​Directorul SRI Eduard Hellvig va fi audiat marţi în Parlament, subiectul audierii fiind afirmaţia preşedintelui Iohannis privind înţelegerea între PSD şi UDMR privind Ardealul, potrivit Mediafax.

Eduard HellvigFoto: Agerpres

Eduard Hellvig va fi audiat, marţi, în comisia de control a SRI pentru a lămuri problema colaborării dintre PSD, UDMR şi oameni politici din Ungaria. Şeful SRI va trebui să pună la dispoziţie informaţii pentru a stabili dacă acuzaţiile preşedintelui Iohannis privind vânzarea Ardealului sunt fondate.

„Voi propune audierea directorului SRI pentru ziua de marţi. Să aducă lămuriri în ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui despre posibila înţelegere între lideri politice sau partide politice şi lideri din Ungaria, despre vânzarea Ardealului”, a declarat Marian Cucşa, vicepreşedintele Comisiei de Control a SRI.

Vicepreşedintele comisiei de contro asupra SRI este de părere că şi Gabriel Vlase, şeful SIE, ar trebui audiat și el în Parlament.

„Ce vor face cei din comisia SIE nu pot să vă spun, domnul Weber poate să vă spună mai multe detalii, dar vă spun că şi ei ar trebui să-l audieze pe domnul Vlase”, a mai spus Marian Cucşa.

Preşedintele României Klaus Iohannis a acuzat înţelegeri ascunse între PSD, UDMR şi lideri politici de la Budapesta privind vânzarea Ardealului către Ungaria.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea "să dea Ardealul ungurilor" și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

Reacții:

Premierul ungar Viktor Orban a reacționat vineri la declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea "să dea Ardealul ungurilor". Orban spune că nu a auzit din România astfel de fraze "nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice". "Dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată. Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea", a afirmat premierul Ungariei, scrie hirado.hu, care citează MTI.

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a reacționat și el după declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis și i-a amintit acestuia că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale. "Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video postat pe Facebook.

După replica critică a ministrului ungar de Externe la adresa lui Klaus Iohannis, MAE român a reacționat calificând drept "provocatoare și inadecvate” declarațiile oficialului maghiar privind incitarea la ură a președintelui.