Tudorel Toader și fără o consultare în Coaliție.

După gestul fostului ministru al Justiției, lucrurile s-au blocat, proiectul fiind în continuare la comisia juridică din Senat unde coaliția are majoritate de 1, mai exact are nevoie de votul UDMR care nu vrea desființarea SIIJ fără garanții. Ultima formulă, însă refuzată de Stelian Ion, a fost ca Secția să rămână la Parchet, la departamentul de urmărire penală şi criminalistică, pentru un an, de probă, iar dacă lucrurile nu merg cum trebuie să se găsească o soluție cu ocazia modificării în Parlament a legilor justiției.

De altfel, varianta a fost recunoscută nuanțat și de fostul ministru care a declarat după demiterea sa că președintele Klaus Iohannis și discuția privind desființarea SIIJ să aibă loc odată cu discuția despre legile justiției.

„La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu preşedintele pe tema reformei din justiţie, pe 18 mai, acesta a ţinut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunţ la proiectul de desfiinţare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o 'strategie mai bună': să desfiinţăm secţia abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiţiei”, a declarat Stelian Ion pe 9 septembrie.

În context, ar mai fi de menționat un alt demers care a ostilizat partenerii de Coaliție ai USR-PLUS. În ofensivă electorală în partid, Dacian Cioloș a preluat tema desființării SIIJ, negociind în afara unui mandat explicit. Mai exact, potrivit informațiilor HotNews, Cioloș a avut o serie de întâlniri la nivelul conducerilor UDMR și PNL în care a condiționat acordul pentru programul „Anghel Saligny”, noul PNDL, de desfiintarea SIIJ. Demersul a fost considerat un șantaj, în condițiile în care, susțin aceleași surse, nu erau obiecții majore în cazul „Anghel Saligny” din partea USR-PLUS.


2. Primari în două tururi

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost un motiv de neînțelegere încă de la formarea Coaliției.

USR-PLUS a propus ca acest lucru să fie asumat în programul de Guvernare, însă UDMR s-a opus, motiv pentru care s-a decis că o schimbare a legislației în acest sens să aibă loc în parlament dacă va întruni majoritate. În acest context s-a convenit reînființarea comisiei de cod electoral în Parlament care să fie condusă de USR-PLUS. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, în plus o condiție a fost ca să existe un mandat clar negociat în Coaliție.

Practic, subiectul a fost îngropat. „Ca să fie spus clar: Am fost trași pe sfoară”, a concluzionat Dan Barna, într-o ședință a conducerii partidului, în 29 august.

De unde opoziția PNL și UDMR? În acest moment, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar avantaja în principal USR-PLUS.

Actuala legislatie favorizează partidele mari, cum sunt PNL și PSD. UDMR este și ea în avantaj, datorită influenței în zonele electorale pe care le controlează. Practic, posibilitatea negocierii în turul doi ar putea schimba sferele de influență locale, lucru nedorit în acest moment nici de PNL, nici de UDMR, și nici de PSD care este în afara Coaliției.

3. Zero taxe pe salariul minim

Proiectul zero taxe pe salariul minim propus de USR-PLUS a fost preluat în programul de guvernare sub forma unui proiect pilot.

„Elaborarea unui studiu de impact in 2021 privind posibile facilitați fiscale in vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contributiilor si impozitelor pe echivalentul salariului minim, si începând cu anul 2022 pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat in urma studiului de impact. Decizia privind prelungirea si/sau generalizarea măsurii se va lua in funcție de rezultatele înregistrate in urma pilotarii la doi ani de la intrarea in vigoare in condițiile unui deficit sub 3% sau doi ani de creștere economică peste potential”, scrie în document.

Însă șansele ca zero taxe pe salariul minim să fie realitate sunt în acest moment chiar zero.

În ciuda insistenței fostului ministru USR-PLUS al Economiei, Claudiu Năsui, mesajul foarte clar a venit de la noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, unul dintre apropiații premierului Florin Cîțu.

„Din câte cunosc eu, nu (există un proiect cu privire la zero taxe pe salariul minim n.r.). E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica la acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor pe care le avem. Dacă venim cu această măsură o să avem o mare și o gravă problemă bugetară. Fie și proiect pilot, mi-e greu să cred că odată ce deschidem Cutia Pandorei vom mai putea opri după aceea generalizarea unui asemenea proiect pentru că odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe , toate celelalte categorii vor dori să fie în aceeași situație”, a declarat Vîlceanu, la finalul lui august.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23895 vizualizari

 • +43 (55 voturi)    
  Ni se rupe de Câțu & PSD (Luni, 13 septembrie 2021, 15:43)

  MG [utilizator]

  despre binele Țării aveți ceva de spus?
  • +15 (19 voturi)    
   De fapt primele doua motive (Luni, 13 septembrie 2021, 18:54)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Sunt cele mai importante si cele pt. care romanii continua sa plece din tara.
   • -4 (10 voturi)    
    daaa (Marţi, 14 septembrie 2021, 1:19)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    SIIJ si primarii ii fac sa plece la salarii mult mai mari, asa e :)))
 • +33 (45 voturi)    
  - (Luni, 13 septembrie 2021, 15:55)

  andrei9999 [utilizator]

  1. face ce vrea basca lui
  2. nu mai da nimeni din casa
  3. isi achita datoriile catre cei ce l-au cocotat acolo
  • +4 (12 voturi)    
   Orice condamnat (Luni, 13 septembrie 2021, 21:02)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui andrei9999

   la moarte are dreptul sa se simta bine inainte de a fi executat.

   UDMR este un partid antiromanesc!
 • +24 (44 voturi)    
  Ce oameni rai (Luni, 13 septembrie 2021, 16:05)

  LeneaInCui [utilizator]

  <irony> Ce oameni rai sunt astia din USRPLUS. Bine ca a scapat PNLPSD si UDMR de ei. </irony>
  • -5 (11 voturi)    
   Se numeste sarcasm, nu ironie (Luni, 13 septembrie 2021, 16:16)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui LeneaInCui

   Dar, in fine, nu e definit de W3C, deci e de inteles.
   • +5 (13 voturi)    
    E doi, bre, E doi ! (Luni, 13 septembrie 2021, 17:18)

    JoBaiDen [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    "Bine ca a scapat PNLPSD si UDMR de ei."
    ===========================

    E doi, bre...PNLPSD(1)+UDMR(1)=2. Deci E doi, bre..bre ironie, bre!
    • +5 (13 voturi)    
     sau USL și soluția imorală. (Luni, 13 septembrie 2021, 17:27)

     IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui JoBaiDen

     .
 • +28 (42 voturi)    
  mda (Luni, 13 septembrie 2021, 16:07)

  SoulSearcher [utilizator]

  concluzia ? PSD+PNL=LOVE :DD
 • +9 (21 voturi)    
  Trei motive (Luni, 13 septembrie 2021, 16:21)

  Casargoz [utilizator]

  Trei motive pentru care lui Florin Cîțu îi este mai bine fără romani la guvernare.
  1. Nu ar mai fi nici un scandal. Nici un deranj. Nimeni nu ar mai comenta nimic viata ar fi foarte linistita.
  2. Se spune ca politica este arta compromisului. fara romani lucrurile s-ar putea face fara compromis. MAXIM...
  3.ZERO TAXE pe orice. fara romani guvernati s-ar putea impune zero taxe la orice si bineinteles ca ar disparea obstacolul major numit functionari publici.
  DAR: daca ar renunta la toti romanii din tara asta ar mai exista si alte motive:
  -Nu ar mai exista pensi speciale - problema rezolvata
  - Nu ar mai vota nimeni nici intr-un tur nici in doua - problema rezolvata.
  -economia ar dudui.
  Daca imparti 1 leu profit sau crestere economica la zero populatie obtii o crestere economica infinita ... - problema rezolvata.

  In concluzie:
  Are motive.

  Da acum sincer ... care e scopul articolului? sa ne convinga ca are motive ?
  O avea nu zic nu..
  Da chiar ne intereseaza? Important nu e ce motive are are. Important e ce face. Si cam atat.
 • +30 (36 voturi)    
  Cred ca... (Luni, 13 septembrie 2021, 16:30)

  Nonidem [utilizator]

  Cred ca, pe langa argumentele corecte si juste expuse,as adauga ca principala cauza a acestui esec este faptul ca respectivii colegi de coalitie nu se simt bine cu noii veniti in politica: nu sunt ca ei,nu le plac intelegerile neoficiale,aranjamentele dupa criteriul "o mana spala pe alta",sunt mai dedicati masurilor de reforma radicala.Nu au o presa corecta-mai toate media fiind dupa chipul si asemanarea PSD-PNL ,fiind atacati pe drept dar cel mai frecvent pe nedrept.
  In concluzie: USR nu sunt tipul de politician "invechit in rele"cu care ne-am invatat de 30 de ani-cu consecinta baltirii in mediocritate si mersului impiedicat al Romaniei in cursa de ajungere din urma a Europei.
  • -16 (22 voturi)    
   Cred ca (Luni, 13 septembrie 2021, 18:27)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Pluseristii nu sunt tipul de politicieni consecventi: la trei luni dupa ce i-au facut extremisti pe auriti si dupa ce ni s-au dat asigurari cum ca niciodat bla, bla, bla, avem PLUSRAUR in toata splendoarea lui. Asta denota ca-i plac intelegerile gen "o mana spala pe alta" dar si dispret fata de simpatizanti.
   • +20 (26 voturi)    
    zau (Luni, 13 septembrie 2021, 19:02)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    chiar nu v-ati plictisit de placa cu aur?
    ce-nseamna dupa tine "avem PLUSRAUR in toata splendoarea lui"?
    unde avem si ce face? au votat sa se fura 10 miliarde de euro din bugetul tarii?
    au votat sa scape coruptii de justitie?
    ce au facut si ce avem?
    pe bune, momentan, de 30 de ani incoace, pnl si psd au distrus efectiv tara (astea nus- cuvinte mari) si noi ne stropsim la unii care nu au condus niciodata tara...
    da, aia de la aur sunt extremisti, si au ajuns in parlament dupa guvernari psd si pnl, nu dupa guvernare usr. Sunt produsul celor doua vechi partide pe care incerci sa le ajuti dand in unii care nu au nicio treaba. Ca sa ne intelegem, aur este creatia psd-ului, pnl-ului si a lui iohannis. Votati de omaeni revoltati de ce au facut astia.
    Dispret fata de simpatizanti gasesti din plin la pnl si iohannis care a promis in 30 de zile ca anuleaza pensiile speciale. care a promis ca refac legile justitiei distruse de psd si usl pe vremuri. care a promis ca fac o guvernare bazata pe respect. si care acum s-a gandit sa ia cu imprumut pentru partid, un credit nerambursabil de 10 miliarde de euro din bugetul tarii.
    asa cum este aur in declaratii, extremist, nu au facut pana acum furturile si tampeniile facute de pnl. Cand or face si ei, vorbim.
    Momentan, cel mai mare rau acum al Romaniei este catu pt ce el administreaza banii acestei tari. ok?
    • +16 (22 voturi)    
     Postacii PNL au pierdut simțul ridicolului (Luni, 13 septembrie 2021, 19:15)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     Ei aplică aceeași tactică a minciunilor repetate care ar merge la electoratul PSD, uitând că votantul mediu PNL are studii medii (nu 2 clase ca trenul, cum are bazinul electoral PSD) și deci suficientă inteligență încât să detecteze minciunile.

     PNL va avea zile grele în 2024, posibil chiar să o ia pe urmele PNȚCD și să rateze pragul de 5%.
    • -10 (16 voturi)    
     Esti amuzant (Luni, 13 septembrie 2021, 19:53)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     "Aur e creatia pnl si psd"; dar fericita creatie caci, iata, ii vine manusa usr-ului. Si, asemenea unui copil rasfatat, bate din picior cand i se arata ipocrizia: vinde texte la naivi cum ca ,dai si lupta, dar aduce pensionari de 42 de ani cu pensii de 14 000 de lei in randul bugetarilor de lux. Cand o avea si Plusr vreo mie de primari in tara o sa vezi ca miliardele de euro nu mai sunt bani de furat, noo, doar pt progres si bunastarea poporului, patriotism curat, de-ti dau lacrimile! ..
     • +3 (11 voturi)    
      lasati (Luni, 13 septembrie 2021, 22:05)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      n-ai inteles nimic.
      este si explicabil fiind votant usl...
      • -1 (5 voturi)    
       Am votat usr (Marţi, 14 septembrie 2021, 9:31)

       Altiro [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

       Cat despre ce inteleg eu la varsta mea din politica, ma tem ca esti inca departe de a pricepe. .
       • 0 (4 voturi)    
        n-as crede (Marţi, 14 septembrie 2021, 13:45)

        sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

        un votant usr nu ar ignora faptul ca aur este creatia partidelor vechi.
        in schimb, un votant usl se foloseste de mesajele de tip latrinist.
        faptul ca o persoana are pensie mare la 42 este efectul legilor psd+pnl, nu este vina usr. asa cum spunea si de aur ca este creatia acelorasi partide.
        dar cum spuneam, tu imi servesti exact mesajul celor de la usl...
        asa ca textul "Am votat usr" la mine nu tine...
        in momentul in care tu blamezi efectul si te faci ca nu intelegi cauza, spune destule despre cate intelegi.
 • -9 (19 voturi)    
  n-am stiut de Ciolos "santajistu" (Luni, 13 septembrie 2021, 16:31)

  Barbaneagra [utilizator]

  Interesanta varianta cu Ciolos facand presiuni "fara mandat" ca sa treaca desfiintarea SIIJ in schimbul inchiderii ochilor la FURTUL BANILOR PUBLICI. Daca e adevarat, in sensul ca dezvaluirea a aparut pe sursele "barna", e clar. Pute.
  • +8 (18 voturi)    
   n-a aparut.... (Luni, 13 septembrie 2021, 20:15)

   mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   pe nici-o sursa, e o "zicere" a lui cartu, in urma cu vreo 10 zile, fara dovezi (bineanteles!). Ciolos a negat. Acu, fiecare isi alege pe cine crede, dvs. pe cine...il alegeti (credeti)?
 • +12 (22 voturi)    
  Da și cînd o cădea Cocîrțu de acolo de sus (Luni, 13 septembrie 2021, 16:34)

  IancuJianu [utilizator]

  Să vezi ce gît își rupe.
 • -20 (32 voturi)    
  Regretabil (Luni, 13 septembrie 2021, 16:34)

  backtothedarkages [utilizator]

  că Hotnews nu mai este un site de știri echidistant. Ați devenit ziarul de casă al USR-PLUS. Nu este adevărat că 'oamenii lui Dan Barna și Dacian Cioloș nu au mai avut loc la masă'. Încă de la începutul coaliției, 'oamenii lui Dan Barna și Dacian Cioloș' au inițiat tot felul de atacuri asupra PNL (Vă mai amintiți cum VV declara că se fac raportări false ?). Acum tot ei au declanșat criza aliindu-se cu AUR în depunerea moțiunii împotriva propriului guvern. Nu i-a dat nimeni la o parte de la masa, singuri și-au ales drumul.
  • +7 (17 voturi)    
   Între timp s-a dovedit că VV spunea adevărul (Luni, 13 septembrie 2021, 19:17)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   .
  • +10 (14 voturi)    
   pai si dupa ce l-au dat jos (Luni, 13 septembrie 2021, 20:19)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   au mai bagat cateva mii de morti in cifre..ca na lipseau si n-a mai zis nimeni nimic..
  • +5 (9 voturi)    
   pai si dupa ce l-au dat jos (Luni, 13 septembrie 2021, 20:19)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   au mai bagat cateva mii de morti in cifre..ca na lipseau si n-a mai zis nimeni nimic..
 • -4 (18 voturi)    
  Olteni (Luni, 13 septembrie 2021, 16:37)

  ucun [utilizator]

  Respect poporul evreu, inteleg ca moldovenii au anumite probleme care evident sun pe un fond de lipsa de educatie, sunt fascinat de ritmul ardelenilor, dar cu oltenii nu pot empatiza. Ar trebui sa fie o prioritate nationala, se simte nevoia unui referendum, pentru a se interzice accesul oltenilor la posturi de conducere! Istoria si nu numai cea recenta, exemplifica dezastrul creat de conducatorii olteni. Cel mai recent ecemplu, actualul prim ministru!
  • -5 (9 voturi)    
   Încă un xenofob (Luni, 13 septembrie 2021, 19:48)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui ucun

   S-a umplut Ardealul de xenofobi și oamenii cu nasul pe sus. Și habarnist pe deasupra. E amuzant cum din Ardeal sunt mult mai mulți prim-miniștri după revoluție și tot cu 20 de ani suntem în urma(boc, ciorbea, ciolos
   grindeanu, orban samd) pe când din Oltenia sunt doar 3 ( Isărescu, veorica si catu) din care unul a readus Romania pe drumul cel bun după ce a fost îngropată de un ardelean, și împreună cu ceilalți 2 abia fac de un mandat al unui ardelean.
   • +3 (11 voturi)    
    se putea si mai rau ! (Luni, 13 septembrie 2021, 20:28)

    ucun [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    Slava Domnului ca nu au fost mai multi din oltenia. Oricum nu-i putem uita pe marii oameni de stat Ceausescu si Dragnea.
    • +2 (4 voturi)    
     si Ponta ;) (Marţi, 14 septembrie 2021, 8:03)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ucun

     A uitat lumea complet de "Micul Titulescu" - rusineeee...! :P
     Vacaroiu de unde era?
     • 0 (2 voturi)    
      Minte de ardeleni (Marţi, 14 septembrie 2021, 12:35)

      ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      Dar dacă te-ai documenta puțin ai vedea că unul s-a născut în București și unul în Târgoviște. Dar ce contează faptele in ziua de azi.
 • -13 (23 voturi)    
  PNL și USR au concepții diferite de guvernare. (Luni, 13 septembrie 2021, 16:37)

  asavreau [utilizator]

  Asta a făcut ca cele două partide să nu se înțeleagă. La asta ,adăugate și orgoliile personale și destrămarea coaliției este previzibilă. USDR a vrut să guverneze cerând PNL să facă, adică a guvernat cu obiceiul din opoziție. Nu cred că ieșirea de la guvernare a USR va întări USR. Va întări PSD și AUR, PNL menținându-și scorul. Plus va crește absenteismul la vot.
  • +18 (24 voturi)    
   Hai sa fim mai exacti un pic (Luni, 13 septembrie 2021, 18:40)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   "USR a vrut să guverneze cerând PNL să facă, adică a guvernat cu obiceiul din opoziție"

   Realitatea fiind:

   "USR a vrut să guverneze cerând PNL să II LASE SA FACA ce au promis in programul de guvernare"

   Adica sa lase ministerele lor, adica al justitiei, sanatatii, transporturilor sau fondurilor europene, sa faca ce au scris in programul de guvernare.

   Sa imi aduceti si mie aminte cand au zis cei de la USR ceva de rau despre prestatiile mizerabile in cazul unor ministri de gen Bode, Raluca Turcan sau Campeanu. Nu, nu le-au zis nimic.

   Rezultatul? Atunci cand anumiti ministri USR au incercat schimbari mai delicate li s-a luat capul, fara nicio discutie: Voiculescu la Sanatate si Stelian Ion la justitie. Pe surse, se pregatea Catlin Drula, ca devenise mult prea vizibil.
 • +7 (7 voturi)    
  pardon?? (Luni, 13 septembrie 2021, 16:39)

  cristi_an [utilizator]

  doar 3 motive??
  • +12 (12 voturi)    
   Titlul este 3 motive, nu cele 3 motive (Luni, 13 septembrie 2021, 17:24)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   E suficient sa adaugam un nume propriu, cel mai important, ca sa mai adaugam cateva zeci.
 • +19 (27 voturi)    
  3 motive pt care lui Cîțu îi e mai bine fara USR: (Luni, 13 septembrie 2021, 16:40)

  Klaus_ [utilizator]

  In primul rand Cîțu poate dispune in voie de bugetul statului. Impreuna cu UDMR (oficial) dar si cu PSD (neoficial), Cîțu imparte banii din taxele noastre ca si cand ar fi buzunarul lui propriu: una mie, una tie, una lui, doua mie, una tie, una lui, trei mie... cu UDMR e simplu ca ei spun imediat ce vor si numpun intrebari stupide. Cu PSD e ceva mai complicat ca dunt multi si vor tot felul de prostii, sunt obisnuiti sa fure tot. Dar oricum hotii se inteleg intre ei.

  In al doilea rand nu raman probe. Astia de la USR-PLUS aveau in program tot felul de amenintari cu DNA. Pe cand PSD si UDMR nu indraznesc sa pronunte "DNA", e ca si cand ai vorbi de funie in casa spanzuratului. Deci si daca se mai cearta pe ciolan, Cîțu stie ca ramane totul intre ei, nu iese nimic in presa sau catre procurori.

  In al treilea rand hipsterii astia de la USR-PLUS, cu fițe de multinationale, foloseau tot felul de termeni pentru care trebuia folosit Google Translate. Un PNL-ist simplu nu intelegea mai nimic din ce vorbeau astia cu limbajul lor corporatist. Iar asta afecta stima de sine a membrilor marcanti PNL.
 • -17 (25 voturi)    
  Pe USR l a durut la basca de 1 si 2. (Luni, 13 septembrie 2021, 16:48)

  jackalphonse [utilizator]

  realitatea este ca pe USR l-a durut fix la basca atat de SIIJm cat si de alegerile in doua tururi. Numai s a facut ca i pasa.
  Cat despre zero taxe pe salariul minim, asta era un cadou prostesc, pe spinarea altora, facut firmelor private care angajeaza la gri.
  • +10 (22 voturi)    
   Ej nebun? (Luni, 13 septembrie 2021, 17:19)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Doar știi că USR au spus din prima că desființează SIJ. Dar Stelică a fost lucrat de secretarii PNL plus că bozgorii s-au întors la jumatea drumului, ghidonați de PSD.
   • -2 (2 voturi)    
    a spus, dar n a miscat un deget (Marţi, 14 septembrie 2021, 10:18)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Cum ziceam, papagali care n au facut absolt, dar absolut nimic
  • +14 (24 voturi)    
   I-a durut atat in basca incat au iesit din guvern (Luni, 13 septembrie 2021, 18:45)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Daca nu ii durea, faceau si ei balet precum liberalii si udmr-ul: o sa analizam, mai ajustam legile, mai discutam in comsii inca 10 luni, da-le dracu de programe de guvernare.

   Ori realitatea e ca ei au fost singurii care s-au agitat sa impuna schimbari legislative si pentru desfiintarea Sectiei Speciale, si pentru eliminarea pensiilor speciale si pentru revenirea la votul primarilor in doua tururi. Rezultatul previzibil a fost blocaj total in parlament, unde PNL si UDMR au votat cot la cot cu PSD>

   Sau "unde e ordonanta aia cu PNDL3 sa o semnez, ca nu dau de la mine, dau din banii public, nici nu sunt mult zece miliarde de euro"

   Ori cei de la USR au refuzat sa faca asta si au fost rejectati din guvern. Daca erau din acelasi aluat ca vechile partide erau si acum in guvern, cu prefecti si secretari de stat peste tot si ne vedeam toti de ale noastre.
   • -1 (1 vot)    
    Au iesit pentru ca le da afara sculele ministri (Marţi, 14 septembrie 2021, 10:20)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    N-au iesit pentru ca nu s au indeplinit cine stie ce obiective. Au iesit de incapabili ce sunt, pentru ca este mai usor sa te vaiti ca babele de margine decat sa treci la actiune. Si-au doovedit incompetenta in guvernarea asta si simt ca li s-a dus scorul la alegeri (pe buna dreptate).
 • +21 (27 voturi)    
  citzu e doar dracnea 2 (Luni, 13 septembrie 2021, 16:51)

  liviu_ [utilizator]

  aceleasi tactici, aceleasi dorinte (nu alegeri in 2 tururi, nu desfintam ss , dam bani primariilor ca sa fie furati).

  si o alianta "frumoasa" intre hotii romaniei : pnl+psd+udmr ... totul pentru furt!
  • +10 (14 voturi)    
   Da, Cîțu e un Dragnea "vazut de la spate" (Luni, 13 septembrie 2021, 17:53)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Vorba lui Denis Roabeș, The Motans: "Poate, poate/Apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate”. Se poate adapta si pentru Cîțu: ”Poate, poate / Cîțu e doar un Dragnea vazut de la spate”
 • +14 (16 voturi)    
  Ursula vine pe 24 sep la Bucuresti (Luni, 13 septembrie 2021, 17:35)

  Koczka [utilizator]

  Cu o zi înaintea mult mediatizatului Congres PNL, Ursula vine la București sa semneze cu Citu, în calitate de ministru al dezvoltării, PNRR-ul.
  Conform proverbului popular ca "Nu e pentru cine se pregătește .. ci pentru cine se nimerește " de banii aia ipotetici nu o sa se bucure Citu @ co.
  Nici PSD-ul care aștepta sa-i cada para malaiata in gura, nu prea are șanse .
  Ma bazez pe faptul ca Ursula și Bruxelles-ul sunt informați despre situația creata la București.
  • -2 (10 voturi)    
   :) (Luni, 13 septembrie 2021, 19:32)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   nu te baza pe nimic!
  • +3 (7 voturi)    
   pariu (Luni, 13 septembrie 2021, 20:30)

   ucun [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   La pariu ca nu va veni ?
 • -13 (17 voturi)    
  Romaniei (Luni, 13 septembrie 2021, 19:34)

  autan [utilizator]

  ii e mai bine fara USR in primul rand. Unii au distrus multe dupa ani de zile, USR-ului i-a luat cateva luni, de mana cu PNL desigur.
 • +6 (6 voturi)    
  chemarea "stramosilor"... (Marţi, 14 septembrie 2021, 0:03)

  mihaivls [utilizator]

  Si cu mult mai multe motive pentru care, liberalilor, lui catu si lui "iohanis", le e mai bine, alaturi de psd, la guvernare.
 • +7 (9 voturi)    
  Dar noua .... (Marţi, 14 septembrie 2021, 0:31)

  danmarian [utilizator]

  Dar noua ca romani si tara - Romania - cum ne este cu acest individ pus pe obtinerea puterii absolute - CUM NE ESTE ? Acest individ vrea sa fie un alt Zdragnea - de alta culoare ! Cu niste studii oarecare, cu probleme juridice si economico-bancare in USA - devine un "dictatoras" pe malul Dambovitei !! Ne lipsim de "individ" si-l somam sa-si ia "catrafusele" si sa emigreze "de unde a venit" ! Si .... repejor ! Iar "ai" de-l sustin sa faca mai multi pasi inapoi ! O "retragere a la Biden" !
 • +2 (4 voturi)    
  Incepusem.. (Marţi, 14 septembrie 2021, 9:05)

  Ben-Zen [utilizator]

  sa vad cu un ochi "luminita". A bagat de seama KWI si l-a pus pe Catu sa-mi traga un pumn. Exact in acel ochi. N-am fost pe faza sa ma feresc, visam la Romania educata si a lucrului bine facut.
 • +3 (5 voturi)    
  Unul si bun! (Marţi, 14 septembrie 2021, 9:06)

  Codruta N [utilizator]

  Un singur motiv: sa-si bage labele pana la cot in banu' public, fara sa mai fie stingherit de nimeni!
 • +1 (1 vot)    
  zero taxe (Marţi, 14 septembrie 2021, 20:28)

  Stelistu [utilizator]

  "Inventia" zero taxe pe salariul minim este cea mai mare stupizenie in acesti 30 de ani. Pe langa faptul ca e discriminatoriu e greu de aplicat. dar nu sunt primii inculti in parlament. Sub aspect managerial USR -Plus e zerobarat. Motiunea de cenzura e un razboi al orgoliilor si nu al programului de guvernare.
  Guvernarea asta depaseste incompetenta guvernelor Ciorbea, Boc, Ciolos, Dancila la un loc. Avem foarte multi handicapati politici !
  • 0 (0 voturi)    
   daca la congresul lor USRistii (Miercuri, 15 septembrie 2021, 8:48)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Stelistu

   il aleg pe Barna ramane doar sa se strige tare:

   USR a infrant!

   caci de la alegerea lui Barna pana la caderea libera in sondaje nu mai este decat un minut.


Abonare la comentarii cu RSS
19:50 Artiom
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by