Argumentele ministrului Justiției, Stelian Ion, pe tema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu au substanță, "a luat-o pe arătură", a declarat joi la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. Liderul UDMR îi răspunde lui Stelian Ion în scandalul din coaliție legat de desființarea SIIJ, în contextul în care UDMR vrea ca atribuțiile secției speciale să fie preluate de Parchetul General, în timp ce ministrul Justiției se opune și vrea ca dosarele să meargă la parchetele specializate, așa cum prevede de altfel proiectul de lege al Guvernului.

Kelemen HunorFoto: Guvern

Kelemen Hunor explică poziția UDMR pe tema desființării SIIJ și spune că se va discuta în continuare până la găsirea unei soluții.

Liderul UDMR mai afirmă că luni, în coaliție, a făcut o nouă propunere de "compromis", despre care nu a vorbit nimeni în aceste zile și pentru care nu a primit un răspuns din partea colegilor de guvernare: "Eu luni, la discuțiile din coaliție, am spus în felul următor: dacă trece amendamentul nostru, vom vota în plen desființarea SIIJ și atribuțiile trec la Procuratura Generală și hai să lăsăm așa un an de zile, să vedem cum funcționează și când vom dezbate, când vom aproba legile justiției se pot face nuanțele și dacă sunt necesare, schimbările dorite. Dacă funcționează la Parchetul General, atunci sigur, putem merge mai departe. Dacă nu trece amendamentul nostru, atunci vom vota varianta Guvernului”.

Despre ministrul Justiției, Stelian Ion, Kelemen Hunor a susținut că ”a luat-o pe arătură”: ”Eu am văzut o oarecare rigiditate sau chiar o inflexibilitate uriașă că ori faceți așa cum spunem noi ori sunteți dușmanii Justiției. Văd că unii când nu mai au argumente, atunci o iau pe arătură foarte repede”.

Stelian Ion a declarat la TVR că ”dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul dintre partenerii sau vecinii noştri să nu intrăm în Schengen”.

Kelemen Hunor taxează declarațiile ministrului Justiției: ”Stelian Ion sugerează că noi susținem acest amendament în interesul altora. Noi ne-am obișnuit, când cineva nu are argumente într-o dispută cu noi sau contraargumente, scoate această carte, care nu are nici o legătură, nici cu realitatea, nici cu starea de fapt. Este o acuzație lipsită de substanță și de substanță cenușie. A luat-o pe arătură domnul Stelian Ion cu această declarație. Eu așa știu, de ani buni, că intrarea noastră în Schengen și ridicarea MCV-ului este împiedicată de Olanda și de Franța, nu de vecinii noștri. Este o prostie să spui așa ceva, să sugerezi așa ceva, dar asta este, ne-am obișnuit, în 20-30 de ani, când nu ai argumente, atunci hai cu cartea asta. E o prostie”.

CITEȘTE ȘI: