Premierul Florin Cîțu a declarat marți seară că, în urma votului pentru scoaterea educației sexuale din școli, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va introduce de anul viitor un modul obligatoriu care se va numi educație pentru viață. Totodată, premierul a spus că este supărat pentru votul din Senat al colegilor PNL și că el ar fi votat altfel. Cîmpeanu a anunțat anterior că educația sexuală va fi integrată în acest modul.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia - și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației - ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi ”Educație pentru viață”, va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copii de la acea clasă, o vor putea face. De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. Sunt foarte supărat, pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. Soluția a venit. Este atributul Ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce”, a declarat premierul Florin Cîțu la TVR.

Întrebat dacă, ca senator PNL, ar fi votat altfel decât colegii lui în Senat, Cîțu a spus: ”Da, aș fi votat altfel”.

Reamintim că Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Au fost 68 de voturi ”pentru legea în forma inițială” din 92 de senatori prezenți, înainte de votul realizat telefonic. Senatorii USR s-au abținut de la vot, au votat „pentru” senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR.

Totodată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că propune ca educația sexuală să nu fie o disciplină cu o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de Educație pentru viață, alături de educație pentru alimentație, juridică sau financiară, care să se studieze o oră pe săptămână, de la clasa a cincea până la clasa a douăsprezecea.

Cererea de reexaminare va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.

CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.

Citește și:Legea educație sexuală vs. educație sanitară. Senator PSD: ”Am reușit să respingem cererea lui Iohannis. Omul ăsta chiar vrea ca în școli copiilor să li se predea de fragezi practica masturbării” / Vot pentru, doar de la USR