Noul Parlament va avea 466 de parlamentari, din care 448 sunt de la cele cinci partide care au trecut pragul electoral. PSD va avea 157 de mandate, PNL 134, iar USR-Plus 80 de mandate.
HotNews.ro vă prezintă cum se împart mandatele de deputați și senatori în fiecare județ din țară, în Capitală și în Diasporă, conform simulărilor pe ultimele rezultate publicate de AEP.
Redistribuirea mandatelor însă produce și unele rezultate curioase. USR-Plus, de exemplu, nu obține majoritatea mandatelor în cele două județe din țară unde a câștigat la vot. În Timiș, PSD a ieșit pe locul trei, dar ia cele mai multe mandate de senatori.
Cele 466 de mandate din viitorul Parlament, conform simulărilor pe ultimele informații publicate de AEP:
- PSD: 157 mandate (110 deputați, 47 senatori)
- PNL: 134 mandate (93 deputați, 41 senatori)
- USR-PLUS: 80 de mandate (55 deputați, 25 senatori)
- AUR: 47 de mandate (33 deputați, 14 senatori)
- UDMR: 30 de mandate (21 deputați, 9 senatori)
HARTĂ INTERACTIVĂ - Mandatele din viitorul Parlament în fiecare județ:
>> Click pe județe (pe forma județelor) pentru a vedea împărțirea mandatelor între partide.
>> Click pe bulele colorate pentru a vedea care sunt deputații și senatorii care prind mandate în acel județ.
>> Folosește butonul „>>” din colțul stânga-sus pentru a deschide Legenda hărții.
Notă: Harta prezintă o simulare a repartizării mandatelor către partidele politice bazată pe ultimele date publicate de către AEP. În funcție de unele decizii care pot schimba unele voturi situația s-ar mai putea modifica. HotNews.ro va actualiza constant harta în funcție de noile scenarii.
---
Sistemul electoral actual presupune că parlamentarii sunt aleși printr-un sistem de liste proporționale din 43 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României, municipiul București și diaspora. Sistemul proporțional presupune că un partid va avea un număr de mandate proporțional cu scorul obținut la nivel național. Cum la finalul alegerilor rămân o parte din voturi de la partidele care nu au reușit să facă pragul electoral, aceste voturi sunt redistribuite proporțional formațiunilor care au trecut pragul.
În prima faza mandatele sunt alocate direct la nivel de județe. Cum puține sunt situațiile în care un partid are exact numărul de voturi doar pentru mandate pline, rămân o serie de „resturi” de voturi ce intră în faza a 2-a de distribuire pe județe.
Procedura de redistribuire însă poate duce și la unele situații cel puțin curioase. Despre cum funcționează sistemul de redistribuire
a scris în detaliu și Europa Liberă. Spre exemplu, după faza de redistribuire, conform simulării pe baza ultimelor cifre AEP, partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar urma să primească cu mandat de deputat în... Covasna, județ unde scorul obținut de partid a fost de 2,84%.
O altă situație ciudată o regăsim în cele două județe unde USR-Plus a câștigat votul - Timiș () și Brașov (26,79%).
În Timiș USR-Plus a ieșit pe locul întâi, urmat de PNL și pe locul 3 PSD. Cu toate acestea, USR-Plus (3 deputați + 1 senator) nu va avea majoritatea mandatelor din acest județ, ci PNL (4 deputați + 1 senator). Mai mult, PSD va avea cei mai mulți senatori - 2 senatori, deși a ieșit pe locul 3.
În Brașov, USR-Plus (27%) și PNL (26%) vor avea fiecare câte 3 deputați și un senator, iar PSD (20%, de pe locul 3) primește 2 deputați și 2 senatori. Deci egalitate de mandate între cele trei partide.
Similar, în Teleorman a câștigat PSD cu 42%, iar PNL a ieșit pe 2 cu 39%. La numărul total de mandate PNL iese primul cu 3 deputați și un senator, în timp ce PSD ia 2 deputați și un senator.
Cum s-ar schimba alocarea mandatelor dacă Valeriu Nicolae, la doar 17 voturi de prag, ar intra în Parlament
Braila: -1 AUR +1 USR
Călărași: -1 AUR +1 PNL
Constanța: -1 PNL +1 AUR
Covasna: -1 UDMR +1 PNL
Giurgiu: -1 PSD +1 PNL
Gorj: -1 PNL +1 PSD
Ialomița: -1 AUR +1 UDMR
Teleorman: -1 PNL +1 USR
Timiș: -1 PNL +1 AUR
București: -2 USR +1 AUR
Vezi și:
indiferent daca ii voteaza sau nu cineva !?!?!?! ei intra in parlament si voteaza
DE CE??? Eu i-as desfiinta urgent, nu stii cum ajung oamenii aia acolo si cine sunt ei
DE CE sa-i desfiintezi??? DE CE minti?!?!
Nu prea va ies minciunile coapte in cuptorul de la kremlyn...
Armeni, ruteni, turci, albanezi, polonezi, bulgari, macedoneni, ucrainieni, slovaci etc. Locuri GARANTATE, fara prag
Nu te acuz de minciuna, ci doar de analfabetism functional. Chiar atat esti/poti/crezi
Postacii rusi mint de ingheata Siberia, etc, etc.
Nu exista locuri GARANTATE, pentru ca daca ar fi asa nu s-ar mai VOTA pentru intrarea lor in parlament.
Apar pe BULETINUL DE VOT, deci SE VOTEAZA, deci nu sunt "GARANTATE, fara prag". Si asta o stie oricine a votat fie si o singura data.
Nu te acuz de analfabetism functional, ci doar de minciuna. Din asta traiesti, postacule rus, atat poti si esti.
Hai sa te ajut, ca pe unul cu iq subunitar, ca nu esti in stare sa cauti nici macar pe goagle. Uite ce zice art 62:
(2) Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie.
Ai 1 per minoritate, indiferent de prag. Si minoritati de n-ai auzit de ele, fara numar.
Ti-am zis ca esti analfabet functional si ai tinut sa demonstrezi cu repetitie. In creierasul tau, minoritati = udemere, nu? Mai ai si drept de vot...
Te ascunzi dupa minciuni rusesti ca toti pesedistii si refuzi sa recunosti ca reprezentantii minoritatilor apar pe buletinele de VOT, deci sunt VOTATI.
Ia uite cat de mult m-ai ajutat: "au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale". Care sunt "conditiile legii electorale", mazetule siberian?!????!!?
Tocmai te-ai dat singur de gol ca minti.
Ia cu minoritati:
https://recorder.ro/cum-controleaza-puterea-votul-minoritatilor-fonduri-de-milioane-de-euro-care-depind-de-o-hotarare-de-guvern/
Ti-am zis ca esti analfabet functional? Caz definitoriu.
2) Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie.
================
Postacule rus, pai NICI UN PARLAMENTAR nu a obtinut 73.000 de voturi ca sa te satisfaca pe tine. Deci cereti desfiintarea parlamentului,vtipic pentru un agent rusofon.
e timpul sa schimbam constitutia si sa scoatem aceste gratuitati pentru minoritatile care nici macar nu ne acorda reciprocitate
cand o sa avem si noi romani in parlamentele altor tari.. dam si noi locuri.. nu e mai corect asa ?
Cat de simplu e, intelopii PSDUDMRPNL doar s-au facut ca vor sa elimine pensii speciale.
Si teminiati cu impozitarea pensiilor speciale, ca dupa ce dau o lege de impozitare intelopii vor da o lege prin care doar pensiile speciale nu se impoziteaza. Cand auziti de impozitarea pensiilor speciale sa va ganditi ca intelopii va manipuleaza.
Groaza mare pe interlopii PSDUDMRPNL, ca au aparut 2 partide care nu au guvernat pana acum, deci nu au furat (vezi pensii speciale ca dovada indubitabila).
O lege obtuză și restrictiva făcută pe placul unor fosile parlamentare.
Aștept modificarea de urgență a legii ( asta că să nu uite până la viitoarele alegeri parlamentare ) sa fie prevăzută posibilitatea votării și în alte circumscripții, inclusiv cetățenii aflați în afara țării la munca sau turiști. De asemenea, foarte important, deoarece votul e pe liste de partid, in cazul in care un parlamentar schimba partidul sa fie înlocuit de partidul pe al cărei liste a fost ales cu o alta persoana. Deasemenea daca un parlamentar este exclus din partidul pe lista căruia a candidat, sa piardă și locul de parlamentar ( asta în cazul în care formal nu pleacă din partid dar votează în interesul altui partid care i-au făcut cu ochiul
Numai parlamentarii care au candidat pe cont propriu ( nu pe lista ) vor putea adera la un partid in timpul mandatului fara sa fie sancționați.
Ar trebui sa existe liste suplimentare, fara nume, doar cu partide, si cei care nu pot fi in judetul lor sa voteze politic, daca tot exista o distributie ulterioare nationala.
Su nu mai zic ca anul asta m-au prins alegerile in Londra si evident nu am putut vota.
Nu stiu cand s-a schimbat legea electorala, dar s-a schimbat viciat cum spui tu, fara sa dea dreptul fiecarui roman sa-si exercite optiunea.
Stim cu totii ca in orasele mari din Romania sunt mii, sute de mii la nivelul tari, care nu au flotant sau rezidenta si nu au putut vota. Nu mergeau toti, dar macar o parte ar fi votat.
https://www.contributors.ro/alegerile-parlamentare-votam-dar-nu-prea-alegem/
S-au trezit insa unii, la vremea aia - io mi-l amintesc doar pe Parvulescu - sa conteste ideea, in sensul ca vot uninominal pur ar dezavantaja partidele, in sensul ca daca de exemplu doar doua partide au candidati, si un partid are 49% din voturi in toate circumscriptiile, si celalalt 51%, cel cu 51% va avea 100% din parlament, ceea ce nu-i corect.
Asa c-au inventat schema cu redistribuirea, care-i o magarie nu doar prin prisma aberatiilor pe care le introduce, ci si prin prisma faptului ca decizia de care candidati de pe locurile 2 si 3 sunt trimisi in parlament e lasata complet nereglementata, asa ca seful partidului, daca si-a compus bine listele, poate sa castige voturi gramada pe seama catorva candidati onesti, ca dupa aia sa trimita pe voturile alea alta gramada, si mai mare, de lepre, puse pe liste in pozitii cu sanse minime sa castige.
Artizanul pacalelii, la vremea aia, a fost Viorel Hrebenciuc, mare goanga in PSD la vremea cand era Basescu presedinte.
Dobitoceniile din legea electorala sunt cunoscute de mult, inca din 2012 fiind vizibile aberatiile - cam doua treimi din parlament venite de pe locurile 2-3 din circumscriptiile in care-au candidat. Doar ca, dat fiind ca legea asta avantajeaza in cea mai mare masura sefii de partide, nu trepadusii de rand si in nici un caz populatia, cata vreme PSD a avut controlul parlamentului a fost cvasi-imposibil sa se schimbe ceva. Legea asta e ceea ce permite conducerea PSD cu mana de fier de cine se intampla sa ajunga sef de partid - toata lumea stie ca pentru a accede in parlament la urmatoarele alegeri e in cea mai mare masura la mana sefului, si in mult mai mica masura poate ajunge in parlament prin forte proprii. Asa ca tot aparatul de partid, odata ce s-a ales seful, se gudura pe langa sef precum cateii mici, poate-poate le pica si lor ceva
PMP e intr-o situatie asemanatoare, dar or le e mai greu pentru ca au nevoie de mult mai multe voturi.
Trump vrea sa invalideze milioane de voturi si sa lase cum ar veni consiliile judetene sa decida pe cine sa trimita in parlament.
Nu vad nici o asemanare.
Redistribuire oare? Să fie, dar să știm și noi!
2. redistribuire.
Si nu, pe asta nu au inventat-o romanii. Dar hai sa comentam in loc sa ne documentam, ca e mai simplu.
daca vor reprezentant in parlament, acele minoritati sa voteze democratic candidatul si sa fie un prag minim de 50.000 de voturi pentru a ajunge in parlament.
Armeni, ruteni, turci, albanezi, polonezi, bulgari, macedoneni, ucrainieni, slovaci etc. Locuri GARANTATE, fara prag............. WTF ??????????????
nu cred ca avem romani in parlamentele tarilor de mai sus.. cu loc garantat gratuit moca si pe degeaba...
la fel si cu ungurii... avem 30 de parlamentari pt 1.4 milioane de unguri in romania
si 6 parlamentari pt cei peste 7-8 milioane de romani din diaspora.. WTFFFFFFFFFFFFFFF ???
pt unguri maxim 10 locuri de parlamentari
si asa uite ca ajungem la cei 300 de parlamentari pe care cred ca ne dorim cu totii sa-i avem.. nu ???