În urmă cu patru ani, PSD câștiga alegerile parlamentare la pas, cu aproape 45% pe țară. La Senat, PSD reușea să câștige în 35 de județe, PNL se impunea în doar trei județe, iar USR, pe atunci copilul nou pe scena politică, producea surpriza în Diasporă. Acum, după patru ani, harta arată mult mai diferit. PSD a câștigat pe țară „doar” cu circa 30%. La Senat s-a impus în 22 de județe, în timp ce PNL a câștigat în 13 județe, iar USR-PLUS s-a impus în Diasporă, în două mari județe și în București.
La Camera Deputaților, în 2016, PSD câștiga, la fel, în nu mai puțin de 35 de județe, inclusiv Capitala. În 2020, PSD se impune în doar 23 de județe, PNL câștigă în 12 județe, iar USR-Plus câștigă în Diasporă, în Timiș, Brașov și în Capitală.
Interesante sunt și scorurile înregistrate, în multe județe unde PSD lua în 2016 scoruri de 50-60%, acum au reușit să câștige cu doar 30-40%.
HotNews.ro a realizat o aplicație interactivă care compară cele două alegeri pe județe, cu rezultatele pe cele două camere ale Parlamentului 2020 vs 2016.
Instrucțiuni de vizualizare pe mobil:
- Mută cursorul vertical (linia delimitatoare) în stânga sau dreapta pentru a vizualiza schimbările de pe cele două hărți.
- Click pe „Hide Intro” pentru a ascunde informațiile care se suprapun peste partea de sus a hărții.
- Alege un județ și click pe „DATA” pentru a vedea rezultatele înregistrate acolo. Apoi click pe „>>” sau „<<” pe lateralele ferestrei pentru a comuta între rezultatele din 2020 și cele din 2016.
Senat 2020 (stânga) vs Senat 2016 (dreapta):
Camera Deputaților 2020 (stânga) vs Camera Deputaților 2016 (dreapta):
Totuși, jumătate din Moldova a votat cu PNL - USR la Locale:
- Bacău (județul Bacău): Lucian Viziteu (USR-PLUS)
- Iași (județul Iași): Mihai Chirica (PNL)
- Piatra Neamț (județul Neamț): Andrei Carabelea (PNL)
- Suceava (județul Suceava): Ion Lungu (PNL)
Inainte de prezidentiale Iohannis si Orban au avut 2 mitinguri la Iasi si au castigat voturi, in 2020 Ludovic Orban a uitat de orasul Iasi si a trecut doar pe la Bacau, evident ca au pierdut voturi in Moldova cand in regiune anunti ca oferi 0,003 din banii de la UE iar in Cluj oferi 1 MILIARD de Euro pentru Metrou.
PNL a investit doar in orasele din Ardeal si apoi se mira de ce nu primeste voturi din Regiunea Moldova, cineva sa ia notite.
Dar chiar si asa, presupunand prin absurd ca ar fi avut 40% in sondaje, una este intentia de vot si alta este votarea efectiva. Adica, nu ai nicio garantie ca cei 40% se deranjau sa plece de acasa pe pandemie ca sa voteze cu PNL. Este foarte posibil ca si atunci absenteismul sa fie la fel de mare...si degeaba avea PNL 40% daca simpatizantii nu ieseau la vot. Tot cu 25% ramanea.
AUR nu a castigat majoritatea in orase, ci pe la tara - unde oamenii au incredere in popa si unii sila de primar.
Uite aici o reprezentare grafica pe unitati administrativ-teritoriale:
https://scontent-muc2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/130565277_3774233189277296_6942620712379543124_o.jpg?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=tFN_yhUsAnwAX8eFM6r&_nc_ht=scontent-muc2-1.xx&oh=38f4d93deb0e96d9cc9780f7d66e8e4b&oe=5FF4F10F
Mno, puteam sa zis cautati pe Facebook "Alexandru F. Ghita", dar cati ar fi facut-o?
In alte tari, statul - indiferenet de culoarea politica a guvernului - GARANTEAZA pensia prin administrarea (inclusiv colectarea cat si reinvestirea sumelor colectate) in cont/buget separat. NU se transfera nici un ban de la acest fond - pur si simplu cum se face in Romania - ci se imprumta cu dobanda.
Statul controleaza administratorii fondurilor de pensii de stat (prin contributivitate) care nu sunt numiti prin sinecuri politice.
Auditurile anuale sunt obligatorii pentru guvernanti iar acestia trebuie sa raspunda public (si juridic) de masurile care se cer.
Si asa va fi chiar daca tie nu-ti place asta.
PSD " castiga " in judetele respective dar - in Realitate - este minoritar ( in multe cazuri )...
Chestia asta e si mai vizibila cand vorbim de alegerile locale .
Oare cate judete / resedinte de judet " rosii " au ramas astfel dupa constituirea CL / CJ ?
Asta ar fi fost o informatie corecta / utila ....
In ce judete a obtinut PSD cele mai multe voturi este - in Realitate - o informatie ( destul de ) putin relevanta...
cum le-a pierdut?!
cum a castigat PSD alegerile cand a pierdut 15% ?!
hai mai las-o moarta!
psd castiga chiar si cand pierde...
also:
2016: PSD 45% ALDE 6%
2020: PSD 30% PRoROM 4% (nu intra in parlament)
te rog sa-mi explici ce a castigat?
Insa, statistic, PSD a avut cel mai mare numar de votanti, atat la senat cat si la camera.
Insa, asa cum am spus, e posibil sa castige si altii sa ia puterea.
Ce este greu de inteles?!
Faptul ca PSD nu poate face o alianta pentru a guverna (si este un lucru bun)este o alta discutie
A castigat o batalie dar a pierdut razboiul.
2. PSD a pierdut voturile AUR dupa ce nationalistii si euroscepticii au avut o alta altenativa. Dar astia nu au fost niciodata ai PSDului. S-au tot plimbat pe unde au putut dupa moartea PRM
3. PSD nu a pierdut mult din electoratul lui de baza.... din pacate. Si mi-e frica ca nici nu o sa piarda prea curand pana nu o sa avem o alternativa la stanga. Asa ca o sa-l tot vedem pe la 35%.
Declaratiile de pe aici, cum ca o sa ajunga la 9-10%, sunt doar vise. Trebuie sa intelegem ca in tara asta 30-40% din populatie are afinitati de stanga si astia nu vor vota in veci PNL. Poate cei mai de centru vor vota USR daca USR isi cristalizeaza politica si incearca sa ii atraga.
PNL pentru moment e intr-o situatie mult mai nasoala decat PSD. Are concurenta serioasa din partea USR in partea dreapta a politicii si daca nu sunt atenti la urmatoarele alegeri risca sa cada pe locul 3
PSD-ul trebuia sa fie disparut de prin 1989...
Insa nu ai dreptate cand zici ca romanii sunt iubitori de securitate ceausista, pCR si ciuma rosie. In realitate sunt muulti saraci in aceasta tara, si toti voteaza cu PSD>
PSD-ul a avut mult timp resedinte un mare nomenclarusit (Ion Ivanovici Ilici), un pui de ministru ceausist (Nastase 7 oua sparte-n 7 case), Dragnea, un mare pui de militan ceausit. Iar PSD-ul este promovat de un infractor, important colarborator al securitatii ceausiste (zis si Felix)...care din nefericire...datorita prescritptiei...a scapat de dosarul crescent...(unul dintre cele mai mari tunuri...asta dupa autostrada lu' nastase). Te mai documenteaza...dupa care mai vorbim de IQ...
PSD a marit alocatiile doar obligat, iar apoi decida sa le dubleze din nou dupa numai 1 an pe mandatul competitiei?
Promisiunea de crestere a pensiilor cu 2 luni inainte de alegeri, in pofida lipsei sursei de finantare chiar si fara pandemie - asta obliga orice guvern sa nu investeasca nimic, doar sa dea pensii?
Transferul contributiilor s-a dovedit o alba-neagra in care norodul nu a castigat mai nimic , dar pensionarii SPECIALI au luat si o mie-doua de lei in plus (cei carora nu li s-a TRIPLAT pensia). Plus scopul final, dependenta primarilor de orase mari de banii de la centru - adica de Dragnea ...
Intotdeauna la PSD, trebuie sa vezi tabla de joc mai de sus - intotdeauna isi trag ei ceva pe cocioc
Descendenta PSD e clara : vezi Dorneanu ideologul lui Ceausescu, Iliescu vazut la un moment dat ca succesor al lui Ceausescu pana a fost indepartat, Nastase ginerele a DOI nomenclaturisti PCR, etc...
Privilegii la nomenclatura si clasele din electoratul lor, restul sa suga o ceapa (PCR ii trimitea la canal sau ii omora direct)
E la fel in Diaspora, unde USR e pe prima pozitie cu doar 4 procente fata de PNL si AUR care fac scoruri foarte apropiate.
E si un semn de maturizare pt Romania, faptul ca alegatorii exprima prin vot opinii ideologice mai variate, din tot spectrul politic european, de la nationalisti la stanga globalista.
Nu avem dominatie a unui partid dar nu avem nici fragmentare extrema, sunt putine partide intrate in Parlament si exista un echilibru care chiar face dificila obtinerea unei majoritati politice clare.
Un alt semn pozitiv e dorinta de innoire, faptul ca figuri politice de mare notorietate, ca fostii premieri Ponta, Tariceanu, sunt eliminate din Parlament, iar partidul fostului presedinte Basescu e pe cale sa nu treaca nici el pragul electoral.
Noutatea anului 2016 a fost USR, acum e AUR, ambele sunt partide anti-sistem, pozitionate extrem, de "noi contra tuturor".
E si o echilibrare intre o stanga "extrema" pt Romania, ca USR, si o dreapta "extrema" pt UE ca AUR.
Va invit sa ignorati culorile uniformizatoare pe judete, asteptati sa vedeti "jocul de culori" pe localitati la votul politic, veti vedea ca putine locuri sunt uniform colorate in rosu, galben sau albastru.
Nu mai exista de exemplu o "Moldova pesedista", ci una foarte impartita intre PSD, PNL, USR si chiar AUR.
Vestea proasta la aceste alegeri e lipsa de apetit civic al cetatenilor, dezinteresul creat de balbaielile si incompetenta evidenta a multor politicieni si "politruci".
Partidele, ca sunt de "stanga" sau de "dreapta", au obligatia sa fie in permanenta ascultare a populatiei, sa fie atente la grijile si temerile oamenilor, sa construiasca o societate in care toata lumea sa se simta respectata si incurajata spre o viata mai buna.
hai sa nu ne mintim... de PSD vom scapa aru de tot... asta daca vom scapa!
Dar când suntem într-o o cultură în care este promovată hoția, prostia, postul cald și banul nemuncit, la ce sa te aștepți?
Și dacă nu o sa fie PSD, o sa fie înalt nume...
Uite și USR ul cum pică la calitate umană. Că mi e ciuda pe ei!
La mine cel puțin e un guguman înconjurat de gugumani...
Au fost luați ostatici???
Dupa ce a calcat statul roman in picioare PSD pierde 5%. Asta dupa ce multi votanti PSD nu mai voteaza cu ei "din cauze naturale".
Partea mai tragica este ca doar 32% din romani au votat. In alte tari din Europa prezenta la vot trece de 70%. In Germania au fost 75% la vot!