Încă un vot pentru scoaterea educației sexuale din școli. Senatul respinge cererea lui Iohannis și lasă legea în forma inițială

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 22 iunie 2021, 18:17 Actualitate | Educatie


Educație sexuală în scoli
Foto: Hotnews
Plenul Senatului a respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Au fost 68 de voturi ”pentru legea în forma inițială” din 92 de senatori prezenți, înainte de votul realizat telefonic. Senatorii USR s-au abținut de la vot, au votat „pentru” senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR.

UPDATE Votul final a fost astfel: 1 vot împotrivă, 24 abțineri (USR) și 105 pentru.

Cererea de reexaminare va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

Eliminarea educației sexuale din școli și înlocuirea cu „educație sanitară” - istoric și contextSolicitarea șefului statului de a se reveni la sintagma „educație sexuală” a fost făcută în noiembrie 2020, însă cererea de reexaminare a intrat în dezbaterea parlamentului abia în urmă cu două săptămâni, când comisia de muncă din Senat a dat același vot ca cel din plen, senatorii USR fiind singuri care susțineau solicitarea președintelui.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.

CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.

Legea care modifică Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în forma în care a fost trimisă la promulgare, prevedea astfel:

„Art. 46, alineatul i)

 • Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce solicitase președintele Iohannis în cererea de reexaminare


În cererea de reexaminare, președintele Iohannis preciza că înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților a generat numeroase critici, atât din partea experților din domeniul educației, cât și a organizațiilor neguvernamentale, îndeosebi a celor reprezentative ale tinerilor și elevilor.

„Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea președintelui.

Șeful statului adăuga că importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora.

De asemenea, Iohannis susținea că obligativitatea existenței acordului din partea părinților are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe.

„Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său”, preciza președintele.


Cîmpeanu vrea educație sexuală în școli. Ce propune ministrul EducațieiMinistrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că propune ca educația sexuală să nu fie o disciplină cu o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de Educație pentru viață, alături de educație pentru alimentație, juridică sau financiară, care să se studieze o oră pe săptămână, de la clasa a cincea până la clasa a douăsprezecea.

”Nu este o disciplină care să poată fi predată în fiecare săptămână, o oră pe săptămână. Propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată pentru repartizare a noțiunilor treptat, alături de disciplina de educație sanitară, într-un concept modular educație pentru viată care să aibă o oră pe săptămână. Să se numească educație sexuală componenta în cadrul conceptului „educației pentru viață” de la clasa a cincea până la clasa a 12-a.

Ceea ce propun eu este un concept integrat, toate aceste discipline foarte importante - educație sexuală, financiară, juridică - să fie cuprinse într-o manieră inteligent repartizată, modular, pe parcursul celor patru ani de gimnaziu și patru ani de liceu”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

El a susținut că este nevoie de educație sexuală, „pentru că nivelul de informare al acestui subiect este foarte scăzut”.

În ceea ce privește acordul părinților, propunerea ministrului Educației este aceea ca „acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă: toți elevii să se înscrie, părinții având posibilitatea retragerii”, așa cum s-a întâmplat în 2015 în cazul orei de religie.

Întrebat care ar fi programa pentru această disciplină, acesta a precizat că ar fi aproape de programa opționalului existent acum, de educație sanitară, care conține elemente de educație sexuală.

„Programa de la opțional este publică, este foarte inteligentă și bine gândită”, a spus Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, educația sexuală ar trebui predată de profesorii de biologie sau cadre medicale.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4575 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  nivelul de informare subiect este foarte scazut (Marţi, 22 iunie 2021, 18:34)

  xolv [utilizator]

  trebuie doar sa te uiti pe Youtube si Instagram si vezi cat de scazut este pentru genratia de azi..
 • +3 (15 voturi)    
  Ne pierdem in detalii (Marţi, 22 iunie 2021, 18:36)

  SkyS [utilizator]

  Educatia reala din Romania e atat de deficitara scotand pe banda rulanta anaflabeti functionali, salbatici in mijlocul societatii, neimplicati civil, afoni culturali incat sa te lupti pe un titlu e ridicol.
  • 0 (16 voturi)    
   Nu e problema (Marţi, 22 iunie 2021, 19:40)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui SkyS

   Invata ei in spatele scolii, daca la scoala e subiect tabu.
   • +5 (13 voturi)    
    ... (Marţi, 22 iunie 2021, 22:32)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    nu e tabu,invata la biologie, atat in gimnaziu, cat si la liceu. chiar trebuie sa li se repete o ora pe saptamana in fiecare saptamana timp de 8 ani, ce? Da, invata despre prezervative, pilula de dupa, anticonceptionale, spermicide, boli venerice, ciclu, ovulatie, penis etc. Nu e suficient? A, mai trebuie sa prinda diverse pile cate un loc caldut?
    Adevarat ca la biologie nu se face in fiecare an, dar odata aflate, ar trebui sa tina minte macar esentialul, ca prezervativul ii fereste nu doar de sarcini, ci si de boli. Nu sunt necesare sute (8 aniX34 de saptamani !) de ore.
    Cum am scris si azi, casatoriile rrome le vede statul? Fete abuzate si abuzatorii eliberati pentru ca nu sunt pericol social?
    Cate % din totalul mamelor minore reprezinta cele 2 categorii? Nu, acum i s-a pus pata cuiva pe materia, asta in loc sa sepreia ce se face la scoala, eventual la lectiile respective sa aduca invitati specialistii astia care ne tot sunt fluturati. La atata morman de ore proiectate nu stiu de unde vor avea atatia experti.
    • 0 (2 voturi)    
     confunzi total notiunile (Miercuri, 23 iunie 2021, 11:19)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     La biologie invata despre organele sexuale si despre modul de reproducere, nu despre cum trebuie sa te raportezi la schimbarile hormonale, la ce e permis si ce nu e permis, la faptul ca nu ai voie sa atingi pe cineva fara consimtamantul persoanei respective, la cum a dreptul sa nu fii pipait de nimeni sub nici un motiv, la cum trebuie sa te feresti de toti dezaxatii de pe retelele sociale, etc, etc. Educatia sexuala nu e despre biologie si despre pozitii in care faci sex, ci despre ce simti si cum trebuie sa te raportezi la ceea ce simti.
     • 0 (2 voturi)    
      Corect (Miercuri, 23 iunie 2021, 12:42)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Corect. Interebarea este: cine face curicula si ce fel de specialisti sunt ei? In ce? CIne preda asta? SI mai ales, ce e de predat ora d eora ani de zile. Asta e chestie de 2 ore la semestru un medic ginecolog si un psiholog care sa vina la ora de dirigentie si sa le vorbeasca copiilor despre aceste lucruri. Mai mult, ce nume se poate dezvolta, sincer? Pentur mine asta este foarte neclar. Ai tu o curicula a acestor cursuri? Imparte-o cu noi sa vedem ce si cat face sens.
      • +1 (1 vot)    
       Extraordinar (Joi, 24 iunie 2021, 12:01)

       JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Greu e sa le faca un specialist si dupa sa fie invatate de profesori. Asa toate curiculele sunt praf. Hai sa le scoatem pe toate si sa implementam Montessori. Aud?
      • 0 (0 voturi)    
       Intrebarile sunt pertinente (Joi, 24 iunie 2021, 16:15)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Nu am o curicula, nu stiu exact ce vrea sa faca scoala la obiectul asta, dar simplul fapt ca se va deschide subectul, se vor putea pune intrebari, vor fi si parintii obligati sa deschida subiectul (care la noi e tabu), e un castig. Nu trebuie neaparat predat totul deodata, se poate face o ora interactiva, odata pe saptamana, se pot repeta prezentarile din cand in cand, etc. IN UK se discuta despre asta de la clasa a doua, usor, usor, astfel incat copiii sa se obisnuiasca cu subiectul si sa nu se rusineze sa discute despre el. Imi imaginez cateva ore despre cum sa nu fii pipait, cateva despre pericolelel din online, cateva despre cum sa te feresti de adulti care te pot ispiti cu diverse chestii, etc.
 • 0 (26 voturi)    
  ehhh (Marţi, 22 iunie 2021, 18:53)

  transpenibilus [utilizator]

  Falanga neostalinista din Pnl, Sighiartau, Roman, Bogdan si restul vor plati pentru uselismele astea, n-avea grija...
 • +7 (39 voturi)    
  Ce se preda la aceste ore de 'educatie' sexuala? (Marţi, 22 iunie 2021, 19:02)

  Gryphus [utilizator]

  Eu nu mi-as da copiii la aceasta ora fara sa stiu ce se preda acolo, nu as vrea sa li se bage in cap copiilor ca deviatiile sexuale sunt 'normalitate'
  • +1 (1 vot)    
   Exact (Miercuri, 23 iunie 2021, 12:43)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Si mai ales ce specializari au profesorii pentru orele respective? Facultati de genederism? Sau doamne cu curcubee pe traiste? Si ce anume vor preda? Intromisiunea? Mangaierea? Perioadele d efertilitate? Ce anume?
 • +3 (7 voturi)    
  hate speech 100% (Marţi, 22 iunie 2021, 22:56)

  baimarean [utilizator]

  HN ?

  N.R. Aveti dreptate. Comentariul va fi sters! Va multumim!
 • -4 (8 voturi)    
  inapoiete (Miercuri, 23 iunie 2021, 5:44)

  TeddyC [utilizator]

  una din intamplarile (nu putine) care dovedesc ca suntem o tara inapoiata
 • +1 (1 vot)    
  Tocmai (Miercuri, 23 iunie 2021, 12:45)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Fiindca avem experientele acelor ore stim ce inseamna indoctrinare si "re-educare" Deci stim despre ce vorbim cand ne opunem.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by