Premierul l-a demis Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat: A încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este o încercare de a mistifica istoria

de C.P.     HotNews.ro
Marţi, 16 martie 2021, 12:09 Actualitate | Esenţial


Octav Bjoza
Foto: HotNews.ro
​Premierul Florin Cîțu a explicat marți motivul pentru care l-a demis în urmă cu o zi pe Octav Bjoza, fost deținut politic, din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Premierul îl acuză că a încercat să mistifice istoria punând pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România. De asemenea, îl acuză că a încercat să aducă argumente pentru ca urmașii naziștilor sau fasciștilor să beneficieze de drepturi din partea statului român.

"A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului", a afirmat Cîțu.

Acesta mai consideră că "o asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României".

Octav Bjoza este și președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România, iar funcția de subsecretar de stat o deținea din octombrie 2014.

Totul a pornit din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Octav Bjoza și asociația pe care o reprezintă au criticat această lege. Acesta a acuzat în mai multe rânduri faptul că beneficiile legii nu se aplică în cazul persoanelor dovedite că au desfășurat activitate fascistă și legionară, precum și copiilor acestora. Ultimele critici au fost aduse în urmă cu câteva zile printr-un comunicat de presă.

În decembrie 2014, Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, afirmand ca prin acest gest recunoaste si onoreaza "sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si pierit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele din decembrie '89". A fost, de altfel, prima decorație acordată de Iohannis în calitate de președinte.

Ulterior, Iohannis a fost criticat pentru acest gest de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) din cauza apariţiilor publice ale lui Bjoza alaturi de membrii ai unui partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului.

Octav Bjoza s-a nascut la Iasi in 1938 si si-a petrecut copilaria si adolescenta la Brasov. Intre anii 1956-1958, a facut parte, impreuna cu alti 14 elevi, studenti si muncitori, din organizatia anticomunista "Garda Tineretului Roman" din Brasov, care avea drept scop "inlaturarea regimului democrat popular din tara noastra pe calea violentei", potrivit unei prezentari publicate pe site-ul TVR.

A inceput facultatea la Iasi iar dupa primul an a fost exmatriculat, arestat de Securitate si condamnat la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii. A trecut prin inchisorile: Codlea, Gherla, Galati, Braila, Vacaresti si Jilava, prin lagarele de munca din Balta Brailei de la Stramba, Stoienesti si Salcia, precum si cele din Delta Dunarii ca Bacul "4" si Periprava - Sectia Grindu, de unde a fost eliberat in 1962.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10902 vizualizari

 • -5 (35 voturi)    
  Cum mistifici tu bugetul si deficitul (Marţi, 16 martie 2021, 12:12)

  Zummm [utilizator]

  se pricep si altii
 • +7 (35 voturi)    
  Cand va incepe domnul Citu (Marţi, 16 martie 2021, 12:20)

  Harald2 [utilizator]

  sa se comporte ca un premier si nu ca un sef de resurse umane care "elibereaza" locurile din administratie pentru a aduce in locul lor rude, cunostinte, pile etc?

  Nu e suficient ca face acest lucru, mai aduce si motivatii puerile, care il fac sa para si mai ridicol. Asa e cand ti-ai ales consilieri pe aceleasi criterii de "nepotism".
 • +20 (36 voturi)    
  Va explic eu, e un abuz al lui Ludovic Orban (Marţi, 16 martie 2021, 12:22)

  Kivek [utilizator]

  exista o asociatie care reprezinta victimele comunismului adica a celor care au fosrt bagati la puscarie sau trimisi in lagare de catre comunisti

  ziele trecute 3 parlamentari evrei din romania au propus o modificare a legii care ajuta victimele comunismului

  modificarea propusa de cei 3 spune ca daca tu esti copilul unui fost legionar sa nu ai dreptul la facilitatile din lege

  ABERANT, adica tu care nu ai fost legionar si nici fascist est pedepsit pt ce au facut parintii tai care au stat in puscarie in timpul comunismului pt opinii politice

  Deci cu alte cuvinte Ludovi Orban e de partea comunistilor
  • -2 (8 voturi)    
   Logica ta (Marţi, 16 martie 2021, 17:05)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Cerul e albastru. => Ludovic Orban uraste culoarea rosie.
  • +11 (13 voturi)    
   Legionar (Marţi, 16 martie 2021, 18:09)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   declarat de cine? Ca dupa mentalitatea comunista cine nu era incomod era fie burghez, fie chiabur, fie legionar. I se punea o eticheta de dusman al poporului si dus era. Deci daca se considera actele de atunci, situatia e clara.
 • +35 (51 voturi)    
  mda (Marţi, 16 martie 2021, 12:24)

  adrian_rolland [utilizator]

  Numai ca Octav Bjoza are dreptate!! Astia au instalat comunsimul in Romania:

  Ana Robinsohn Pauker
  Walter Neulander (Roman),
  Alexandru Nicolschi (Grumberg Boris Nicolschi),
  Silviu Brucan (Samuil Brukner),
  Leon Tismeniţki,
  Paul Cornea,
  Radu Florian,
  Mihai Roller
  Krakauer Charlota,
  Langfelder Paul,
  Aronovici,
  Iosif Chişinevschi, care împreună cu Miron Costantinescu l-au ucis pe Lucreţiu Pătrăşcanu cu ranga,
  Teodor Rudenco,
  Ghizela Vass,
  Eduard Mezincescu (Mezingher),
  Emil Bodnarebko (Botnăraş),
  Leontin Silaghi (Sălăjan),
  Luka Laszlo (Vasile Luca),
  Alexandru Moghioroş,
  Teohari Georgescu (Burach Tescovici),
  Serghei Niconov,
  Bodnarenco,
  Pantelei Pantiuşa,
  Vladimir Mazuru,
  Cacica Sasa,
  Slechinger Paul,
  Blaukenstein Magdalena,
  Roza Adalbert,
  Bichel Ivan,
  Mişa Protopopov,
  Bercovici,
  Ijak Adalbert,
  Szabo Eugen,
  Maximenco Feodor,
  Hollinger Isidor,
  Hirch Tiberiu,
  Friedlander Eugen,
  Ebner Silvia,
  Kovaks Pius,
  Demeter Şandor,
  Hirch-Haiducu,
  Fux Beria,
  Herscovici,
  Schmerler,
  Hary Bogadan,
  Dulgheru Mişu (Dulbergher), care a condus Direcţia de cercetări penale alături de Aritonovici Samy, Matusevici Nathan, Ficher Simon, Zigler Simon, Davidovici Leon, Segal Luiza,
  Demeter Şandor, şef de cadre la Ministerul de interne,
  Ludovik Weiss, care a lucrat în Siguranţă în 1946-1948, iar ulterior la Securitate (1948-1960), fiind cel care s-a ocupat de loturile Canal şi Lucreţiu Pătrăşcanu (în 1949 a împuşcat patru ţărani din Odorhei, Satu-Mare: Andrei Pop, Chira Gheza, Biro Andrei, Gyla Alexandru),
  Ştefan Koller, locotenent colonel de Securitate care între 1954 şi1957 afost comandantul închisorilor din Aiud şi apoi a Văcăreştilor,
  Avram Bunaciu, care a fost Preşedintele Tribunalului Poporului,
  Alexandru Voitinovici,
  Alexandra Sidorov

  Toti romani pur singe!!
  • +16 (26 voturi)    
   poate i-o trimiteti si lui Citu, (Marţi, 16 martie 2021, 14:01)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   dar sa-i si explicati, in cateva cuvinte, despre ce este vorba, ca nu cred ca banuieste (de stiut, nici atat) cine sunt criminalii de mai sus, pe unde si cand au activat.
  • +11 (15 voturi)    
   Evrei "internationalisti" si romani "patrioti". (Marţi, 16 martie 2021, 15:40)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Este cunoscuta ponderea enorma a "neromanilor" in aparatul comunist si mai ales in functii cheie de-alungul primului deceniu comunist: evrei, maghiari, ucrainieni, etc. Explicatia e simpla: mai intai, ponderea mare a "neromanilor" corespundea compozitiei "traditionale" a Partidului Comunist, apoi in mod evident "neromanii" erau mai potriviti pentru punerea in practca a unui proiect antinational zis "internatuonalist", decat etnicii romani, fie ei si comunisti.

   Se ridica insa intrebarea, au fost evreii, in masa lor atrasi de propaganda comunista ? Raspunsul este nu ! Dovada, amplul curent de emigrare spre Israel declansat in 1948 si care nu s-a incheiat decat, practic, la sfarsitul comunitatii evreiesti din Romania !

   Evreii au intors, asadar, spatele Romaniei comuniste, in mai mare masura decat romanii insisi. Documentele atenta din plin, inca din 1948 ingrijorarea regimului fata de intentiile de emigrare a evreilor si cu deosebire fata de propaganda sionista. S-au desfasurat si procese pe motive de sionism incheiate cu numeroase condamnari.

   Daca ne referim insa nu la toti evreii ci la comunistii evrei, lucruruile prezinta o alta fata. Acestia sunt in mod evident suprareprezentati masiv la diverse niveluri, inclusiv in sistemul represiv. Intr-un anumit sens, acesti evrei nici nu mai erau evrei ci atei in timp ce, cum bine se stie, evreul se definteste prin apartanenta sa religioasa. Capatau astfel un aer de "internationalist", care nu combateau nationalismul romanesc de pe pozitia altui nationalist ci in sensul depasirii nationalismelor de orice fel.

   Ulterior, Partidul comunist, foarte "neromanesc" la origine, s-a romanizat pe masura ce a devenit un partid de masa, in conditiile in care intreaga Romanie a trecut printr-un proces de romanizare, prin emigrarea masiva a grupurilor etnice, mai intai evreii, dupa aceea germanii, astfel la sfarsitul perioadei comuniste in Romania etnicii romani reprezentau 89,5 % fata de 71,9 % din 193O.
  • +11 (15 voturi)    
   Tisminetki e tatal lui Tismaneanu (Marţi, 16 martie 2021, 16:25)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Iar Gisela Vass este bunica lui Andrea Vass Paul de la PDL si a lui Bogdan Olteanu de la PNL, actualmente puscarias. Sa nu-l uitam nici pe Petre M. Iancu odrasla lui Iancu Moscu, un alt propagandist stalinist sinistru, care astazi ne da lectii de democratie sorosista uitand ca tac'so era un comunist inrait. Ori Radu Berceanu PDL - Bercovici. Dar totusi sa nu uitam ca si foarte multi romani dupa '46 mai ales s-au inscris in PCR, ajungand propagandisti sau zbiri ai sistemului. La inceput, da, comunistii erau evrei si unguri, dar mai tarziu, romanii neaosi au format grosul.
 • +20 (40 voturi)    
  Lipsa de coloana vertebrala (Marţi, 16 martie 2021, 12:36)

  Metec [utilizator]

  Acest prim-ministru nu a condus niciodata nimic si se vede. Nu are coloana vertebrala si se gudura pe langa oricine are cat de cat putere. In cazul de fata, pe langa cercurile evreiesti.
  Se vede treaba ca nimeni nu vrea sa le recunoasca meritele luptatorilor anticomunisti, daca acestia au aderat anterior la Legiune. Mi se pare o nedreptate strigatoare la cer, pentru ca ei au luptat alaturi de militari, taranisti si liberali, impotriva dusmanului comun: comunismul impus de Soviete! Sa vii acum, dupa 70 de ani, cu impartiri din astea in eroi buni si eroi rai, e o blasfemie si o mizerie!
 • +1 (5 voturi)    
  SR (Marţi, 16 martie 2021, 13:04)

  of of [utilizator]

  I se retrage Steaua?
 • +17 (27 voturi)    
  Păcat (Marţi, 16 martie 2021, 13:05)

  Furnicuta [utilizator]

  Păcat că s-a luat o astfeld e decizie fără să fie analizată corect situația.
 • +29 (39 voturi)    
  Omul a prins instaurarea comunismului in Romania (Marţi, 16 martie 2021, 13:07)

  MG [utilizator]

  A fost anchetat de ghiciți ce etnie; știe cine și de ce l-a băgat la pușcărie. Omul a TRĂIT pe pielea lui și spune Adevărul.
  Ce să-i faci, asta-i ISTORIA!!
 • +14 (28 voturi)    
  Cazul Octav Bjoza repune in discutie (Marţi, 16 martie 2021, 13:19)

  Dilematic [utilizator]

  problema holocaustului in Romania.
  Realitatea bruta este ca foarte multi evrei din Basarabia si Bucovina au pierit in lagarele din Transnistria, dupa cum au fost trimisi la Auschwitz evreii din Ardealul de Nord, care apartinea insa pe atunci Ungariei. In restul Romaniei (cu exceptia cumplitului pogrom de la Iasi din iunie 1941) masurile antisemite - aplicate de altfel destul de confuz - n-au vizat exterminarea populatiei evreiesti.

  Evreii au fost umiliti si spoliati si au stat ani de zile cu amenintarea deasupra capului, dar in acelasi timp li-s-a permis sa desfasoare activitati culturale proprii si sa intretina activitati de invatamant, inclusiv la nivel universitatar. Important e ca au scapat cu viata
  • +18 (24 voturi)    
   As adauga (Marţi, 16 martie 2021, 13:55)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Faptul ca la momentul respectiv Iasiul se afla sub comandament german, fiind oras pe linia frontului, si fusese bombardat de rusi ceea ce a creat o suspiciune ca sint spioni si teroristi in oras.
   La procesul sau, Antonescu a declarat ca fost o actiune a germanilor si ca el le-a pus in vedere sa nu se mai repete o astfel de situatie sau preda comanda intregului front romanesc.
  • +12 (20 voturi)    
   care e legatura (Marţi, 16 martie 2021, 13:56)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Nu vad o legatura intre crimele facute de romani impotriva evreilor si crimele facute de sovietici si comunistii romani(majoritari evrei si maghiari).
   Sint fundamentate ideologic diferit, sint implementate diferit, de oameni diferiti asupra unor categorii diferite.
   Toate sint crime si trebuie analizate si discutate ca sa nu devina vreodata din nou acceptabile.
   Sa nu admiti ca majoritatea celor care au impus comunismul in romania au fost evrei inseamna sa nu stii sa citesti o lista simpla cu nume si prenume.
   Daca comunismul a fost "doctrina" sprijinita de o parte a comunitatii evreiesti sau au fost doar cetateni izolati asta e o alta discutie desi de fapt si aici stim raspunsul .
   Adevarul ne va elibera, chiar daca doare.
   • +8 (10 voturi)    
    Adevărat! (Marţi, 16 martie 2021, 16:06)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    Și tot așa există și evrei aruncați pe nedrept în închisorile comuniste... Condamnați de aceleași treibunale „ale poporului”... Dau doar două nume: Nicolae Steinhardt și Harry Brauner...
  • +7 (11 voturi)    
   Și la realitatea asta brută (Marţi, 16 martie 2021, 16:02)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   pe care o pomeniți se ADAUGĂ ÎNCĂ O REALITATE brută care ne spune cum au fost condamnați fără judecată de către niște tribunale,ale „poporului” cică, reprezentanții elitei poporului român începând de la țărani și muncitori pricepuți și gospodari și sfârșind cu intelectuali de mare clasă, fără să se țină seama de etnie... Socrul meu era neamț, avea o mică frizerie într-un orășel de provincie... A fost trimis în 1945 să muncească în chip de prizonier de război în minele din Donbas... S-a întors de acolo peste câțiva ani și un vecin bețiv și fără caracter (îl invidia pentru că își administra cum trebuie mica afacere și îi mergea bine) l-a demascat ca dușman al poporului și criminal de război. A fost arestat imediat și a ieșit din închisoare și din domiciliu obligatoriu în fundul Bărăganului în anul 1964 când, chipurile, au fost desființate închisorile politice. În 1967 a murit...
   Dar în închisorile astea n-au fost numai nemți, au fost oameni din toate neamurile care locuiesc în țara asta... AU FOST ȘI EVREI... Harry Brauner, Nicolae Steinhardt și alții au fost condamnați și ei de aceleași tribunale în chip de criminali de război... Cine nu știe toate astea ar trebui să citească „Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt, „Închisoarea noastră cea de toate zilele” de Ion Ioanid și să viziteze MUZEUL MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI DE LA SIGHETUL MARMAȚIEI. Așa cum au fost evrei aruncați nevinovați în închisorile comuniste, au existat și evrei la conducerea statului care au adus și menținut comunismul stalinist în România. Domnul Florin Câțu ar trebui să fie OBLIGAT să meargă acolo dacă are conștiință... Și după ce a vizitat acest muzeu să ia decizii ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ.
 • +19 (25 voturi)    
  O idiotenie ! (Marţi, 16 martie 2021, 13:28)

  Idealistu [utilizator]

  Chiar daca afirmatia d-lui Boja este exagerata si nedreapta pentru intreaga comunitate evreiasca, exista suficiente date istorice care arata ca o parte din evreii din Romania au sustinut instalarea comunismului. Deci mai bine sa discutam, decat sa anatemizam.
 • +9 (25 voturi)    
  Liberal? (Marţi, 16 martie 2021, 13:40)

  marcelp55 [utilizator]

  Păi Cîțu habar nu are ce înseamnă și fii liberal !!! A primit ordin de la ăia roșii tăiați împrejur ...s-a conformat !
  • +6 (6 voturi)    
   De la nea' Georgica... (Marţi, 16 martie 2021, 16:27)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui marcelp55

   ... Soros?
 • +20 (28 voturi)    
  Problema este... (Marţi, 16 martie 2021, 13:57)

  unTaran [utilizator]

  ca multi "dusmani ai poporului"au primit sentinte de legionari sau altele asemenea doar pentru a-i arunca in inchisori si a fi redusi la tacere. Orice persoana incomoda partidului era astfel usor inlaturata. Decizile acelea nedrepte nu au fost rediscutate niciodata si de aici situatia actuala aberanta de a mentine valide acele decizii.
 • +19 (23 voturi)    
  alo (Marţi, 16 martie 2021, 14:22)

  john70 [utilizator]

  "urmașii naziștilor sau fasciștilor să beneficieze de drepturi din partea statului român." - asta cand la ora actuala, printre cele mai mari pensii de stat din Romania sunt cele ale fostilor ofiteri ai Securitatii - o organizatie terorista si criminala care a ucis si terorizat sute de mii de romani. Legionarii au fost la putere 4 luni si animalele astea terorizeaza si praduiesc Romania de 75 de ani incoace.
  • +6 (8 voturi)    
   În afară de asta, (Marţi, 16 martie 2021, 16:12)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui john70

   legionarii cinstiți (au fost și naivi din ăștia, mai ales intelectuali, unii de mare renume în lume) au murit în închisoare sau au trăit în marginea marginilor societății, iar cei NECINSTIȚI ȘI TICĂLOȘI AU INTRAT ÎN PARTIDUL COMUNIST ȘI ÎN SECURITATEA COMUNISTĂ... A se vedea fenomenul Pitești...
 • +17 (19 voturi)    
  Nu stiu ... (Marţi, 16 martie 2021, 18:42)

  danmarian [utilizator]

  daca "ar trebui pus pe umerii evreilor aducerea comunismuluii in Romania" - dar de sustinut l-au sustinuy din plin ! Chiar ne facem a uita ca dupa Aug. 944 tot ce misca in politica romaneasca - comunista era plina de evrei ? Nu am nimic impotriva - A fost alegerea;or - dar sa nu se faca uitata !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by