​Adversari în lupta pentru șefia PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu s-au întâlnit vineri, față în față, la Satu Mare la alegerile organizației județene. Cei doi liberali și-au aruncat replici acide în timpul discursurilor de susținere a candidatului la președinția PNL Satu Mare.

Florin Citu si Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a ținut să puncteze în discursul său, că Guvernul este ''emanaţia PNL" şi "trebuie să asculte de forurile statutare" ale partidului, menţionând în acelaşi timp că cel care va fi ales preşedinte al liberalilor la Congresul din 25 septembrie trebuie să devină şi premier.

"Guvernul este emanaţia Partidului Naţional Liberal şi nu Partidul Naţional Liberal este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL şi forurilor statutare ale PNL, asta e logica. Un coleg mai tânăr a spus un lucru - că preşedintele PNL trebuie să fie prim-ministru. A spus-o bine. Alţii spuneau că premierul trebuie să devină preşedintele partidului; eu spun că cel care e ales preşedintele partidului trebuie să fie premierul PNL", a declarat Orban, la conferinţa judeţeană de alegeri din cadrul organizaţiei PNL Satu Mare.

Prezent la eveniment, premierul Florin Cîțu nu a ratat ocazia să-i dea replica președintelui PNL și a ținut să precizeze că atacurile la adresa sa şi a Guvernului venite din partea colegilor de partid în cadrul campaniei interne de alegeri din PNL "seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD" şi arată că "astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România".

"Din păcate, pot să vadă şi lucrurile mai neplăcute. Lucruri care nu ar trebui să se întâmple în PNL, pentru că noi nu suntem PSD. Când ataci membrii Guvernului, premierul, seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD. Când, cu câteva luni în urmă spui că o decizie a premierului este bună, că este în spiritul Constituţiei, iar peste câteva luni spui că nu mai este bună, pentru că trebuie evaluată, arată că astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România. Trebuie să fim transparenţi, trebuie să fim oneşti cu românii şi să le promitem ceea ce putem să facem, asta este guvernarea liberală", a declarat Cîţu.

PNL are programat în week-end alegeri pentru şefia organizaţiilor judeţene din Transilvania și Banat. Astfel, filiale ca Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Arad, Bihor și Caraș Severin își aleg noi birouri județene și președinții.

Conform calendarului intern, în prima etapă au loc alegeri în organizațiile din țară, unde se decid șefii de filiale și componența Birourilor Județene. Acestea sunt programate în perioada iulie-august.

Apoi liberalii urmează să-și aleagă o nouă conducere centrală, în congres ordinar pe data de 25 septembrie, la București. În competiția pentru funcția de președinte al partidului au intrat actualul șef al PNL, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu.