Parlamentarii au votat sâmbătă învestirea Guvernului Orban 2 în condiții excepționale după ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat cu coronavirus. Șapte miniștri propuși au primit aviz negativ din partea parlamentarilor. Este vorba de Monica Anisie, Violeta Alexandru, Victor Costache, Costel Alexe, Cătălin Predoiu, Ion ștefan și Florin Cîțu. Accesul se va face pe un traseu dezinfectat, prestabilit și marcat vizibil, iar parlamentarii vor intra pe rând în sală ca să voteze. Ludovic Orban nu va participa pentru că este izolat la Vila Lac 1, în timp ce miniștrii care se află în carantină vor fi audiați prin videoconferință. În paralel, sâmbătă va continua la Parlament testarea senatorilor și deputaților pentru COVID-19.

Vot guvernul Orban 3Foto: Parlamentul Romaniei

17.07: Guvernul a fost învestit de Parlament cu cu 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și o abținere.

13.26 Până la această oră au votat 239 de parlamentari. Votul continuă până la ora 17.00. Doar în jur de 20 de parlamentari PNL au veni să voteze.

11.30: Votul a început la ora 11:00. Grupurile parlamentare intră, pe rând, în sala de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Aleșii poartă, de asemenea, măști și mănuși de protecție. (Mediafax)

10.46 Cosette Chirirău (USR) întreabă un alt parlamentar, Dumitru Oprea de la PNL, de ce nu au venit colegii de la PNL la audieri. El i-a spus să-i întrebe pe ei, apoi la insistențele parlamentarului USR a mai afirmat: „Ați greșit adresa”.

10.45: Audierile s-au încheiat.

10.44: Ministrul propus al finanțelor Florin Cîțu a primit aviz negativ.Când s-a făcut propunerea pentru aviz negativ, Florin Cîțu a spus: "Nu e o surpriză aicea". I s-a răspuns: "Nu e o surpriză, așa este".

10.35: Ministrul propus al lucrărilor publice Ion Ștefan a primit aviz negativ.

10.25: Ministrul propus al Justiției s-a prezentat și el fizic la audieri. A primit aviz negativ.

10.22: Costel Alexe a fost avizat negativ

10:22 Un parlamentar s-a plâns de legătură audio foarte proastă: „STS-ul chiar nu poate face legături serioase? (…) Nici nu știm cu cine vorbim”

10.20: Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, este audiat

10.18: Ministrul propus al Agriculturii a primit aviz pozitiv

10.10: Victor Costache, avizat negativ

10:08 Victor Costache, ministrul propus al Sănătății, a venit personal în sală și s-a salutat cu cotul cu un parlamentar, în loc să dea mâna.

10.07: Lucian Bode, ministrul propus al Transporturilor, a primit aviz favorabil.

10.05: Marcel Vela, avizat pozitiv.

10.00: Nicolae Ciucă, ministrul propus la Apărare, a fost avizat pozitiv

9:58 Fac glume unii parlamentari între ei în sală că legătura audio este foarte proastă: „E cu coronavirus?”.Asta pentru că uneori se aud frânturi de cuvinte.

9.47 Nu s-a putut stabili legatura telefonică cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, așa că s-a dat aviz negativ prin neprezentare. Înainte de vot, când s-a anunțat că urmează ca ea să fie audiată, s-au auzit parlamentarii dezamăgiți murmurând: Ăăă.

9.45: Marcel Boloș, propus ca ministru al Fondurilor Europene, avizat pozitiv. Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii, este a doua propunere de ministru care a primit aviz negativ.

9.40: Monica Anisie a primit aviz negativ

9.38: Ministrul propus al Educației, Monica Anisie, este audiată

9.30: Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, Ministrul propus al Economiei, Virgil Popescu, Ministrul propus al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, au primit avize pozitive.

09:30 Bogdan Aurescu, propunere pentru Ministerul Afacerilor Externe, s-a prezentat personal în sală. A primit aviz favorabil

09:13 Transmisia LIVE de pe site-ul Camerei Deputaților s-a întrerupt, după câteva minute

09.09 Primul ministru audiat este cel propus la Cultură, Bogdan Gheorghiu. El are la dispoziție un minut ca să-și spună prioritățile. El vorbește despre măsuririle luate pentru combaterea răspândirii COVID-19.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier. El a avut consultări, prin sistem teleconferinţă, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare. "Singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban şi, în consecinţă, l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru poziţia de prim-ministru al Guvernului", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cum se va desfășura sâmbătă procedura de învestitură a Guvernului Orban:

  • Accesul parlamentarilor se va face pe la intrarea S1, urmând un traseu dezinfectat, prestabilit și marcat vizibil;
  • Ora 08.00 - până la finalizare - efectuarea testelor pentru depistare coronavirus (COVID-19) (sala I.Ghe.Duca, nivel P1);
  • Ora 09.00-11.00 audierea candidaților propuși pentru funcția de ministru- sala Comisiei juridice (Mihai Viteazu, nivel P1);
  • Ora 11.00- până la finalizare-ședință de plen reunit cu vot;

Votul cu bile se va desfășura în sala Barbu Catargiu (sala Biroului Permanent al Camerei Deputaților), nivel P1 după următoarea procedură:

  • prima Cameră la vot este Senatul României
  • se vor organiza grupuri de aprox. 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru respectarea normelor de prevenire și limitare a virusului, accesul in sala de vot se va efectua individual.
  • în sala de vot vor fi prezenți permanent chestorul care înmânează bilele și secretarul care consemnează prezența parlamentarilor la vot
  • pentru a putea fi respectată programarea făcută pentru vot parlamentarii sunt rugați să fie prezenți la punctul de testare (sala I.Ghe.Duca, nivel P1) cu 30 de minute înainte de momentul votării efective.

Reprezentanții conducerii Camerei au precizat că miniștrii care se află în carantină vor fi audiați prin videoconferință.

Măsurile excepționale sunt luate după ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat cu coronavirus. El a participat la sedința conducerii PNL din 9 martie, astfel că toți liderii partidului se vor izola la domiciliu. Ludovic Orban s-a autoizolat la Vila Lac 1, dar

rezultatul testului pentru COVID-19 a fost negativ atât pentru premierul Ludovic Orban, cât și pentru miniștrii care s-au testat.

Citește și: