Dacă coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR îl va propune drept premier pe Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis spune că îl va desemna din nou pentru această funcție.

Iohannis si OrbanFoto: Presidency.ro

”Da, dacă se formează o coaliție care are o majoritate în Parlament și-l propune pe Ludovic Orban îl accept, îl desemnez”, a răspuns șeful statului la o întrebare directă pe această temă.

"Este posibil să se înţeleagă în coaliţia de dreapta şi să vină cu o propunere, asta aştept eu, ca şi preşedinte, să se formeze o majoritate şi să propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere o voi accepta, că este Orban îl accept, că este Cîţu îl accept sau să fie altcineva. Nu ştiu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva”, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier a fost o greşeală, Iohannis a spus: "Nu, mi s-a părut un gest corect şi absolut onorabil, în condiţiile în care PNL a declarat şi a sperat să obţină cel mai mare număr de voturi şi nu l-a obţinut. E un gest foarte onorabil pe care l-a făcut Ludovic Orban şi s-a retras”.

Chestionat dacă el i-a cerut demisia fostului premier, Iohannis a spus că Orban este cel care a luat decizia și l-a anunțat înainte.

​​Liberalii au pus pe masă, marți seară, toate scenariile posibile privind negocierile cu USR-PLUS și UDMR, convenind că o schimbare oficială a mandatului, în sensul în care Ludovic Orban să fie premier să fie validată abia după ce partenerii de discuții vor semna un acord scris în acest sens.

Ludovic Orban le-a spus liberalilor în ședința de marți seară de la partid că în discuțiile de sâmbătă și duminică liderii USR-PLUS au enunțat explicit varianta reluării de către el a funcției de premier, iar UDMR și-a exprimat acordul de principiu în acest sens, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale.

Marți, copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a spus indirect pe Facebook că nu este de acord cu varianta liberalilor de a-l propune pe Ludovic Orban în funcția de premier, după ce negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR s-au blocat duminică, în condițiile în care liderii celor trei partide nu au căzut de acord cu împărțirea funcțiilor.