Petiţie pentru ca Octav Bjoza să fie repus în funcţie, iar premierul să îi ceară scuze

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2021, 16:48 Actualitate | Politic


Octav Bjoza
Foto: HotNews.ro
O petiţie pentru ca Octav Bjoza să fie repus în funcţia în subsecretar de stat din care a fost demis prin decizia premierului a fost lanstă miercuri. Semnatarii mai cer ca Florin Cîţu să le ceară scuze lui Bjoza şi celor pe care i-a ofensat prin gestul său. Petiţia este semnată, printre alţii, de realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, de istoricul Marius Oprea, actriţa Manuela Hărăbor, Leontin Iuhas - fiul luptătoarei Doina Cornea, Gabriel Andreescu - disident luptător împotriva regimului Ceauşescu, deputatul PNL Florin Roman, parlamentari PSD şi AUR, preşedinţi de asociaţii ale foștilor deţinuţi politici.

Semnatarii îi cer premierului ”să revină deîndată asupra acestei decizii iraţionale şi să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat, în mod special AFDPR şi domnului Octav Bjoza", scrie News.ro.

Ei îi cer liderului PNL, Ludovic Orban, "să înţeleagă uriaşa responsabilitate politică şi morală pe care o poartă, în calitate de preşedinte al PNL, pentru consecinţele incalculabile pe care decizia Guvernului Cîţu le atrage după sine şi care nu vor rămâne nesancţionate în primul rând de electorat”.

Semnatarii petiției se declară indignaţi de decizia premierului liberal Florin Câţu de destituire a lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.
 • ”Timp de şapte ani, din 2014, de când foştii deţinuţi politici au reuşit cu greu să obţină un post de subsecretar de stat, preşedintele AFDPR a reprezentat cu demnitate şi profesionalism, în ţară şi în străinătate, pe luptătorii anticomunişti şi urmaşii acestora.
 • În tot acest timp, în ciuda vârstei sale, domnul Octav Bjoza şi-a dăruit fără odihnă fiecare clipă luptei pentru perpetuarea Memoriei Rezistenţei, terfelite de urmaşii celor care au instaurat comunismul, precum şi drepturilor confraţilor săi de luptă şi copiilor acestora, fiind permanent pe drumuri, între Secretariatul de stat şi AFDPR, între locuri din ţară unde susţinea conferinţe, participa la săpăturile de căutare a osemintelor celor exterminaţi de comunişti, ori se dedica altor şi altor cauze ale confraţilor săi”, scriu iniţiatorii petiţiei, adăugând că ştiau că ”integritatea domnului Octav Bjoza nu a fost niciodată pe placul politicienilor, mai ales că nu ezita să ia atitudine nici în faţa deciziilor greşite ale guvernelor din care făcea parte”, ”dar nimeni până acum nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foştilor deţinuţi politici din executivul României".
În opinia lor, Bjoza plăteşte pentru atitudinile sale din ultimii ani împotriva măsurilor de discriminare pe criterii politice a memoriei luptătorilor anticomunişti şi drepturilor copiilor acestora, împotriva confiscării IICCMER, epurării istoricilor de prestigiu ai acestuia şi deturnării sale de la rostul iniţial: investigarea onestă a crimelor comunismului. Dar şi pentru curajul de a critica iraţionalele acţiuni ale unor politiceni de a perpetua măsurile persecutorii şi împotriva copiilor luptătorilor în Rezistenţă.
 • ”Ne întrebăm însă dacă Guvernul României realizează că, prin această ofensă adusă comunităţii foştilor deţinuţi politici, luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu face decât să redeschidă în societatea românească răni pe care le credeam cu toţii vindecate.
 • Cui serveşte redeşteptarea în societate a unor demoni care ne-au bântuit jumătate de secol şi care ar fi trebuit pe veci adormiţi prin asumarea cu responsabilitate a trecutului totalitar? Iată de ce, prin acest protest cerem Guvernului României, prim-ministrului Florin Câţu, să înceteze această joacă iresponsabilă cu amintirile dureroase pe care sute de mii de români le poartă în suflete ca pe un doliu în urma vieţilor frânte şi tinereţii distruse ale unei întregi generaţii care a îndrăznit să se opună comunismului. Guvernul României trebuie să servească poporului român, intereselor sale fundamentale. Iar ofensarea, prin eliminarea reprezentării la nivel institutional, a unei comunităţi atât de numeroase şi mai ales proieminente moral, precum aceea a foştilor deţinuţi politici, a luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu este de natură să aducă nimic bun în această ţară”, se mai arată în textul petiţiei.
Până la această oră petiţia are susţinerea a peste 1.100 de persoane.

Premierul Florin Cîțu a explicat marți motivul pentru care l-a demis în urmă cu o zi pe Octav Bjoza, fost deținut politic, din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Premierul îl acuză că a încercat să mistifice istoria punând pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România. De asemenea, îl acuză că a încercat să aducă argumente pentru ca urmașii naziștilor sau fasciștilor să beneficieze de drepturi din partea statului român.

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3015 vizualizari

 • -1 (19 voturi)    
  Are 100% dreptate Octav Bjoza !! (Miercuri, 17 martie 2021, 17:04)

  silvisor1 [utilizator]

  Domnule Prim Ministru ramaneti vertical va rog!
  V-am votat din suflet , nu ne dezamagiti
 • +1 (11 voturi)    
  CRED CĂ SE EXAGEREAZĂ (Miercuri, 17 martie 2021, 17:05)

  Mihaly [utilizator]

  N-am văzut petiția, am văzut doar știrea.
  Mă miră asocierea lui Leontin Iuhas și Gabriel Andreescu cu parlamentari PSD și AUR și efortul comun de a face sfinți încă din timpul vieții. Mai e atins și PNL-ul la coarda sensibilă a liderilor săi: populismul.
 • 0 (22 voturi)    
  Gestul mizerabil ramane ! (Miercuri, 17 martie 2021, 17:08)

  iondero [utilizator]

  Chiar daca o sa revină deîndată asupra acestei decizii iraţionale şi o să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat GESTUL mizerabil al acelui om care acum e prim ministru va fi etern un motiv de tristete !
 • +1 (25 voturi)    
  Din curiozitate (Miercuri, 17 martie 2021, 17:30)

  ipolitic [utilizator]

  pentru ca nu stiam despre ce e vorba, am sapat un pic si iata ce am gasit in comunicatul din 12 martie a.c. a AFDPR, semnat de Octav Bjorza:
  "Copiii noștri au suferit toată viața și este nedrept ca măcar acum, după 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, să nu li se facă unele reparații morale și materiale, indiferent de faptul că părinții lor au fost „criminali de război”, „naziști”, „legionari” sau comuniști."
  Reparatii morale si materiale pentru copii criminalilor de razboi, nazisti etc??? Nu ma mir ca PM l-a demis.
  • 0 (18 voturi)    
   Ipolitic...ar trebui sa te miri! (Miercuri, 17 martie 2021, 19:39)

   dragobete [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Romania nu a avut criminali de razboi...condamnati la Nuremberg/Nurnberg...care a fost singurul Tribunal International de judecare a crimelor de razboi...dupa al doilea razboi mondial...doar condamnati in tara...de asa-zis-ele Tribunale ale Poporului...compuse din Comisari ai Poporului de origine evreiasca...iar Octav Bjoza asta a si spus...evident mai subtil...nu pentru toti pafaristii...se refera la ilegitimitatea acestor procese si a condamnarilor date, pentru cei condamnati si urmasii lor...si a mai spus ceva...despre "dimensiunea Holocaustului"...tot subtil considerand ca, a reduce acest fapt istoric numai la ceea ce li s-a intamplat evreilor este...nedrept pentru zecile de milioane de victime ale comunismului...dintre 1917 si 1989...si ce sa vezi...comunismul a fost instaurat in Rusia de evrei in 1917 prin Lovitura de Stat si...a fost cel mai sangeros/criminal sistem social politic cunoscut pe planeta noastra...istoria asta consemneaza...fie ca ne place...fie ca nu...asa ca...mergi la Biblioteca si completeaza-ti studiile...esti un "o" absolut in raport cu Octav Bjoza...care este unul din cei care compun Coloana Infinitului in contextul rezistentei anticomuniste...Respect si pretuire pentru toti cei care s-au opus comunismului...pentru totdeauna!
 • -2 (20 voturi)    
  oare (Miercuri, 17 martie 2021, 17:41)

  codrean [utilizator]

  unde putem semna ?
  • -1 (9 voturi)    
   Încearcă (Miercuri, 17 martie 2021, 23:52)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Pe hârtie moale, dublu-strat.
 • -1 (21 voturi)    
  Multumesc (Miercuri, 17 martie 2021, 18:03)

  VOX. [utilizator]

  Am semnat si am trimis si prietenilor.
  Nu-i vom uita pe adevaratii eroi ai neamului!
 • -5 (11 voturi)    
  Anonimatul, ca înainte (Miercuri, 17 martie 2021, 18:16)

  Propinatiu [utilizator]

  Mai rar o petiţie cu atâtea recursuri la formula: "Semnatarul a decis sa nu afișeze numele pe internet." Poate şi de aceea, în afara unor iniţiatori previzibili, sunt foarte rare numele de scriitori, artişti, gazetari sau istorici.
 • +7 (19 voturi)    
  Asta este istoria (Miercuri, 17 martie 2021, 18:20)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Nu sunt antisemit, am prieteni evrei, dar asta a fost istoria: cei care s-au bagat in fruntea bucatelor cand a venit peste noi comunismul din Rusia au fost evrei.
  Asta nu este o acuza catre comunitatea evreiasca, este adevarul istoric.

  Si ce vina au urmasii nazistilor sau fascistilor? Ne intoarcem la anii cand Ana Pauker (Hanna Rabinson pe numele adevarat) taia si spanzura si toti copiii de profesori, avocati, ofiteri etc aveau de suferit din cauza ''originii nesanatoase''?

  Sa fie clar: copiii nu pot fi trasi la raspundere pentru actiunile parintilor.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu gândești bine. (Joi, 18 martie 2021, 4:00)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   Atunci evreii erau un popor hăituit. Sau aruncat în comunism sperând în salvare. Comunismul nu a fost mai bun ca fascismul și au simțit evreii asta, cum am simțit și noi. Comunismul a fost un sclavagism de stat.
 • +3 (3 voturi)    
  E greu scris despre acest subiect ! (Joi, 18 martie 2021, 8:28)

  Cugetator [utilizator]

  Problemele ridicate de toate partile sunt vechi si cotroversate si ar fi fost bine sa nu fie redeschise,fiindca cu greu se poate da o concluzie incontestabila. Ideea de baza este ca exista o lege care trebuie urmata in toate privintele si nu trebuie sa conduca la foloase materiale, care de fapt reprezinta de fapt adevarata cauza a redeschiderii acestor probleme vechi !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by