Culisele proiectului de buget pe 2021 / Taberele și conflictele din Coaliție / Cum au gestionat liderii PNL-USR-PLUS și UDMR scandalul pe bani din Guvern și ce rol a avut Klaus Iohannis

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 19 februarie 2021, 8:27 Actualitate | Politic


Florin Citu
Foto: gov.ro
Elaborarea bugetului de stat pe 2021 a creat discuții aprinse în interiorul Coaliției și între miniștrii Cabinetului Cîțu. Resursele limitate și gaura din buget de 100 de miliarde de lei din 2020 forțează Guvernul să se încadreze în ținta de deficit de 7, cel mult 7,2% din PIB. Inevitabil necesitatea impunerii unor măsuri de austeritate a creat tensiuni și discuții aprinse în interiorul Coaliției între cele trei partide din arcul guvernamental.

Tăierea sporurilor - cartoful fierbinte. Primul conflict între Cîțu și Orban

Pe fondul elaborării bugetului a apărut și primul conflict de opinii între premierul Florin Cîțu și președintele PNL, Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîțu a anunțat pe 8 februarie, înaintea Biroului Executiv al PNL, că legea bugetului este aproape finalizată. "Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu", a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

În spatele ușilor închise, la ședința de partid, premierul le-a spus liberalilor că intenționează să plafoneze sau să elimine o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.

Mai exact, Cîțu îi anunța pe liderii PNL că trebuie să taie sporurile. "Sunt 2,5 miliarde de lei pe care putem să-i economisim", le spune Cîțu liberalilor. Astfel, acesta spune că în 2021 nu se vor mai acorda vouchere de vacanță, sporurile vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate, iar indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari va fi redusă, la fel ca și subvenția pentru transportul studenților.
La finalul ședinței liderii PNL au evitat să dezvolte tema, președintele PNL Ludovic Orban dând asigurări că nu s-a luat o decizie în acest sens.

„Am discutat să se facă o analiză a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie legată de sporuri. Deocamdată, urmează ca pe baza analizei să se ia o decizie justă. (…) Există o decizie legată de sporul de 30% care a fost acordat Prefecturilor şi care nu se va mai plăti odată cu adoptarea bugetului de stat”, a declarat Ludovic Orban.

Neoficial însă, în interiorul PNL, intenția lui Florin Cîțu referitoare la reducerea sporurilor bugetarilor nu a fost primită bine de Ludovic Orban. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele PNL i-ar fi transmis lui Cîțu și miniștrilor PNL că reducerea sporurilor nu se poate face acum ci trebuie mai întâi o analiză în detaliu a sporurilor existente în acest moment.

"O astfel de decizie costă politic prea mult, lovește în clientela de partid și în salariile de bugetari ale oamenilor puși în fruntea instituțiilor publice. Ne-am pune în cap propriii oameni. Orban știe acest lucru", au explicat surse din interiorul PNL pentru HotNews.ro.

La o zi diferență, pe fondul informațiilor apărute, fostul ministru al Muncii, liberala Violeta Alexandru publică pe pagina sa de Facebook un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Sporuri pentru condiții vătămătoare, pentru munca pe ture, spor de izolare, spor de consemn la domiciliu sau de suprasolicitare neuropsihică sunt câteva dintre sporurile identificate de Violeta Alexandru.
Subiectul capătă amploare și sindicatele studenților și cele ale bugetarilor nu întârzie să reacționeze.

La ședința Coaliției, potrivit surselor HotNews.ro, Ludovic Orban propune amânarea tăierii sporurilor bugetarilor invocând necesitatea modificării legii salarizării.

Pentru a evita subiectul sensibil, liderii Coaliției au ieșit public, la finalul ședinței, cu anunțul că au decis să taie pensiile speciale ale parlamentarilor. La insistențele reporterilor, Ludovic Orban a făcut precizarea:

„Problematica sporurilor e una complexă, care va fi abordată în proiectul de lege de îmbunătățire a legii salarizării în sectorul public. Dacă vom propune amendamente în dezbaterea parlamentară a legii bugetului de stat, o vom face de comun acord în cadrul coaliției și vom anunța acest lucru".

A urmat o serie de declarații contradictorii între premier și liderii Coaliției. Premierul Florin Cîțu nu renunță la ideea de a elimina o parte dintre sporurile bugetarilor și de a le plafona veniturile.
 • Florin Cîțu: „Am venit public si am spus că nu susținem acele sporuri care sunt date pe tot felul de criterii, dar niciunul pe criterii de performanță. Știu că există un risc politic pentru premierul care își asumă așa ceva. Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida” (13 februarie)
 • Ludovic Orban: "E preferabil în Parlament să fie un număr minim de amendamente, care să nu afecteze gândirea bugetară. Eu sunt pentru existența unor sporuri care să fie bine justificate, este o analiză”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban. Întrebat ce fel de sporuri nu ar fi justificate, liderul liberal a răspuns evaziv în mod asumat: „Refuz să vă dau o declarație clară. Când vom lua decizii, vom anunța public, aveți răbdare”. (15 februarie)
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost cel care a clarificat subiectul printr-o declaratie de presa.
 • Kelemen Hunor: „Nu în 2021 vor fi eliminate și acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de prețios și extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile reprezintă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil și în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel și mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puțini bani la sfârșitul lunii decât avea în decembrie”. (16 februarie)
În ședința de Guvern de joi, 18 februarie, a fost adoptată ordonanța de urgență prin care creșterea pensiilor este amânată până în 2022, voucherele de vacanță sunt suspendate, gratuitatea pe tren pentru studenți a fost eliminată, iar sporul Covid pentru angajații din prefecturi a fost anulat.

Scandal în Guvern din cauza bugetelor tăiate la Transporturi, Sănătate, Fonduri Europene si Economie

În paralel cu divergențele Orban-Cîțu pe tema tăierii sporurilor se desfășoară în Guvern un nou conflict, de acesta dată la nivelul Coaliției.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare a prezentat miniștrilor, în primă lectură draftul bugetului de stat pe 2021. Documentul prezentat de Nazare prevedea o reducere a cheltuielilor pentru ministerele USR-PLUS. La Sănătate (Casa Națională de Sănătate) o diminuare a bugetului de 3 miliarde lei, la Ministerul Transporturilor un minus de 800 de milioane lei iar la Fonduri Europene și Economie un minus de 1,5 miliarde lei.
"Când Nazare ne-a prezentat draftul bugetului am constatat că una am vorbit și alta au făcut. Un kinder cu surprize - așa arăta proiectul. Toți consilierii au fost rugați să iasă afară și a început cearta. În final a primit niște promisiuni de revenire la sumele convenite", au explicat pentru HotNews.ro surse din interiorul USR-PLUS.

Disensiunile pe proiectul bugetului de stat între PNL și USR-PLUS au fost doar o chestiune de timp în contextul în care între cele două formațiuni au existat o serie de nemulțumiri și tensiuni pe fondul împărțirii funcțiilor în Guvern.

Liberalii sunt nemulțumiți de prestația miniștrilor USR-PLUS Vlad Voiculescu și Cristian Ghinea pe motiv că aceștia au agende personale. De altfel, Voiculescu a fost atacat public de mai mulți liberali. Și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a fost criticat intern în ședințele PNL.
De partea cealaltă, USR-PLUS sunt nemulțumiți de modul în care liberalii au golit de conținut și atribuții Ministerul Economiei și Cancelaria premierului, instituții care le-au revenit. Useriștii se plâng că liberalii au transferat atribuțiile și oameni importanți din cele două instituții către ministerele conduse de aceștia.

Conflictul din Guvern este menținut de premier care, întors dintr-o vizită de lucru la Bruxelles, organizează o conferință de presă și îi amenință direct pe miniștrii că vor pleca dacă nu realizează execuția bugetară până la mijlocul anului.

"În mare parte am răspuns cu bugete mai mari pentru toate ministerele faţă de anul trecut, deci avem bugete mai mari faţă de anul trecut în aproape toate ministerele, am zis cele trei excepţii. Dar acum vin şi aşteptările mele pentru miniştri şi este vorba de performanţă, eficienţă şi prin aceste alocări aş vrea să văd că există o monitorizare. Şi îi anunţ pe această cale că la jumătatea anului vom face o evaluare (...) vom discuta şi la rectificarea bugetară, la jumătatea anului, execuţia bugetară cu mandatele pe masă. Eu am fost de acord să mărim bugetul, sunt cheltuieli mari pe care trebuie să le susţinem, dar aş vrea să văd şi execuţie, vreau să văd şi performanţă, vreau să văd şi acea reformă a companiilor de stat. Şi cum nu am primit până acum niciun program de restructurare a acestor companii, vom face acest lucru prin legea bugetului", a avertizat premierul.
Situația s-a detensionat în urma unor discuții avute de președintele Klaus Iohannis cu miniștrii nemulțumiți. Rând pe rând Iohannis a discutat la Cotroceni cu miniștrii nemulțumiți din PNL și USR-PLUS în prezența premierului Florin Cîțu. Printre cei care au fost la Cotroceni s-au numărat: Sorin Cîmpeanu, Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea. Iar în cursul acestei săptămâni președintele a avut o discuție împreună cu premierul și liderii Coaliției de Guvernare într-o ședință la vila Lac.

Guvernul se reunește în ședință, vineri 19 februarie pentru a adopta proiectul de buget pe 2021.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8414 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Și Iohannis? (Vineri, 19 februarie 2021, 9:10)

  Dogul [utilizator]

  @HotNews, până la urmă, ce rol a avut Iohannis în toată treaba asta? L-ați pus prin titlu, dar ați uitat să-l puneți și-n textul știrii :))))
  • +2 (10 voturi)    
   eh, si tu acum... (Vineri, 19 februarie 2021, 9:15)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Iohannis a avut rolul celor 80 miliarde EU. De cand se tot vorbeste de ei credeam ca a intrat bine in cotidian, nu mai trebuie mentionat de fiecare data ;)
  • +4 (4 voturi)    
   exact rolul ala (Vineri, 19 februarie 2021, 23:48)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Sa dea bine in poza, ca real cam aia ii este "valoarea"
 • +11 (17 voturi)    
  Oare chiar atit de slabi sintem ca natiune ? (Vineri, 19 februarie 2021, 10:09)

  sauvage [utilizator]

  Cita incompetenta, prostie si nepricepere ! De citeva zile, agenda zilei e ocupata de subiecte care frizeaza cele mai minime elemente de bun simt. Un brancardier sau o asistenta medicala, un profesor sau un directoras la o societate de utilitati a primariei si multe altele, au salarii mai mari decit un ministru sau presedintele Romaniei !!!! Sau pensiile speciale de valori naucitoare. Fratilor, intelegeti ca traim intr-o tara nebuna ?? Uitati-va la declaratiile sefilor de institutiile publice si intrebati-va cite perechi de...au sau cit de mare le este capul de aduna aceste averi sume sin conturi sau proprietati pe care le declara. In care tara din lumea civilizata mai exista aceasta nebunie ? E atit de greu ca in loc sa ne scremem, mai bine sa cautam solutii ca sa vedem cum e in Franta, Germania, Norvegia, Spania, Italia, Belgia, Canada etc ? Cum naiba fac aia cu militarii ? Dar cu magistratii ? Dar cu directorii de institutii publice tot asa ii baga in 3-4 consilii de administratii de te miri cum naiba in 8h de munca sa faca atitea ? Mai exista undeva pensionari la 42 de ani ? Ce salarii au magistratii in Canada sau in Australia ori Germania ? Cind ies acolo astia la pensie ? Chiar nu exista nimeni in guvernul actual, sau in parlamentul de astazi, sau ziarist, consultant ori formator de opinie care sa vina cu exemple de cu fac aia ? N-o fi domnule un cod genetic imposibil de desfacut pentru cum ar trebui facut ? Sintem o natie atit proasta incit in loc sa ne vaicarim mai bine ne uitam cum se produce apa calda de zeci de ani in alta parte. De ce nu vine nimeni sa dea exemple din tari normale la cap ? Mi-e greata !
  • +4 (6 voturi)    
   pensii militare americani (Vineri, 19 februarie 2021, 11:10)

   Mihalav [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

   „Pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar. Pensia medie a fost în anul 2008 de 4.632 USD/lună

   Citeste mai mult: adev.ro/pbdvvu
   • +1 (5 voturi)    
    Manipulare crasa , pornind de la un adevar (Vineri, 19 februarie 2021, 14:04)

    mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui Mihalav

    in SUA , pensia medie la militari o fi de 4600 $ dar salariul mediu este peste 5000 $ . In Romania pensia medie 4200 si salariul mediu 5300 .Deci nu este mai rau in RO . Si nu este deranjanta pensia majoritatii militarilor ci a celor care prin smecherii si-au triplat pensia normala .Si la durata minima a
    serviciului in Romania este 15 ani si in alte tari estede 20 - 30 de ani . Asa ca nu va mai plangeti de mila . Plangeti de mila milioanelor de pensionari civili care au o pense medie de 1350 lei/luna .Sau de mila celor 800000 de pensionari care au avut salarii mici si au fost incadrati la pensia sociala minima , la egalitate cu cei care nu au muncit nici o zi .ETIC , nu ? Bravo Guvern si Parlament !
    • +1 (1 vot)    
     usurel (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 17:57)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

     salariul mediu in USA este de 4900$ BRUT! iar daca te-ai imbolnavit si nu esti bogat, pa
    • 0 (0 voturi)    
     @Mihaita neica, habar n-ai ce vorbesti (Duminică, 21 februarie 2021, 11:31)

     salvatore [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

     Bati campii (fara gratie) fiindca esti tolomac sau fiindca nu citesti? Uite aici prostane niste cifre adevarate: https://www.thestreet.com/personal-finance/average-income-in-us-14852178. Pe scurt, salariul minim este $7,25/ora (brut) - exista promisiunea lui nea Ilie Bidon ca pana in 20225 va fi de $15/ora - iar salaiul mediu este de $23,3/ora, $48,516/an sau $4040/luna. Toate aceste venituri sunt brute (deci dupa taxe sunt mult mai scazute) si sunt valabile pentru anul 2019. In 2020 nu au variat foarte mult - salariul minim orar nu s-a modificat - asa ca sunt un reper si azi in 2021. Asa ca mai lasa propaganda ieftina si proasta pe care o faci. Probabil ca in caputul tau te consideri de "dreapta" si de-aia latrii pe-aici sloganuri ieftine de propaganda, dar oameni ca tine au distrus si o sa distruga in continuare dreapta, fiindca nu sunteti profi, sunteti doar propagandisti prapaditi. Ce spune @Mihalav e foarte corect, si la americani pensiile militarilor sunt cu mult peste veniturile medii. Apropo, e greu de comparat cu sistemul romanesc deoarece sper ca stii dar in America se impoziteaza veniturile anual, impozitare progresiva si nu ca in Romania unde din 2004 avem impozitare unica (fara sa avem in schimb deductibilitatile de la americani, de la vestici in general. Prostia asta cu impozitarea unica trebuie sa inceteze, trebuie a trecem din nou la impozitarea progresiva a veniturilor (IVG). Dar asta a propus-o Dragnea si acum nu e de bon-tone ca sa amintim de el. :) Burta pe carte Mihaita si nu mai pierde vremea pe forumuri cu comentarii idioate.
  • +1 (5 voturi)    
   Belgia (Vineri, 19 februarie 2021, 11:11)

   Mihalav [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

   Belgia: Ofiţeri inferiori: vârsta 51-52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 80% din ultimul salariu; Ofiţeri superiori: vârsta 54-56 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 80% din ultimul salariu; Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.

   Citeste mai mult: adev.ro/pbdvvu
  • +1 (5 voturi)    
   Pensii militare Franta (Vineri, 19 februarie 2021, 11:12)

   Mihalav [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

   Franţa: Ofiţeri inferiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); Ofiţeri superiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); Generali: vârsta 57-61 ani; ani de serviciu 25-35; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);

   Citeste mai mult: adev.ro/pbdvvu
 • +2 (4 voturi)    
  Alte tari (Vineri, 19 februarie 2021, 11:13)

  Mihalav [utilizator]

  Ofiţeri inferiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; Ofiţeri superiori: vârsta 54-56 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; Generali: vârsta 60-65 ani; ani de serviciu 35-45; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; Italia: Ofiţeri inferiori: vârsta 45-55 ani; ani de serviciu 25-30; pensia 80% din ultimul salariu brut; Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55 ani; ani de serviciu 20-30; pensia 80% din ultimul salariu brut; Generali: vârsta 60-65 ani; ani de serviciu 35-45; pensia 80% din ultimul salariu brut. Polonia: Ofiţeri inferiori: vârsta 50 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); Ofiţeri superiori: vârsta 55 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); Generali: vârsta 60 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); Turcia: Ofiţeri inferiori: vârsta 41-48 ani; ani de serviciu 20-30; pensia 80-85% din cuantumul ultimului salariu; Ofiţeri superiori: vârsta 41-52 ani; ani de serviciu 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu; Generali: vârsta: 60-65 ani; ani de servici 35-45; pensia 80-85% din cuantumul ultimului salariu.

  Citeste mai mult: adev.ro/pbdvvu
 • +2 (10 voturi)    
  Tara bugetarilor (Vineri, 19 februarie 2021, 11:29)

  Remarque [utilizator]

  Traim in tara bugetarilor, inclusiv partidele si sefii acestora tot bugetari sunt, deoacere primesc finantare de la buget. Orban este director de doua institutii de stat: presedintele Camerei (temporar), isi presedintele PNL, partid parlamentar. Ambele ii aduc beneficii personale, ambele il pozitioneaza in top. Ghinionul nostru este ca dupa alegeri, practic n-am scapat de ele deoarece in toamna se va alege presedintele PNL. Asadar tot in campanie electorala ne situam, insa acum este vorba de campania personala a lui Orban.

  Toti politicienii ajunsi in functii de putere sunt niste bugetari, si se si comporta ca atare. Primesc un salariu simbolic din care oricum nu cheltuie nimic, deoarece beneficiaza de la stat (adica de la buget, adica din taxele noastre) de locuinta de serviciu, indemnizatii de hrana, transport personal, etc. Toti acesti politicieni-bugetari isi numesc directori in alte institutii de stat pilele si relatiile lor, cu doua scopuri clare: primul este de sustinere a ‘centrului’ care l-a numit, iar al doilea este de a aduce bani si influenta la partidul din care fac parte sau in jurul caruia graviteaza.

  Câțu nu este deocamdata un politician, el este inca un specialist in finante care insa vaneaza functia suprema in domeniul lui: Guvernator al Bancii Nationale. Nu are nici sustinerea politica pe care ar avea-o daca ar fi fost politician full-time. Din contra, Orban a avut grija sa-i submineze autoritatea si cancelaria inca dinainte de a se apuca de treaba. De aici vine conflictul pe bugetul 2021 si pe sporurile bugetarilor. Orban stie ca daca taie din veniturile bugetarilor s-a lins pe bot de functia de presedinte PNL, ceea ce este similar cu incheierea carierei sale politice.

  Asa se joaca jocul acesta. Agenda politica nu are nici o legatura cu poporul, cu electoratul. Agenda politica are legatura cu partidele, cu sustinerea acestora, cu banii publici si cu puterea. Practic bugetarii ne conduc.
 • +4 (4 voturi)    
  toată lumea (Vineri, 19 februarie 2021, 13:19)

  gicutotala [utilizator]

  vrea restructurare dar nu acum motivul -clientela de partid. cam asta este în ultimii 30 ani -interesul electoral al partidelor-frica de sevraj al electoratului. țară de slugi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by