​Premierul Florin Cîțu susține că a fost o eroare votul său în Senat împotriva cererii președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind educația sanitară, prin care a cerut înlocuirea sintagmei „educație sexuală” cu „educație sanitară”. Cîțu a dat de înțeles că eroarea s-a produs fiindcă nu se aude prea bine în timpul votului exprimat prin telefon.

Florin Citu Foto: Guvernul Romaniei

Premierul spune că a luat o decizie împreună cu ministrul educației, care nu ține cont de votul din Parlament, deoarece "curricula nu se poate face în Parlament". Se referă la faptul că va introduce de anul viitor un modul obligatoriu care se va numi educație pentru viață.

Reamintim că și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a votat la fel ca premierul. Însă, spre deosebire de Cîțu care spune că a fost o eroare, Sorin Cîmpeanu a motivat la TVR1 că votul „nu l-a interesat”, afirmând că de curriculum se ocupă ministerul Educației.

"În Parlamentul României, având în vedere situația votului prin telefon, astfel de erori vor mai exista. Chiar și atunci când suntem în Parlament mai apar câteodată erori. Este doar o eroare, opinia mea a fost prezentată public și înainte și după. (...)Pot să existe astfel de erori, poate să nu se audă bine ceea ce spui prin telefon. Poate să nu se adudă, de exemplu, dacă spui pentru sau împotrivă. Aici a fost o recomandare a grupului pe care am înțeles-o că este "pentru" ceea ce președintele pe care președintele României a trimis-o în Parlament, dar de fapt era pentru un raport care venise din comisie", a declarat Florin Cîțu, joi, după ședința de Guvern.

Acesta consideră că "nu se poate face curricula în Parlamentul României", ci la Ministerul Educației.

"Îmi pare bine că am găsit o soluție foarte clară care să nu depindă de votul Parlamentului. (...)Deci, se mai întâmplă de erori, este doar o eroare. Opinia mea este clară. Au fost erori și în trecut și le-am recunoscut la vot. Opinia mea este clară pe acest subiect. Este foarte bine că avem o decizie care nu ține cont de votul Parlamentului, ceea ce este foarte bine", a mai spus Cîțu.

Senator PNL, premierul Florin Cîțu s-a declarat „foarte supărat”, în urmă cu două zile, după votul care scoate educația sexuală din școli, declarând chiar că ar fi votat altfel decât colegii săi liberali. Cu toate acestea, lista cu votul înregistrat la Senat arată că, inclusiv el, a votat pentru respingerea cererii de reexaminare a președintelui Iohannis care ceruse reintroducerea orelor de educație sexuală.

Din rândul liberalilor, singura care a votat împotriva respingerii a fost Alina Gorghiu și a mai existat o abținere din partea Nicoletei Paliuc. În rest, toți liberalii, împreună cu Florin Cîțu, au votat "pentru".

Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți seară că, în urma votului pentru scoaterea educației sexuale din școli, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va introduce de anul viitor un modul obligatoriu care se va numi educație pentru viață. Totodată, premierul a spus că este supărat pentru votul din Senat al colegilor PNL și că el ar fi votat altfel. Cîmpeanu a anunțat anterior că educația sexuală va fi integrată în acest modul.