Forma proiectului privind desfiinţarea Secţiei speciale care a trecut de comisia juridică cu mai multe amendamente nu este cea agreată în coaliţia de guvernare și nu este cea mai fericită, dar s-a intrat în linie dreaptă, ceea ce este cel mai important, spune ministrul Justiţiei, Stelian Ion. El susține că legea nu ar fi trecut de Parlament dacă nu ar fi fost introduse garanțiile suplimentare pentru magistrați, așa cum a cerut UDMR. Reamintim că unul dintre amendamentele aduse legii prevede că judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu avizul CSM.

Stelian IonFoto: Captura YouTube
  • "În primul rând, observăm că suntem în linie dreaptă cu desfiinţarea Secţiei speciale. Am promis că vom desfiinţa Secţia specială, Secţia specială va fi desfiinţată. (...)
  • Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern, cel susţinut de Guvern, de premierul Florin Cîţu şi trimis către Parlament. În Parlament legile trec cu majoritate.
  • În Alianţă nu a fost agreată această variantă şi nu ar fi trecut, regret, din pricina faptului că UDMR-ul a spus şi astăzi explicit, în şedinţă, solicita garanţii suplimentare pentru magistraţi, garanţii pe care eu personal nu le-am considerat utile şi nici binevenite. De asemenea, foarte mulţi magistraţi nu le-au solicitat.
  • Însă, punând în balanţă opţiunile pe care le avem în prezent, consider că este foarte important să fie desfiinţată această Secţie specială", a declarat Stelian Ion, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, care a votat în favoarea desfiinţării SIIJ.

El a adăugat că, în forma actuală, "există un fel de imunitate mult mai redusă" pentru magistraţi faţă de forma iniţială a proiectului, care se limitează doar la unele infracţiuni.

  • "Va rămâne în responsabilitatea CSM, a secţiei pentru judecători şi procurori din CSM, să gestioneze cu foarte mare responsabilitate acest instrument, pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat în Parlament. Parlamentul şi politicienii au avut, de-a lungul timpului, foarte mult de suferit ca imagine din pricina folosirii imunităţii ca paravan. Lucrul ăsta sper eu să nu se întâmple în cazul magistraţilor, însă ce avem acum, avem o respectare a angajamentelor pe care ni le-am asumat", a susținut ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, varianta adoptată de Comisia juridică permite deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ, chiar "dacă nu este cea mai fericită".

  • "Din punctul meu de vedere, această variantă nu este fericită, dar este mult mai bună decât cea prin care toate dosarele mergeau tot la o instituţie centralizată, adică la Parchetul General, care trebuia să gestioneze toate dosarele din toată ţara. Este vorba în prezent de 6.000 de dosare. (...) Pericolul cel mai mare era să se blocheze totul. Nu făceam decât să transformăm SIIJ-ul într-o altă structură din cadrul Parchetului General, ajungeam fix în acelaşi punct în care ne găsim acum", a argumentat ministrul, care a atras totodată atenţia că exista şi "pericolul lovirii în DNA".

Comisia Juridică a adoptat, joi, proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu amendamente. Mai exact, judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu avizul CSM. Proiectul de lege este o promisiune făcută de Coaliție, dar a întâmpinat probleme după ce liderii UDMR au condiționat votul în Parlament și au cerut modificări.

La o jumătate de oră de la începerea ședinței preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit nemulțumiți lucrările Comisiei juridice, învocând că "discuțiile sunt politizate".

Proiectul de lege va intra săptămâna viitoare la vot în plenul Camerei Deputaților. Senatul este forul decizional în acest caz.