Sporuri pentru condiții vătămătoare, pentru munca pe ture, spor de izolare, spor de consemn la domiciliu sau de suprasolicitare neuropsihică sunt câteva dintre sporurile de care au parte angajații la stat din România. Cei care lucrează în instituțiile de cultură, de exemplu, primesc sporuri pentru condiții periculoase sau vătămătoare și pentru condiții grele de muncă, iar judecătorii de la Curtea Constituțională beneficiază și ei de sporuri pentru condiții grele, vătămătoare sau periculoase, spor de risc și suprasolicitare neuropsihică sau spor pentru păstrarea confidențialității.
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar.
Ea spune că a identificat până acum șapte familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Aceste categorii beneficiază de peste 50 de tipuri de sporuri - de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității.
Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Între beneficiile bugetarilor se numără și indemnizația de hrană (347 lei/lună) și voucherele de vacanță.
Violeta Alexandru a publicat, pe Facebook, și mai multe tabele în care se regăsesc condițiile de acordare și cuantumul sporurilor.
De exemplu, angajații de la Cutea de Conturi au spor de periculozitate, în timp ce angajații din administrație beneficiază de spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare. Judecătorii de la Curtea Constituțională beneficiază și ei de mai multe sporuri - pentru condiții grele, vătămătoare sau periculoase, spor de risc și suprasolicitare neuropsihică sau spor pentru păstrarea confidențialității.
- "O parte din sporurile acordate în sistemul public. O bună parte. Discuția aceasta este, într-adevăr, despre performanță în administrație, așa cum echipa liberală a spus.
- Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor. De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la funcționari la personal contractual, până la indemnizațiile celor care conduc companii de stat - să fie toate, TOATE, într-o singură bază de date? Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date", a scris Violeta Alexandru.
Câteva sporuri acordate celor din administrație, potrivit datelor prezentate de fostul ministru al Muncii:
- condiții periculoase sau vătămătoare - 15% (pentru personalul contractual din administrația publică)
- spor pentru izolare - 20% - pentru personalul contractual din administrația publică, încadrat în anumite instituții)
- spor pentru izolare - 20% (personal contractual din administrația publică locală cu locul de muncă în localitățile din Rezervația Biosferei Delta Dunării
- 15% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legalislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale
- 15% pentru complexitatea muncii (funcționarii din aparatul ministerelor Finanțelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Fondurilor Europene, Sănătății, Educației, CNAS și din instituțiile subordonate, funcționarii din Administrația Prezidențială, SGG, ministerelor Apelor și Justiției, ANRP, Agenția de Achiziții Pilice, funcționarii publici parlamentari, funcționarii din instituțiile din subordinea ministerelor mediului, Sănătății, Educației, Muncii, Agenția de Cadastru și ANI
- 10% pentru complexitatea muncii (Consiliul Concurenței, Oficiul de Prevenire și Combatare a Spălării Banilor)
- 20% spor de izolare pentru personalul din Administrația Rezervației Biosfererei Delta Dunării
- 15% spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (Consiliul Concurenței, Oficiul de Prevenire și Combatare a Spălării Banilor, ANI)
- 25% spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (Consiliul Concurenței, Oficiul de Prevenire și Combatare a Spălării Banilor, ANI
- 15% spor de condiții vătămătoare de muncă (Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi)
- 35% pentru condiții deosebite de muncă vătămătoare / periculoase (instituțiile publice sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor)
- 75% spor pentru condiții deosebit de periculoase precum TBC, bruceloză, gripă aviară, febră aftoasă (instituțiile publice sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor)
- 100% pentru munca în zilele de repaos/sărbători legale (în instituțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor)
- 12,5 - pentru activitatea în structurile de inspecție și control (în instituțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor)
- 10% pentru antrenorii cu studii superioare (în unitățile sportive)
Cultură:
- 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare
- 15% condiții grele
- 50% asigurare cazare (managerul care nu își are domiciliul în localitatea în care își are sediul instituția)
Sporuri pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate din venituri proprii subordonate Guvernului sau aflate sub control parlamentar:
- 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare
- 15% pentru condiții grele de muncă
- 20% pentru personalul care lucrează în zone izolate unde atragerea personalului se face cu greutate
- 15% pentru consemn la domiciliu
- 20% pentru siguranța navigației, siguranța feroviară, rutieră și aeronautică
Justiție și Curtea Constituțională:
- 15% condiții grele, vătămătoare sau periculoase
- 25% risc și suprasolicitare neuropsihică
- 5% păstrarea confidențialității
- 15% titlul științific de doctor sau doctor docent
- 20% judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate sau alte categorii de personal, delegate sau detașate sau care își desfășoară activitatea în sistemul penitenciar
Aceste categorii beneficiază și de majorarea indemnizației în funcție de vechime:
- de la 3 la 5 ani - 10%
- de la 5 la 10 ani - 15%
- de la 10 la 15 ani - 20%
- de la 15 la 20 de ani - 25%
- peste 20 de ani - 30%
Diplomație și Ministerul Afacerilor Externe - o parte din sporuri:
- 15% la data acordării autorizației de acces la informații clasificate, eliberrată în condițiile legii
- 15% pentru personalul care lucrează cu cifrul de stat
- 15% condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
- 20% pentru personalul care lucrează în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate
- 5% pentru personalul încadrat pe funcția de ministru-consilier sau ministru plenipotențiar sau consul general de carieră când se află în misiune permanentă în străinătate
- 10% pentru personalul încadrat pe funcția de consilier diplomatic când se află în misiune permanentă în străinătate
- 15% pentru personalul încadrat pe funcția de secretar I, II sau III, consul ori viceconsul când se află în misiune permanentă în străinătate
- 10% indemnizație lunară pentru șefii de misiune acreditați în mai multe state (misiune permanentă în străinătate)
- 5% pentru îndeplinirea atribuțiilor de prim-colaborator (misiune permanentă în străinătate)
- 25% din salariul lunar în valută al soțului/soției pentru soția/soțul neîncadrată/neîncadrat pe timpul cât aceasta/acesta se află în întreținere permanentă în străinătate
Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care ar urma să fie eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.
la ministerul de externe se dadea - poate sa da si acum , nu stiu - spor pentru cei care cunosteau o limba straina. cei care stiau doua limbi straine primeau si mai mult. la ministerul apararii si la cel de interne se da spor de radiatii - pentru antenele gsm.
si cred ca mai sunt multe astfel de anomalii.
Hai sa luam de ex acel spor de izolare, in privat este simplu, prietene asta este fisa postului astia sunt banii iti convine bine, nu-ti convine cauta pe altcineva. Poate mai negociezi ceva la angajare si eventual o crestere salariala procentuala/an.
In public ai o grila de salarizare impusa de ministerul muncii si pt institutia respectiva, toti angajatii pe functii de executie castiga la fel, putin mai mult cei cu functie de conducere si tot asa.
Fata de la registratura castiga aceiasi bani cu un asistent juridic care probabil are in carca ceva mai multa responsabilitati, dezavantajul grilei de salarizare.
Acum ai in institutie 2 prosti, pe care trebuie sa ii trimiti in zona x, pe malul garlei, sa aiba grija sa nu sara vecinul balta. Te duci la angajatii pe care ii ai pe functii de executie, Gigel de maine mergi pe garla, lasi munca la birou, stai acolo 3-4 zile pana vine sa te schimbe Gigel.
Poate la prima strigare si Gigel si Ionel inghit galusca, dupa ceva vreme isi baga picioarele si demisioneaza, dc. ei trebuie sa stea cate 5 zile pe garla, in izolare de societate, familie si altele, iar restul care au program normal de lucru castiga fix aceiasi bani ca si ei.
Acum, daca Gigel si Ionel, primesc un 20-30% spor la salariu pt. ca fac acest efort si timp de 5-10 zile pe luna, poate nu-si mai dau demisia, poate nu pierzi un angajat in care ai investit niste fonduri sa-l pregatesti, care a capatat o experienta, etc ... doar pt ca apare situatia X.
Sporurile nu reprezinta problema, codul muncii prevede avantaje/sporuri si pt angajatii de la privat, doar ca la privat daca ridici glasul te zboara.
Problema acestor sporuri este ca sunt date la gramada si in functie de cu totul alt motiv decat cel pt. care a fost gandit sporul respectiv.
Cam asta este povestea grila de salarizare.
Sa va fie rusine politruci PSD, voi sunteti vinovati de acesta divizare in societatea romanesca.
M..e PSD !!!!
Si, tot asa, ajungem la saracie crunta si la un similar nastase/dragnea/putin/erdogan/orban, care vor sa controleze totul in mod absolut.
Dar mai intai le taiem sporurile prostilor care vin zi si noapte la munca ca sa ingrijeasca pacientii covid.
Sa vina astia din privat sa stearga la cur un mos cu COVIDUT si dupa ce se termina programul, sa se duca acasa sa-ti ia copii in brate.
Panta rhei pt.ei !
Abisal !
Este in contact la ora actuala, zilnic, cu pacienti care sunt tuberculosi (Ambulatoriu spitalului "Sf. Stefan") si care, unii, prezinta si simptome de infectare cu SARS-Cov2 (a avut o pacienta care a fost anuntata de DSP ca e pozitiva chiar in timp ce femeia se indrepta catre consultul programat pentru TBC). Pentru aceasta activitate primeste 15% condiții periculoase sau vătămătoare si atat. Spre deosebire de personalul omolog dar din ministerul sanatatii care are sporuri de 50% si peste, pentru aceleasi conditii de munca (inregistratorii medicali spre exemplu). Nu stiu "bastanii" de la sediul ASSMB cate sporuri si-or fi tras pentru "munca" cu cururile la birourile din P-ta Unirii.
la la la la le le le
mai
SA LE DEA este important.
Cand Gigel este numit mare manager, sef, director, etc .... nu-l intereseaza sa fidalizeze pe nimeni, daca din toata gasca aia 90% sunt din PSD si tu esti proaspat venit de la USR, chiar daca ai putea, dc. sa le dai bani in plus?
Perfomanta se refera la un randament ridicat intr-un mediu competitiv,
https://dexonline.ro/definitie/performanta
Deci ma depaseste cum intr-un domeniu necompetitiv si neconcurential poti avea rezultate deosebite (cele mai bune performante sunt recorduri), probabil tot din cultura organizatorica comunista ni se trage, unde depaseam record dupa record.
A confunda perfomanta cu simpla indeplinire a sarcinilor e o mare eroare. Dar deja cuvantul e impamantenit si nu mai scapam de el.....
subiectul era performanta, ca dna fost ministru se ia la tranta cu ea
digitalizare un alt cuvant vag care inseamna orice si nimic :(
avem vorbele la noi, e bine
niste indicatori se pot masura in orice activitate si se pot urmari macar istoric, daca nu comparativ cu alte structuri..
iar digitalizarea este o treaba chiar foarte concreta si foarte masurabila in orice organizatie care lucreaza cu publicul.
Iar acum ceva vreme ce zici tu se chema informatizare, dar s-a transformat in digitalizare..... pentru ca are mai mult lipici la public
perfomance - the action or process of performing a task or function.
performanta - foarte competitiv
Daca folosesti sensul englezesc n-ar mai fi absurd, din pacate inca folosim limba romana
este un tip de inregistrare care monitorizeaza activitatea si cam atat.
este precum inregistrarea cunostiintelor tale la inceput si la sfarsit de curs casa poti aprecia valoarea adaugata a cursului asupra ta... se constata ca odata ce stii mai multe pe subiectul dat cu atat adaugi mai putin si atunci??
daca iti pui niste indicatori modesti poti sa reusesti peste 100% grad de indeplinire activitate propusa.
sigur ca te ajuta sa faci niste comparatii in cadrul aceleasi institutii/departament, pentru acelasi tip de activitate
dar este tot una sa ridici 150 de kg dintr-o ridicare sau din 3 de ridicari succesive sau sa redactezi un rezumat de 1 pag din 1000 de pagini citite??? care din aceste "performante" este mai valoroasa??? Pana la urma unii indicatori sunt instrumente de monitorizare activitate imi pare...
"performanta"/indicatorul poate sa creasca substantial folosind AI si atunci la revedere factor uman si filtru subiectiv
tot mediul privat lucreaza cu astfel de indicatori care la final au scopul de a masura si creste eficienta / productivitatea, deci performanta in sens romanesc.
toate discutiile astea pe semantica sunt insa absolut sterile aici, pentru ca ignora intentionat ideea de fond a discutiei noastre.
ma repet si cu asta inchid, tot mediul privat foloseste o traducere proasta a lui performance indicators precum si alte englezisme ce au gasit in romana un corespondent dar cu alt sens
"performanta in sens romanesc" o inteleg doar romanii? :)
Proportional cu asta bugetul primariei sa primeasca subventii de la bugetul de stat.
Clientii sunt la fel de multumiti/nemultumiti in ambele cazuri.
este cela din Bucuresti mai performant, daca lucreaza, de exemplu, cu 2 grefiere, fata de cel din Calarasi care foloseste doar una??? Cred ca este clar ca timpul de redactare a unei sentinte este mai lung la cel din Bucuresti fata de cel din Calarasi si atunci sa il penalizam pe cel care serveste in Bucuresti sau sa il dau drept exemplu pe cel din Calarasi?
sa nu confundam performanta cu norma...
https://www.wall-street.ro/articol/Careers/196593/performanta-in-munca-nu-este-sinonima-cu-rezultatul-ci-il-determina.html#gref
la un salariu de 3000 RON NET daca adaugi vreo 2-3 sporruri de 15-20 din salariu nu mai mic deloc
in Romania a fost un sigur kider de sindicat remarcabil: Virgil Săhleanu. A fost omorat.
15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare
15% condiții grele
50% asigurare cazare (managerul care nu își are domiciliul în localitatea în care își are sediul instituția)
Sunt curios care sunt sporurile pentru incultura!
Și la ce salarii sunt acolo, vai de jurul lor dacă le taie pe astea!
Pentru incultura da, acolo le-ar trebui un spor de-adevăratelea: unu sa suporte vizitatorii cu semințe în dinți veniți să vadă desenele lui da Vinci din Brukenthal, doi să suporte șefii inculți numiți politic...
în orice job exista condiții neprielnice daca ți-ai ales domeniul cu care nu ești compatibil!
daca nu iți place unde muncești, da ti demisia si lasă liber locul celor care le place domeniul. Este de o penibilitate si de o spoliere maxima a banului public sa plătim extra pe cei care sunt angajați pe un domeniu în care se simt stresați și vor sporuri sa își facă munca în scârba!
Pai inainte si sunt convins ca si dupa angajare, iti muti domiciliul in alta localitate (luare in spatiu ajunge, daca nu stii pe nimeni, stiti locuintele alea cu 3 mii de moldoveni luati in spatiu). Apoi cu buletin intr-o comuna sau oras mic, vii la teatrul sau filarmonica unde esti angajat si iei 50 % din salariu de cazare. In primul rand nu e nevoie de un astfel de spor, pentru ca nu esti detasat acolo, ci tu ai ales sa lucrezi in acea locatie, in al doilea rand 50 % din salariu e foarte mult pentru o chirie, la salariie lor indexate ar putea sta intr-o vila. Ar trebui sterse toate aceste sporuri. In mod normal ar trebui ca periculozitatea muncii sau vechimea in munca sa fie prevazuta in salariul de baza si sa nu existe imbecilitatile astea comuniste numite sporuri.
Absolut niciunul, nici macar zile libere corespunzatoare (doar daca nu compensezi o sambata si o duminica lucrata cu o zi de luni)!
- sporuri : 600 milioane lei /an
-pensii speciale: 10 milarde/an
deci sporurile sunt un mizilic in bugetul de stat in comparatie cu pensiile speciale ale barosanilor....
Pentru domnii din privat care se indigneza de sporuri si tichete de vacanta sa le reamintim:
- statul recupereaza anual numai 35% din TVA-ul firmelor private..unde e resul ,tati?
-salariul minim pe economie este dat la 50 % din angajati.
Si restul de bani? Prin buzunarelor patronilor cu grade sau fara, mafie tataie!
Spor de calculator ? Chiar nu va este rusine?
Sau cel mai des intalnit si banos spor : sporul de antena. Sa nu intram in discutia ca antene sunt peste tot dar intrebarea este de ce este acesta procentual ? Adica de ce un sefulet incaseaza cateva mii de lei iar un lucrator administrativ (care probabil este si mult mai expus) cateva sute de lei ? "Riscul " este mai mare cu cat e functia mai mare? Viata unuia valoreaza mai mult decat a altuia?
Iar pensiile speciale pentru cine sunt ?! Nu tot pentru voi? Ca doar nu se iau la privat...
Daca sunt probleme in colectarea taxelor trebuie rezolvata si problema aia, care tot din cauza celor care au dat sporuri (marea majoritate, procentuala, a taxelor neplatite vin de la firme mari si nu de la firme mici, iar cele de stat sunt mai rau platnice decat cele private). Dar nu mai merge chestia asta cu nu te atinge de hotia mea pana nu rezolvi si hotia cealalta.
Nu trebuie acceptata nici o hotie.
In mintea mea proasta, confidentialitatea, gestionarea datelor și informațiilor clasificate e normala cand te angajezi undeva..unii o numesc NDA, eu prefer sa-i zic bun simt. De condiitile vatamatoare si suprasolicitare neuropsihică ce sa mai zic, credeam ca vine odata cu jobul (si uneori cu colegii sau vreun sef cretin) si sunt incluse in salariul primit.
Dupa ce ca sunt suparat, stresat si obosit, acum aflu si ca am fost pagubit zeci de ani de o gramada de bani. Eu zic sa nationalizam totul si sa trecem toti la stat, pare ca nu avem nevoie de economie de piata si firme private cat timp statul la stat..e de stat.
Spor de overtime neplatit
Spor de calculator/laptop
Spor de caldura vara cand te certi cu colegele imbracate sumar ca le este frig
Spor de lucru cu unii incompetenti
Spor de inconjurare cu routere wifi
Spor de badge electromagnetic toxic
Spor de abtinere de la vatamare colegi incompetenti
Spor de sarcasm
Spor de izolare cand esti chemat sambata sa testezi BCP
Spor ca nu primesti al 13 lea salariu
Spor ca primesti salariu in a 3 zi lucratoare a lunii (doamne fereste cand ai zile libere nationale la inceput de luna si weekend)
Spor ca ai facultate dar nu se vede la salariu
Spor de sedinte care puteau sa fie un email.
Lista poate fi extinsa....
Poate este corect . Zic doar ca nu se plange nimeni din sistem de salarii , ba chiar au inceput sa la fie rusine sa mai ia si plicuri.
Adica marea problema a meditatiilor si after...
Am calculat cam cat incaseaza lunar (fara factura si ce decurge din asta) - o profesoara de ciclu primar...cam 7000-9000 lei extra depinde cat de "carismatica" e persoana in a atrage parintii. O parte din profesori isi rotunjesc astfel veniturile. poate nu la sate dar in majoritatea orașelor se practica.
Nu sunt aici sa incerc sa conving pe nimeni. Am scris de situatia care o stiu, de la persoane care am incredere, ca X sau Y nu crede nu e traba mea sa conving - daca persoanele in cauza nu depun plangere se continua asa. Nu am zis ca toti, am scris o parte, nu am generalizat...nu va atacati ?? 300 lei copil/luna x 30 copii (din ~2 clase adunati)= 9000 lei
O fi bine? O fi rau? Cine vrea mai mult munceste. Cui nu-i place in invatamant sa vina in privat, sunt destui profesori debutanti mult mai pregatiti decat "gradatii" de 60 ani care nu stiu unde este cratima pe tastatura unui pc.
Si te asigur, draga "duamna" Jeta, ca de profesori ca matale nu avem nevoie!
Spor de "Stat de pomana"
Spor de "Fund tocit"
Spor de "Urlat la public"
Spor de "Mers totusi la munca"
Spor de "Lucrat cam o 1 ora din 4"
Spor de "Pupincurism"
Spor de "Ruda lui sefu"
Sunt sarcastic dar functionarii o merita!!!!
Guvernul cel nou o sa elimine sporurile astea si ii felicit !!
Dar fara sa vedem o sa apara sporurile in alta parte unde nu ne uitam.
Mai scot un spor sau doua care se fapt sunt nesemnificative.
Apoi unifica salariul de baza cu sporurile rămase si gata e noua lege a salarizării!
Nimeni nu zice nimic de cei cca 400.000 de pensionari care lucreaza încă la STAT.
Ce progres aduce un batranel sau doi, uneori in familie, intr-o Primărie Rurală?
Nu zic de o Prefectura de un CJ sau Minister ca acolo e jale!
Jale pe vale!
Sunt cca 3000 de Primarii Rurale unde după ce ca se calcă in picioare salariații de acolo se mai calcă si cu trei sau patru pensionari!
In Administrația Locala lucreaza cca 250.000 de person.
Concluzie:
Un spor tăiat, un salariat concediat.
Care avea un colt contra Primarului!
Obiective
taskuri zilnice
gandire analitica
asumare de raspundere
sedinte
cursuri
proiecte lean six sigma de eficientizare procese.
nici macar o saptamana!!!!
si cu toate acestea au salarii mai mari prin aceste umflari artificiale de salarii prin sporuri.
Ma bucur ca taxele si 45% impozit din salariu meu se duc pe amante, tichete de concediu, spagi, sporuri.
Sa le stea in gat!!!
Mai ales ca eram trainuit de un inginer care a stat acolo toata viata lui la apele romane si jobul lui zilnic era sa ma invete pe mine si sa imi explice ce este debitul.
Pai visam prognoza hidrologica cand ii faceam cafeaua animalului politic si cand suna mamaia ca vine apa peste casa ei o intrebam: mamaie, pe ce mal esti? cum te uiti pe harta de la stanga la dreapta sau cum curge viitura cum privesti pe est?
Pai mama, nu stiu, gainile si vacile plutesc si se duc la vale, le vad din dreapta, eu sunt pe casa, sinistrata.
Aha, deci, viitura este pe malul stang cum te uiti la munte.
Trimitem imediat elicopterele. Stati asa, elicopterul este blocat la Bucuresti, au dus un pesedist care se caca pe el. Ne pare rau, reveniti, apelul dumneavoastra este foarte important pentru noi. Nu ne sunati, va sunam noi pe dumneavoastra.
Unde lucrezi? Vomafone?
Astea-s obiectivele tale:
„Obiective
taskuri zilnice
gandire analitica
asumare de raspundere
sedinte
cursuri
proiecte lean six sigma de eficientizare procese”
Pe bune? „Taskuri” zilnice?
Gândire analitică și asumare de răspundere?
Ședințe și cursuri??
Proiecte lean six sigma?
Deci zilnic o freci în ședințe și te plângi că nu ești plătit ca lumea?
„Spor de badge electromagnetic toxic”?? Ai idee măcar despre ce vorbești? Sau ce faci cu „badge”-ul ăla, îl mănânci?
Și, ca final, am avut acum ceva timp o ședință cu o duduiță de la o multinațională, venită să ne învețe nu mai știu ce tâmpenii. A început femeia să vorbească, trei cuvinte în română, unul în engleză. După vreun sfert de oră am început să-mi imaginez cum o arunc pe geam, așa că m-am făcut că-mi sună telefonul și-am plecat.
Nu vă-nțeleg pe ăștia cu romgleza. Ori nu știți să vorbiți nicio limbă, așa că le combinați, ori vă bateți joc dinadins de interlocutori, că uite ce șmecheri sunteți voi că vorbiți alte limbi. Realitatea e că sunteți doar penibili.
Te plângi de cât de mult lucrezi, și dai și exemple: „ședințe și cursuri”. Apoi te plângi de poluare electromagnetică de la routere și „badge”-uri toxice, arunci ceva de „taskuri” zilnice, „overtime” neplătit, colegi incompetenți și colege îmbrăcate sumar. Mai că-mi vine să cred că tu ești singurul care lucrează în firma aia...
De ce mai lucrezi acolo dacă tot nu-ți place? Vino la un privat adevărat, care nu face ședințe cu tine, nu-ți dă „asumare de responsabilitate”, ci doar „taskurile” zilnice. Nu le faci, ai zburat. Producție. Nu ședințe, nu „trăinuială”, că nu de-aia te-a angajat.
Vino, tătăiță, la un privat adevărat, nu la multinaționale gen Vomafone. Voi, multinaționalii, sunteți, de fapt, tot un soi de bugetari, dar nu la stat ci la compania respectivă. Aveți fix aceleași atribuții, doar că sunteți plătiți din alt fond salarial.
ai experienta directa in multinationala? in afara de contactul cu duduita care vorbea romgleza..
Pai nu doar cu pensii speciale/de serviciu se face jaf, se face si cu tot felul de inventii, pentru familiile intelopilor PSDURMRPNL.
Insa oamenii de care vorbesti iti vor raspunde sec cu "aia ai ales sa faci, aia faci!"; "eu nu vreau/aleg sa fac asta"; "ai facut o alegere, suporti consecintele" ,etc ...stii foarte bine :)
Momentan o buna parte din ele nu exista/nu se aplica.
Patronii iau dividende prea mari, iar pe mine mă plătesc prea puţin. Voi face scandal ca să renunţe la o parte din profit şi să-mi crească veniturile.
- gândire “de dreapta”:
Patronii iau dividende prea mari, iar pe mine mă plătesc prea puţin. Voi face scandal ca să le scadă veniturile şi angajaţilor statului.
Du-te la un patron de restaurant si spune-i ca tu vrei sa isi plateasca toate taxele la nivelul anului 2019 fiindca tu ai de platit spor de calculator!
apropo de "inghetarea" veniturilor bugetarilor: e totuna daca ramai la 2500 pe luna, iar preturile cresc, ori daca ramai la 15.000 pe luna, nu-i asa?
1. Revin cu un integrarea unui soft puternic si performant ce va permite reducerea cu 10% a functionarilor publici - sa dispara cei care plmba hartii ca nu mai e cazul.
2. Acesti 10% vor fi absorbiti de privati daca li se ofera de stat un an de zile salariu platit de catre stat, iar un an de zile sa-l plateasca privatul. Dupa 2 ani unii raman daca sunt seriosi altii isi vor cauta alt job, dar cel putin au invatat o meserie in acest timp si conversia e mai usoara. Statul mai sufera un an cu plata lor dar din al doiela an ai scapat de o pacoste de cheltuiala inutila si devii mai performant .....
Va dati seama ce ar insemna ca fiecare insittutie a statului sa aiba acces la o baza de date unica unde sa fie vizualizate toate informatiile de angajati/angajatori - ar disparea fratilor adeverintele necesare intre institutii - am salva paduri intregi anuale ....
de exemplu - ma duc la Registru Comertului sa depun un nou contarct de inchiriere pt firma si ce crezi dupa trebuie sa ma duc la ANAF sa fac o copie sa inregistreze si aceia ca am facut un nou contratc.
Ma suntem tampiti - ce naiba,,,,,, si ne miram de cenu ne merge bine. Bugetarii nu inteleg ca noi astia privatii trebuie s amuncim ca sa le sustinem salariile si ei ce fac, ne pun piedica de cate ori au ocazia.
Și gurata de toate guvernele precedente.
Oricum dacă încerci sa tai vreunul din sporurile existente, te dau în judecata și câștigă în instanta. Am citiți pe undeva ca sunt vreo 4 MLD de plata în urma unor astfel de procese.
Deci nicio ieșire...încă.
Apoi a dat telefoane pe la casele de pensii sa faca verificari, impreuna cu doua angajate foarte competente din cadrul ministerului, filmandu-se si postand pe facebook.
Ulterior a cerut desfintarea ghiseelor la casele de pensii, pentru ca atunci cand a inceput pandemia sa se autoizoleze cu tot guvernul si sa-i acuze pe cei din casele de pensii ca "au dat bir cu fugitii", in conditiile in care acestia au venit la serviciu si si-au facut cum au putut treaba ca sistemul de pensii sa functioneze.
Nu vi se pare ca d-na fosta ministru joaca cam mult la imagine, acum cand constata ca exista f multe sporuri?Cand era ministru nu existau? Eu zic sa ne scape de speciali, in frunte cu magistratii si cu parlamentarii si sa ne-o comunice dupa ce a facut-o pe facebook.
Problema, insa, nu este la sporuri. Problema e ca avem prea multi angajati la stat. Si in loc sa micsoram schema, o pastram , micsorind veniturile.
Asa au procedat si Boc/Basescu si nu a fost bine. Opinia publica i-a respins.
Vedeti cum reduceti posturile de la stat. (Inspectoratul ala de cultura, cum s-o numi acum, ce rost are? Un exemplu de bani prost folositi, intr-o structura inutila. Muzeele, bibliotecile publice etc. isi rezolva problemele singure, direct la ministere sau judete. Comitetele/inspectoratele astea ce fac? Dau "fitante" la lautari? Nu de alta, dar daca va uitati pe schemele de consilieri judeteni, veti vedea si consilieri pentru cultura... Nu cumva se suprapun?Fitante la lautari pot da si altii. )
Si doar un exemplu, intr- zona pe care o cunosc. Cred ca fiecare domenu are comitete si comitii, directiii etc. ce nu-si au rostul. Nu mai vorbesc de institute "de cercetare" si alte dracovenii. Nu trebuie reformate doar instreprinderile -de stat- care nu au profit. Trebuie reformat tot aparatul de stat. Regindit de la 0.)