Premierul Florin Cîțu a explicat marți motivul pentru care l-a demis în urmă cu o zi pe Octav Bjoza, fost deținut politic, din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Premierul îl acuză că a încercat să mistifice istoria punând pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România. De asemenea, îl acuză că a încercat să aducă argumente pentru ca urmașii naziștilor sau fasciștilor să beneficieze de drepturi din partea statului român."A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.
Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului", a afirmat Cîțu.
Acesta mai consideră că "o asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României".
Octav Bjoza este și președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România, iar funcția de subsecretar de stat o deținea din octombrie 2014.
Totul a pornit din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Octav Bjoza și asociația pe care o reprezintă au criticat această lege. Acesta a acuzat în mai multe rânduri faptul că beneficiile legii nu se aplică în cazul persoanelor dovedite că au desfășurat activitate fascistă și legionară, precum și copiilor acestora. Ultimele critici au fost aduse în urmă cu câteva zile printr-un
comunicat de presă.
În decembrie 2014, Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, afirmand ca prin acest gest recunoaste si onoreaza "sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si pierit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele din decembrie '89". A fost, de altfel, prima decorație acordată de Iohannis în calitate de președinte.
Ulterior, Iohannis a fost criticat pentru acest gest de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) din cauza apariţiilor publice ale lui Bjoza alaturi de membrii ai unui partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului.
Octav Bjoza s-a nascut la Iasi in 1938 si si-a petrecut copilaria si adolescenta la Brasov. Intre anii 1956-1958, a facut parte, impreuna cu alti 14 elevi, studenti si muncitori, din organizatia anticomunista "Garda Tineretului Roman" din Brasov, care avea drept scop "inlaturarea regimului democrat popular din tara noastra pe calea violentei", potrivit unei prezentari publicate pe site-ul
TVR.
A inceput facultatea la Iasi iar dupa primul an a fost exmatriculat, arestat de Securitate si condamnat la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii. A trecut prin inchisorile: Codlea, Gherla, Galati, Braila, Vacaresti si Jilava, prin lagarele de munca din Balta Brailei de la Stramba, Stoienesti si Salcia, precum si cele din Delta Dunarii ca Bacul "4" si Periprava - Sectia Grindu, de unde a fost eliberat in 1962.
Nu e suficient ca face acest lucru, mai aduce si motivatii puerile, care il fac sa para si mai ridicol. Asa e cand ti-ai ales consilieri pe aceleasi criterii de "nepotism".
ziele trecute 3 parlamentari evrei din romania au propus o modificare a legii care ajuta victimele comunismului
modificarea propusa de cei 3 spune ca daca tu esti copilul unui fost legionar sa nu ai dreptul la facilitatile din lege
ABERANT, adica tu care nu ai fost legionar si nici fascist est pedepsit pt ce au facut parintii tai care au stat in puscarie in timpul comunismului pt opinii politice
Deci cu alte cuvinte Ludovi Orban e de partea comunistilor
Ana Robinsohn Pauker
Walter Neulander (Roman),
Alexandru Nicolschi (Grumberg Boris Nicolschi),
Silviu Brucan (Samuil Brukner),
Leon Tismeniţki,
Paul Cornea,
Radu Florian,
Mihai Roller
Krakauer Charlota,
Langfelder Paul,
Aronovici,
Iosif Chişinevschi, care împreună cu Miron Costantinescu l-au ucis pe Lucreţiu Pătrăşcanu cu ranga,
Teodor Rudenco,
Ghizela Vass,
Eduard Mezincescu (Mezingher),
Emil Bodnarebko (Botnăraş),
Leontin Silaghi (Sălăjan),
Luka Laszlo (Vasile Luca),
Alexandru Moghioroş,
Teohari Georgescu (Burach Tescovici),
Serghei Niconov,
Bodnarenco,
Pantelei Pantiuşa,
Vladimir Mazuru,
Cacica Sasa,
Slechinger Paul,
Blaukenstein Magdalena,
Roza Adalbert,
Bichel Ivan,
Mişa Protopopov,
Bercovici,
Ijak Adalbert,
Szabo Eugen,
Maximenco Feodor,
Hollinger Isidor,
Hirch Tiberiu,
Friedlander Eugen,
Ebner Silvia,
Kovaks Pius,
Demeter Şandor,
Hirch-Haiducu,
Fux Beria,
Herscovici,
Schmerler,
Hary Bogadan,
Dulgheru Mişu (Dulbergher), care a condus Direcţia de cercetări penale alături de Aritonovici Samy, Matusevici Nathan, Ficher Simon, Zigler Simon, Davidovici Leon, Segal Luiza,
Demeter Şandor, şef de cadre la Ministerul de interne,
Ludovik Weiss, care a lucrat în Siguranţă în 1946-1948, iar ulterior la Securitate (1948-1960), fiind cel care s-a ocupat de loturile Canal şi Lucreţiu Pătrăşcanu (în 1949 a împuşcat patru ţărani din Odorhei, Satu-Mare: Andrei Pop, Chira Gheza, Biro Andrei, Gyla Alexandru),
Ştefan Koller, locotenent colonel de Securitate care între 1954 şi1957 afost comandantul închisorilor din Aiud şi apoi a Văcăreştilor,
Avram Bunaciu, care a fost Preşedintele Tribunalului Poporului,
Alexandru Voitinovici,
Alexandra Sidorov
Toti romani pur singe!!
Se ridica insa intrebarea, au fost evreii, in masa lor atrasi de propaganda comunista ? Raspunsul este nu ! Dovada, amplul curent de emigrare spre Israel declansat in 1948 si care nu s-a incheiat decat, practic, la sfarsitul comunitatii evreiesti din Romania !
Evreii au intors, asadar, spatele Romaniei comuniste, in mai mare masura decat romanii insisi. Documentele atenta din plin, inca din 1948 ingrijorarea regimului fata de intentiile de emigrare a evreilor si cu deosebire fata de propaganda sionista. S-au desfasurat si procese pe motive de sionism incheiate cu numeroase condamnari.
Daca ne referim insa nu la toti evreii ci la comunistii evrei, lucruruile prezinta o alta fata. Acestia sunt in mod evident suprareprezentati masiv la diverse niveluri, inclusiv in sistemul represiv. Intr-un anumit sens, acesti evrei nici nu mai erau evrei ci atei in timp ce, cum bine se stie, evreul se definteste prin apartanenta sa religioasa. Capatau astfel un aer de "internationalist", care nu combateau nationalismul romanesc de pe pozitia altui nationalist ci in sensul depasirii nationalismelor de orice fel.
Ulterior, Partidul comunist, foarte "neromanesc" la origine, s-a romanizat pe masura ce a devenit un partid de masa, in conditiile in care intreaga Romanie a trecut printr-un proces de romanizare, prin emigrarea masiva a grupurilor etnice, mai intai evreii, dupa aceea germanii, astfel la sfarsitul perioadei comuniste in Romania etnicii romani reprezentau 89,5 % fata de 71,9 % din 193O.
Se vede treaba ca nimeni nu vrea sa le recunoasca meritele luptatorilor anticomunisti, daca acestia au aderat anterior la Legiune. Mi se pare o nedreptate strigatoare la cer, pentru ca ei au luptat alaturi de militari, taranisti si liberali, impotriva dusmanului comun: comunismul impus de Soviete! Sa vii acum, dupa 70 de ani, cu impartiri din astea in eroi buni si eroi rai, e o blasfemie si o mizerie!
Ce să-i faci, asta-i ISTORIA!!
Realitatea bruta este ca foarte multi evrei din Basarabia si Bucovina au pierit in lagarele din Transnistria, dupa cum au fost trimisi la Auschwitz evreii din Ardealul de Nord, care apartinea insa pe atunci Ungariei. In restul Romaniei (cu exceptia cumplitului pogrom de la Iasi din iunie 1941) masurile antisemite - aplicate de altfel destul de confuz - n-au vizat exterminarea populatiei evreiesti.
Evreii au fost umiliti si spoliati si au stat ani de zile cu amenintarea deasupra capului, dar in acelasi timp li-s-a permis sa desfasoare activitati culturale proprii si sa intretina activitati de invatamant, inclusiv la nivel universitatar. Important e ca au scapat cu viata
La procesul sau, Antonescu a declarat ca fost o actiune a germanilor si ca el le-a pus in vedere sa nu se mai repete o astfel de situatie sau preda comanda intregului front romanesc.
Sint fundamentate ideologic diferit, sint implementate diferit, de oameni diferiti asupra unor categorii diferite.
Toate sint crime si trebuie analizate si discutate ca sa nu devina vreodata din nou acceptabile.
Sa nu admiti ca majoritatea celor care au impus comunismul in romania au fost evrei inseamna sa nu stii sa citesti o lista simpla cu nume si prenume.
Daca comunismul a fost "doctrina" sprijinita de o parte a comunitatii evreiesti sau au fost doar cetateni izolati asta e o alta discutie desi de fapt si aici stim raspunsul .
Adevarul ne va elibera, chiar daca doare.
Dar în închisorile astea n-au fost numai nemți, au fost oameni din toate neamurile care locuiesc în țara asta... AU FOST ȘI EVREI... Harry Brauner, Nicolae Steinhardt și alții au fost condamnați și ei de aceleași tribunale în chip de criminali de război... Cine nu știe toate astea ar trebui să citească „Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt, „Închisoarea noastră cea de toate zilele” de Ion Ioanid și să viziteze MUZEUL MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI DE LA SIGHETUL MARMAȚIEI. Așa cum au fost evrei aruncați nevinovați în închisorile comuniste, au existat și evrei la conducerea statului care au adus și menținut comunismul stalinist în România. Domnul Florin Câțu ar trebui să fie OBLIGAT să meargă acolo dacă are conștiință... Și după ce a vizitat acest muzeu să ia decizii ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ.