Cu bugetul aproape gata, premierul Florin Cîțu i-a informat pe liberali că Guvernul taie voucherele de vacanță în 2021 și sporurile bugetarilor și reduce subvenția pentru transportul studenților, au declarat surse din partid pentru HotNews.ro.
Economia la buget ar fi de 1,8 -2 miliarde de lei, potrivit acelorași surse.
Premierul le-a explicat liberalilor că în acest an se vor folosi voucherele de vacanță necheltuite în 2019 și 2020, altele noi umând a fi date anul viitor.
În privința transportului pentru studenți, aceștia ar urma să nu mai aibă gratuitate, ci să se revină la sistemul din 2016, când era doar un anumit număr de călătorii suportat de stat.
De asemenea, sporurile pentru prefecturi ar urma să fie eliminate (este vorba de sporul de 30% din salariul de bază acordat pentru lupta împotriva pandemiei), indemnizația de hrană pentru bugetari se va reduce, iar sporurile ar putea fi plafonate.
În privința pensiilor, acestea se vor indexa de anul viitor cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu, le-a mai spus premierul liberalilor, potrivit surselor HotNews.ro.
De asemenea, alocațiile copiilor vor rămâne neschimbate anul acesta.
Înainte de a se întâlni cu conducerea PNL, premierul a declarat că Legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, iar ţinta de deficit rămâne asumată la "7 - 7,1%".
"Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu", a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.
Premierul a precizat că ţinta de deficit asumată prin proiectul Legii bugetului este între "7% şi 7,1%".
Cîţu a spus că, deocamdată, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi.
"Şi v-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare", a explicat Cîţu.
Întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, Cîţu a menţionat: "Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar".
De asemenea, premierul a confirmat că va reduce subvenția publică pentru partide.
Da, pentru speculanti vine DEZASTRUL, exoticule piperisto-zamfirist.
singurii care vor fi pedepsiti sunt cei fara aparare: studentii si cine stiece alte categorii defavorizate
Pensionarii, bugetarii astia toti primesc niste bani si pot sa isi cumpere bilet
studentii NU primesc nimic
Ce-i care vin la factultate doar ca sa se distreze, e problema lor, De ce-ar trebui cineva sa le de-a bani pentru asta???
Undeva in subteran, multi dintre cei care muncesc in mediul privat, mocnesc, se simt ca iobagii de pe vremuri, si nu lipseste decat o scanteie...
Studentii ar trebui sa fie un model, nu o organizatie de handicapati care vrea transport gratuit, sa le fie rusine.
BRAVO!
Nu inteleg logica.. Toti acei bani se intorceau inapoi in buget. Erau cheltuiti in RO, dadea de lucru oamenilor din zone unde nu sunt atatea oportunitati de angajare care la randul lor plateau taxe, consumau si plateau din nou taxe. Asa e mai bine sa ii bagam pe toti in somaj si rezolvam problema!
Nu e totuna ca 1500 lei per bugetar sa fie cheltuiti pe betii la mare si la munte sau sa fie investiti in infrastructura tarii!
Commentul meu nu a fost despre economie. Ci despre industria TURISMULUI. Daca vei construii o line de metrou in urmatorii 10 ani acele mici pensiuni ce angajeaza mai cate un ospatar, o camerista, un bucatar, un receptionist nu vor aveam nimic de castigat. In schimb guvernul (datorita pandemiei) le-a inchis si restrictionat "temporar" sursa de venit iar acum cand ai avut ceva ce ar trebui sa ii ajute si s-a demonstrat ca a fost o investitie si nu o cheluiala, o scoti.
Povestea cu banii se intorc la buget e un mit Valcovo-Teodorovici. Chiar si la nivelul mare de taxare din Romania la buget se vor intoarce maxim 50% din banii aruncati in piata. Deci tu propui ca eu sa ma imprumut 100 de lei si sa primesc peste 3 luni 50 de lei din care sa platesc imprumutul si dobanzile? Mai sunteti multi afaceristi din astia?
Rolul guvernului nu e sa faca bani, ci sa creeze un context favorabil pentru afaceri.
Pe langa ajutorul economic mai ai si beneficiul salariatului care atunci cand se gandeste la ce salar are, e mai multumit cand isi aduna tichetele de masa, vacanta, al 13-lea salar, asigurari medicale private, abonamente sali de fitness si ce alte forme de bonificari ar mai fi.
Sincer pentru un cost de 50% doar prin care impusti mai multi iepuri, e o varianta buna. Cu toate ca ma insel ca ai luat in considerare tot efectul de domino cand compari RO cu tichete si RO fara tichete. Adica somaj vs salariati ce la randul lor circula din nou acei bani si se plateste din nou TVA pe ei ce generareaza la randul lor noi locuri de munca ce au impozit si contributii.
Eu nu am spus sa nu construim infrastructura, doar am punctat strict masura luata pe industria HORECA care e pe burta deja. Tot occidentul printeaza si pompeaza bani in economie, dar noi luam masuri de austeritate in conditile in care datoria publica a tarii e la un nivel mult mai scazut decat a multora.
Vrei musai sa ajuti economia pompand bani in angajatii bugetari, care au deja in medie salariu cu 70% mai mare decat media pe economie si cu aproape 100% mai mare decat media salariatii din mediul privat? Si asta in conditiile unui deficit public de 20 de miliarde de euro anual?
Nu realizezi ca, cu gandul la mareata industrie HORECA, ce produce 2-3% din PIB, omori restul economiei, pe care va trebui sa o biciuiesti in continuu in urmatorii 10 ani cu nivele ridicate de taxare ca sa platesti datoriile publice?
Iar datoria aia publica nu prea mai e asa scazuta. Si oricum nu e cazul sa ne comparam cu SUA, Germania sau Japonia. Conform ultimelor estimari, vom depasi in 2022 plafonul considerat optim la nivelul nostru de dezvoltare, adica 60% din PIB. Fara ajustari dure alte sistemul bugetar, vom depasi in 2027 100% din PIB. E public documentul "Debt Sustainability Monitor 2020", emis acum trei zile de Comisia Europeană, cautati pe net. Ceea ce e nesustenabil pentru Romania, punem datorii uriase singuri in carca copiilor si nepotiilor. Si nu pentru a construi autostrazi, porturi, poduri suspendate, scoli, spitale sau aeroporturi, ci pentru pensii, salarii si bonusuri oferite angajatilor din sistemului bugetar, de genul tichetelor de vacanta
E momentul sa ne oprim si sa ne apucam totusi sa construim ceva in tara asta.
Eu nu tin sa le dea la bugetari, n-au decat sa le dea la privati, dar acest stimul s-a dovedit a fi eficient si nu, nu are impact bugetar ce "omoara" restul economiei in special cand mare parte din bani se intorc la buget.
E bine ca nu suntem la limita creditarii, si ca putem sa apelam la imprumuturi pentru relansare. Da, avem timp in perioade de boom sa platim datoriile prin taxare dar acum e nevoie de relansare nu de austeritate. Uitate in jur toata lumea face asta.
Nu are rost sa privim situatia atat de apocaliptic pentru ca nu suntem in papucii Greciei care nu s-a mai putut imprumuta si a trebuit sa apeleze la austeritate.
De ce bugetarii (care majoritatea nu fac nimic) si nu privatii care muncesc?
Corect e ca fiecare sa mearga in vacanta PE BANII LUI,
Iar daca nu-i convine sa fie bugetar,(loc sigur, caldut, prime ,sporuri si aroganta cat incape) sa se angajeze la privat ca sa vada cum ii aia sa muncesti!
Dar noua bineinteles ca trebuie sa ne pese de capra vecinului si sa ii dorim moartea, doar pentru ca in privat capra ii mai slaba. Suntem liberi cu totii sa ne angajam la stat! Sunt destule locuri in care nu se merge pe pile si pe concurs.
Cum adica ei,
cei care muncesc din greu de la 9 pan'la 3
sa nu se mai poata duce in vacanta pe banii mei? (uite ca a iesit si rima :))) )
GREVAAAAAAAA!!!!
P.S. - ahhhh, ce ma bucur!!!
Dar oful nostru nu tine de venitul meu, ci de al tau! Voucherul de vacanta, stimabile, este un abuz odios, un scuipat in obrazul privatului, o lipsa crasa de bun simt. Te invit respectuos sa-ti faci concediul pe banii tai, nu pe ai mei!
Iar "apropos" de sporuri, uite un articol in Capital (stii tu, e o publicatie de domeniul financiar) https://www.capital.ro/super-multi-bani-pe-langa-salariu-angajatii-care-primesc-chiar-si-3-000-de-lei-in-plus-pe-luna.html
Sau aici https://www.digi24.ro/stiri/economie/barna-multe-dintre-sporurile-din-institutii-de-arhiva-de-antena-nu-mai-sunt-de-actualitate-sporul-de-covid-trebuie-reanalizat-1444376
Sau aici
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/profesorii-cer-bani-in-plus-pentru-orele-online-reclama-riscul-de-radiatii-1400952
BTW, munca la negru nu se cheama frauda, ii spune eludare de la plata taxelor, frauda e altceva.
Banuies ca nu esti un ,,parlit " de bugetar cu 2500 lei in mana / luna .....asa-i ? hai sa mai si gandim domnilor particulari !!!! Nu toti bugetarii lucreaza prin primariile care au bugete proprii. nu mai aruncati cu rahat sas ... ca e la moda ....
tu de exemplu cred ca nu ai salariu de 2500 - 3000 lei IN MANA repet, dacaplatesti un impozit asa de mare in fiecare luna, dupa cum sustii. si ca tine sunt o gramada care lucreaza la firme private. Ganditi, nu mai mergeti cu turma ca asa e curentul ,, sa-i omoram pe bugetari" .... Aveti cap si un creier in el, ganditi. Nu vedeti jocul mizerabil pe care-l fac cei de la conducere ??? Dezbina si conduce !!!! Chiar credeti ca lor le pasa de voi particularii???? nu cred ca puteti fi atat de naivi .... Lo le trebuie bani la buget pentru salariile lor jegoase si nesimtite. De ce nu taie din salariile si indemnizatiile lor ??? Chiar nu vedeti , nu realizati ce se intampla ??? Treziti-va oameni buni !!!!!!! Consultati lista de preturi de la restaurantul Parlamentului, Senatului, sa vedeti acolo preturi de preturi .... 2-3 lei o ciorba, 5 lei o friptura 2 lei un ecler etc . la salariul unui deputat sau senator .... Si tocmai ei s-au gasit sa taie sporuri la bugetari. Ar trebui sa le fie rusine !!!! Iar voi, particularii, prin atitudinea voastra ostila fata de bugetari, le dati apa la moara. Petine, de exemplu, cu ce te incalzeste ca taie sporurile la bugetari ? Iti mareste tie salariul ??? Oricum nu cred ca esti atat de naiv sa consideri ca ei fac asa ceva pentru binele tarii. Nu !!!!!! Fac asta pentru buzunarele lor proprii. Au reusit sa dezbine bugetarii si particularii ca ei sa-si faca mendrele. dE CE NU TAIE CHIRIILOR LOR ??? INDEMNIZATII SI TOT CE MAI AU EI IN PLUS ??? Daca e austeritate, pai sa fie pentru toti, asa ar fi normal , ma gandesc .... Hai sa deschidem ochii mari !!!!
1. ai vreun spor? Pentru ce anume si de ce exista
2. de ce crezi ca este justificata diferenta dintre salariul tau si unul din mediu privat, pe aceeasi functie, totul pe cartea de munca? NB: teoretic, salariile pentru fix aceeasi pozitie ar trebui sa fie mai mici la bugetari, pentru ca se compenseaza cu siguranta locului de munca. Ca sa nu mai zic de ritm sau, in special, raspundere. Sau lipsa ei, in cazul bugetarilor.
Lucratorii la stat NU au raspundere de facto, ca de jure o ardem cu vrajeli gen avertisment, mustrare scrisa si penalizare 5% din salariu pentru faze unde la privat zburai iar in tari cu apa calda raspundeai si pe persoana fizica pentru rahaturile facute. Ca sa nu mai mentionez ca voi va judecati pe voi, cu rezultatele care se vad.
Da, NU aveti raspundere. Ca exista EXCEPTII care lucreaza cu simt de raspundere, e altceva. Stiu cateva si de aceea nu generalizez absolut, ci relativ.
Nu vad de unde pana unde ai vazut tu faza cu atotputernic lucrator la privat, eu prezentand doar o realitate. Combate punctual ce spun, n-o arde in triggereala 'eftina.
tu chiar crezi ca asta e in stare sa le ia alora sporurile? O sa taie si el 2-3 sporuri de la STUDENTI si de pe la prefecturi si cam atat ca in rest nu poate
Am fost acum cateva zile la Finate Cluj, in celebra sala 10, era deschis un singur ghiseu si lume cata vrei. Se auzeau din spatele ghiseelor inchise tot felul de ce convorbiri private, Cand intreb si eu"nu vedeti cata lume e aici, de ce nu mai deschideti ghisee?', o ACRITURA imi raspunde"da ce credeti ca deschidem ghseele dupa capul nostru?"
Niste trantori.
Asa-i peste tot la ei.
Nu se vorbeste nimic de taiat sporuri ci de o lege care o sa vina ...candva.
Asca ca te bucuri degeaba , e doar imagine pentru a da o satisfactie iluzorie pentru fraierii care platesc taxe.
Nu uita ca in plina pandemie cand totul era inchis iar bugetarii trimisi acasa, guvernul Orban nu a taiat 1(!) leu de la acestia.
Sa desfiinteze prin hotarare de guvern toate "agentiile de resort" si sa lase toate sarcinile exclusiv in sarcina directa a ministerului. Zero, dar absolut zero diferenta se va simti in termeni practici, dar vor face economii semnificative.
Analiza tb sa fie mai profunda. Nu se justifica sa ai in acelasi oras mai multe spitale de exemplu, fiecare cu biroul lui de contabilitate, resurse umane, directori si toata sefimea. Asta e si cauza principala pt care nu au fost construite alte spitale. Ar fi disparut toata aceasta privilegiatura. O singura unitate de administrare, cu un director, un singur birou de resurse umane, adminsitrativ pentru toate este sificient etc. Avind in vedere subordonarea comuna, toate spitalele de CJ trebuie reunite cu o singura conducere : un director peste toate spitalele, un singur birou de contabillitate & Co si personal medical pentru fiecare unitate. S-ar face economii uriase. Ginditi-va doar la armata de directori pentru care nu ar mai fi platite salarii, masina de serviciu, utilitati etc. La fel e si in scoli : Ar trebui creat un serviciu adminsitrativ (contabilitate, resurse umane, achizitii etc) pentru toate. Idem pt primarii (n-are nici o eficienta sa tii birou de contabilitate, resurse umane etc la fiecare primarie din judet, unele nu au bani nici de becurile de la stilpii din comuna). Aici e marea sursa de bani - eliminarea posturilor inutile si crearea unor unitati comune de administrare, iar in multe situatii se poate si externalizare (ex. contabilitate, resurse umane etc). Dar nu se doreste.Din pacate si Citu, ca si toti ceilalti evita sa intre puternic in aceasta hotie de privilegii care alimenteaza aristocratia bugetara. Ne spune in ris ca va elimina voucherele de vacanta (insa doar anul acesta), care inseamna cit dle finantist ? 0,0002 %. Ati fost vreodata dle Citu la finante sa vedeti cum sint organizate ghiseele : la unul dai foaia de varsamint si la cel de linga el, dai banii. Introduceti plati online si pleaca toti la munca in privat nu la trindavit aiurea. Nu se doreste o reforma adevarata, ci doar simulare. La fel e si cu pensiile speciale.
2. sa se dea prin lege vouchere, sporuri, etc. la stat... cand s-or da si la privat; de fapt, chiar si salariile ar trebui aliniate la oferta pietei.
Pai e plin de piaristi, sociologi, juristi, ingineri chimisti prin guvern. Daca-s buni, sigur se va gasi o functie buna pentru ei. Daca se dovedesc a fi ca duduia de la apele romane, muncitor necalificat curatenie la lidl. 2100 lei plus bonuri. E ok si asa.
Cititi aici si luati-va cu maine de cap. Din articol: "85 la sută din taxele și impozitele încasate de stat se duc pe salariile bugetarilor": https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/ce-sporuri-primesc-angajatii-de-la-stat-in-romania-consultant-financiar-nu-mai-putem-continua-asa-e-imposibil-de-acoperit-in-2021-1446105
La fel asistentele medicale care au lucrat la Spitalul Modular desi acesta este inchis pentru ca a venit iarna, funcționând doar o luna dupa o investitie de 10 milioane euro.
Amuzant ca ministrul Citu taie de la studenti dar parlamentarii plătesc la cantină pentru un prânz 10 Ron.
vreau sa vad lista de sporuri taiate si pt cine sunt ca altfewl e doar o declaratie electorala
A simplu cu doua masuri.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24590519-legea-bugetului-gata-citu-dezbatere-publica-maine-sau-poimaine-sporurile-bugetarilor-plafonate.htm
vreau sa aud si eu odata ca se taie ceva de la esentiali
In unele cazuri, vara, inainte de pandemie, nici macar nu se mai eliberau bilete in anumite statii pentru ca erau trenurile arhipline(cu studenti, nu cu pensionari). Vorbesc de Valea Prahovei si de mare.
Si de n ori am vazut persoane in varsta stand in picioare langa studenti care vizionau filme pe laptop. Cel care statea in picioare platise, cel de jos, gratis. Important e sa ai gura mare.
Astept urletele asociatiilor de profil.
trenurile alea oricum mergcu sa fara studenti deci care e paguba???
ca nu mai platesc studentii 20-30 RON pe calatorie? E nimic
felicitari, mai putin voturi pt PNL si USR
crezi ca sufera bugetul? :)))
Este STRIGATOR LA CER ca un om care lucreasca pe 1350 lei sa plateasca impozit pe salar iar programatorii care au salarii de la 5-6 mii de lei in sus SA NU PLATEASCA.
Chiar asa mult i-ar deranja sa plateasca ca noi toti restul? Este o discriminare GROSOLANA!
Cifra de afaceri de 1 miliard si impozit de 8 milioane :))))))
adica 0,8%, sub ce platesc IMM, respectiv 1%
iar oracle e un exemplu bun, daca te uiti la ericsson sau altele...
Apropo, suntem "Tara ITistilor" dar un soft bun pentru programare la vaccin nu au reusit sa faca ITistii...
vor merge in Ungaria, Bulgaria si altele unde nu vor plati impozit
Dar astfel de schimbari se fac in Parlament.
Ma gandesc ca esti si impotriva subventiilor pentru terenuri agricole? Sau a programelor finantare pentru firme? (Ex: startup nation)
Tarani si antreprenori care primesc bani din impozitele noastre.
Nici sistemul de pensii nu e unul corect
De ce nu e aceeasi lege pt toti, de ce ei sunt mai speciali decat restul, de ce pt ei exista o portita in lege?
Adica plateste ala cu minimul pe economie impozit pe salar dar ala cu 10 000 lei lunar nu plateste!?...
Nu noi am cerut scutirea si nici nu avem un sindicat care sa ne reprezinte. Stiu ca NU e data pe merit. Meritul meu e doar ca am ales domeniul asta. Atunci de ce sa ne urasti?
Daca subventia se dadea firmelor de IT, in functie de numarul de angajati, nu aveai nici o ura fata de noi.
Urasti si medicii?
Hai sa vedem cat primeste net un medic cu PFA si un programator din 20.000 brut. Eu zic ca medicul primeste mai mult. Cred ca e valabil si pentru cei care lucreaza in constructii.
Daca se maresc taxele e foarte posibil ca noi sa devenim antreprenori si sa platim mai putine taxe. Salariile mici o sa fie tot timpul in dezavantaj pentru ca cei care castiga mult (peste 10.000) pot sa plateasca un contabil sa ii optimizeze taxele.
Nici nu ar trebui sa fie atat de mare diferenta de salarii intre IT si restul domeniilor. E deficit mare de personal in domeniu, nu doar la noi in tara, in europa, si in restul lumii. Suntem in urma si in domeniul IT, nu prea avem proiecte romanesti.
Adica votul lui sa conteze cat 100 ale mele?
Sa aibe intiatate la spital?
Sa poata incalca legile deoarece el plateste milioane de euro la stat?
Sa aibe dreptul sa ne jigneasca sau sa ne umileasca ca el plateste milioane de euro la stat?
Ce s-ar intampla atunci in lume daca fiecare ar avea drepturi in functie de cati bani are?
Am ajunge inapoi la sclavie cum a fost in USA!
plus de asta au altii salarii de zeci de mii de Euro in tara asta si platesc impozit pe salar, asa ca un it-ist cu 5-10 mii de lei cum au majoritatea de ce nu ar platii?
Romania e singura tara din lumea civilizata unde MEDIA salariului la STAT este MULT mai mare decat MEDIA salariului la PRIVAT!
Acest lucru este o anomalie si o eroare grava!
Si acesti oameni chiar lucreaza efectiv fizic pe schimburi nu doar plimba hartii cum fac puturosii din primarii, consilii judetene sau prefecturi si iau 4000 lei in mana simplu angajat!
In zona Ilfov, unde am multe fabrici drept client, salariul mediu in productie e cam 2000-3000 in medie. Cusatoresele nespecializate au 2000 net, sudorii incepatori au 2500-2700. Sudorii care au experienta sunt la peste 5000. Si de regula lucreaza si cu norme. La banii astia se adauga tichete de masa si decontarea transportului.
Faza cu plicul e mai mult la HORECA si la constructii. Acolo e haos, a fost dintotdeauna si mereu am fugit de astfel de clienti. In primul rand comunicarea e grea, fluxul de oameni e foarte mare, se lucreaza si la negru si eu nu accept asa ceva. O usoara revenire la normal a fost in constructii de cand sunt scutirile dar si acolo am observat niste anomalii.
Am primit un telefon de la o tipa insarcinata care voia un contract de munca pe o firma in constructii ca sa aiba stagiu de cotizare dar fara sa dea prea multi bani. Mi-a stat mintea in loc la momentul respectiv, in veci nu m-as fi gandit la o astfel de posibilitate...
Nu vorbim de bugetarii de lux puși în funcție de partid.
Deci nu va deranjeaza ca cineva va tine de saraci si prosti cam1.9 mil , vreti ca toata lumea sa fim la fel, misto logica ...corporatista. Pe vremea comunistilor ii spunea munca patriotica , eu zic sa nu mai asteptati toata lumea la canal ....iar bugetarii trebuie infierati cu minie proletara , pardon corporatista.
Cu tichetele alea, mai incurajau industria horeca + alte cateva pe langa = mai multi banuti la buget, ca nu pleaca nimeni in vacanta doar cu tichetele respective ... mai cheltui cel putin 50% in plus din bugetul propriu.
Ce sa mai spunem de acest guvern anti progres condus de dl. scartu ??
E mai important sa se reduca subventia de la partide.
fara transport gratis, studentii nu mai merg la mare, deci nasol pentru litoral
cum ziceam, mergi si joaca-te in nisip, e complicat sa pricepi mai mult
a intarcat balaia!
Si cu studentii ce aveti?Le ofereati prea multe?Macar drumurile de acasa la universitati sa le acoperiti,hotilor.
La fel si cu limitarea sporurilor si a voucherelor de vacanta pentru bugetari.
Exact pentru asta i-am votat, echitate intre categoriile de salariati.
Bugetarii in Romania au niste privelegii absolut fabuloase in timp ce cei care produc nu beneficiaza de nimic din banii cu care contribuie lunar.
De ce nu se dau vouchere de vacanta si pentru lucratorii din mediul privat?
-impozitele
-competitia
-lipsa de capital si accesul dificil la finantare
-infrastructura
-eficienta sistemului de invatamant
BRAVO domnilor !
Mai ramane doar cresterea TVA la 24% si copia e absolut fidela, macar sa-i treaca pe Basinescu si Boc la bibliografie, ca sa nu fie plagiat.
Bugetarule, mic. In ce administratie lucrezi? Mi-ar placea sa te cunosc!
Alo, Dom' Premieru':... si cu pana la 50% din... ? Adica, poate fi si 0? Ca si el e "pana la..."
Asa-i ca prosti fura pesedistii aia care dara calatorii nelimitate studentilor...si ce au facut studentii, majoritatea lor au votat cu PNL si plus USR, adica cu aia care le taie din calatoriile fara numar !
si ce mai urmeaza?
In schimb acum se aplica si in constructii, sezonieri, horeca si cercetare.
Dupa mine ar trebui scos acel 10% la toata lumea dar doar pe valoarea salariului minim.
E o problema cu chiriile, dar e o problema mai mare cu preturile la apartamente noi.
Cine ar inchiria un apartament la preturile de acum, care costa 150.000 la sub 500 euro pe luna? din care 50 euro impozite si CASS.
Eu lucrez in IT, si am 2 apartamente date in chirie. Oare cu cum ridic pretul la chirii? Pentru preturile "bune"(conform ofertei), nu am avut pauza la chiriasi.
De curiozitate, cat castigi in Cluj?
Dar, sa zicem ca tine. Ca esti frustrat si te deranjeaza niste oameni care chiar produc ceva cu capul lor.
Vezi ca si handicapatii au scutire la impozitul pe salarii. Si sunt multi. Sa le tai si lor beneficiul. Numai ca sa te simti tu bine ca le-a murit capra.
Am o reala problema cu leprele care nu muncesc nimic si freaca menta la ghiseu pufnind frustrate.
Mi-a venit in minte inca un exemplu de la Anaf S1 persoane juridice de data asta. M-am dus sa iau un CIF. Depusesem actele de doua saptamani. Doamna de la ghiseu, aranjata, coafata, cu unghii facute, cu camasa scumpa pufnea si trantea cutia cu cif-uri tot intreband daca am depus cererea. Asta dupa ce primisem telefon sa vin sa iau cif-ul ca e gata.
Ti se pare frumos? Am acumulat niste ani de frustrari ghiseistice: am prins ITM Bucuresti cand era in Giulesti, de-ti rupeai geaca pentru a depune un stat sau un contract, am prins cozile de pe splai cand s-au mutat, am prins impertinentii de la AJOFM-urile de sector cand depuneam declaratii pe discheta. Saptamana trecuta am depus un dosar de pensionare la sector 3 dupa ce am stat 2 ore afara la o coada interminabila. La CASMB a trebuit sa scriu guvernului ca sa recuperez banii pentru clienti. Nu incep cu vremurile in care depuneam 100 si 300 pe hartie. Sau vremurile cu bilant la Reg COm. Toti anii astia de abuzuri din partea doamnelor si domnilor bugetari de acest fel nu au cum sa nasca iubire. Din punctul meu de vedere 50% din joburile lor nici n-ar trebui sa existe. Ce sens are sa ma puna casmb sa tiparesc un excel sa il semnez si stampilez apoi sa il incarc online???
Așa la grămadă...
Ăia cu ”Master” de 5 ani nu au intrat pe salarii mici; rubedeniile si numirile politice sunt mereu pe scaune mari, nu o sa ii afecteze ca pe aia de trag si chiar muncesc, si o fac pe salarii de 2000-3000 lei.
Pe aia ii ”beep” in primul rând cu faza asta!
ca sa priceapa lumea cum e cu voucherul...cacadou si de la ce prosti vin banii.
- Lumea ignora faptul (sau pur si simplu se face ca ploua) ca nu poti avea angajati bine pregatiti pe care sa ii platesti cu un salariu mizer (fie ca esti la stat, fie la privat!!).
Apoi am observat ceva interesant - lumea considera ca toti angajatii bugetari freaca menta si sunt slabi si ca toti angajatii la privat sunt super pregatiti si productivi.
Fratilor! Nu va mai uitati atat la televizor si invatati sa ganditi cu propriul creier!
Am vazut zilele trecute o stire care povestea de diferenta salariala privat vs stat. 4700 la privat si 6700 la stat. Dar nimeni nu a mentionat (deh!..tehnica manipularii prin omisiune) ca acel 4700 este un entry level la privat, iar acel 6700 vine dupa 15 ani de munca :)
Nu am o problema cu salariile politistilor, a profesorilor si a medicilor.
Am o reala problema cu salariile mizerabililor din casele de sanatate, de exemplu.
Uite, casmb - printre putinele case care accepta depunerea dosarului de sume din medicale online - au facut o cretinatate: te pun sa completezi un anumit model de excel de la ei de pe site. Toate bune si frumoase nu? Te gandesti ca il fac csv si il importa in softurile lor? Ei bine nu: il tiparesti, il semnezi, stampilezi si scanezi apoi il incarci in site. Apoi il trimiti prin curier in 30 de zile de la mailul de acceptare.
Eu pe astia i-as da afara instant si le-as cere si banii inapoi.
Azi am fost sa radiez masina de la ANAF S1 - Amzei. Aveam totul completat frumos de acasa, totul platit la zi. Nici nu am ajuns bine la femeia de la ghiseu ca s-a rastit la mine ca nu e bine ca am copie contractului. I-am zis ca am 5 exemplare originale + o copie capac asa cum scrie pe site. Intelegi ca imi venea sa ii sparg capul ori de cate ori pufnea cand vedea ca e totul completat ok???
Pentru toti cei care comenteaza mai sus de privati si de salarii:
1. nu contest ca sunt angajatori mizerabili, care platesc minim pe CIM si in plic diferenta. Nu mai sunt cati erau in anii 2000 dar mai sunt pe ici pe colo. Eu lucrez in HR, salarizare externalizata, de 14 ani. Am vazut multe dar mi-am triat clientii. Ai mei au aproximativ 2000 de oameni pe care ii platesc cu toate taxele la zi, fara concedii fara plata fortate, cu tichete de masa si prime, unii au salarii mai mari, altii medii, fiecare cum poate si cum negociaza.
2. salariul trebuie sa ramana negociabil intre parti. Nu ar trebui sa se implice o terta parte fata de contract in stabilirea salariului.
3. Pentru un salariu de 2500 lei, angajatorul plateste 4372 lei. Adica 2500 ii da salariatului, diferenta o reprezinta contributiile. Am angajat anul trecut pe cineva si, desi e incepator, are potential si vointa. La interviu mi-a spus ca vrea 2000 lei. Am facut niste calcule si mi-am dat seama ca pot sustine un salariu net de 2500 si ii pot acorda niste beneficii non salariale: program de lucru cum vrea cu conditia sa depuna la timp documentele si sa fie usor de gasit pe email+ tel.
4. Un salariu de 4372 lei net ar fi pentru multi un salariu decent. Lasand la o parte mici detalii importante cum ar fi inflatia, ar fi distractiv sa lasi oamenii sa plateasca singuri contributile ca sa vada cat de mari sunt.
Si-ar mai fi de zis multe dar...