Timp de trei săptămâni, Ludovic Orban și Florin Cîțu s-au luptat pentru a obține sprijinul organizațiilor din sudul și centrul țării. În week-end sunt programate alegeri în filialele din Transilvania și Banat, organizații puternice care ar putea înclina balanța în bătălia pentru conducerea PNL. Cluj, Satu Mare, Maramureș, Bihor și Arad sunt organizații cu o mare reprezentare de delegați la congresul din 25 septembrie, iar susținerea lor este o miză importantă pentru Orban și Cîțu.

Ludovic Orban și Florin CituFoto: Hotnews

Conform calendarului intern, sâmbătă au loc alegeri în organizațiile Bihor, Sălaj, Caraș-Severin, iar duminică în filialele Cluj și Maramureș. Asta, după ce la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc alegeri în PNL Arad, PNL Satu Mare și PNL Hunedoara.

Lupta dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu la capitolul susținere din partea organizațiilor este una foarte strânsă, iar alegerile interne din week-end ar putea tranșa viitorul partidului.

După alegerile în 28 de organizații, scorul este în continuare indecis în ceea ce privește cele două tabere.

Astfel, Ludovic Orban ar avea susținerea a 11 organizații: Galati, Buzău, Bacău, Botoșani, Bistrița, sector 1, sector 3, sector 5, Teleorman, Vâlcea, Brăila și Ialomița.

Tabăra Cîțu mizează pe sprijinul delegațiilor din 12 organizații: Neamț, Suceava, Vaslui, sector 2, sector 4, sector 6, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Ilfov și mai nou Satu Mare.

Organizații ca Sălaj, Cluj și Maramureș care urmează să-și aleagă o nouă conducere sâmbătă și duminică îl susțin pe premierul Cîțu. La Cluj, Emil Boc este cel care controlează organizația județeană a PNL, iar la Sălaj, este ministrul de Interne Lucian Bode. Ambii și-au exprimat public susținerea pentru Florin Cîțu.

La Maramureș, inițial organizația își exprimase susținerea pentru Ludovic Orban dar, potrivit surselor PNL din ambele tabere, Cîțu ar fi întors lucrurile și ar fi primit promisuni din partea liderului județean Ionel Bogdan.

Există însă în acest moment, potrivit surselor citate, organizații importante din Transilvania care sunt indecise. "Este vorba despre Bihor, Arad, Alba și Hunedoara. Ilie Bolojan nu este convins de niciuna dintre tabere de a le acorda sprijinul. Săptămâna viitoare va fi o întâlnire cu mai mulți lideri din zonă și vom decide în ce parte vom merge. În afară de Bihor, indecise sunt și Arad, Alba și Hunedoara", a explicat pentru HotNews.ro un lider PNL.

Tot la capitolul organizații indecise se înscriu și București, Călărași, Giurgiu, Prahova și Iași.

Conform calendarului intern, în prima etapă au loc alegeri în organizațiile din țară, unde se decid șefii de filiale și componența Birourilor Județene. Acestea sunt programate în perioada iulie-august. Apoi, liberalii urmează să-și aleagă o nouă conducere centrală, în congres ordinar pe data de 25 septembrie, la București. În competiția pentru funcția de președinte al partidului au intrat actualul șef al PNL, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu.