Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou premier, vineri, pe Ludovic Orban, afirmând că toate partidele parlamentare i-au promis că se vor implica pentru învestirea rapidă a noului Guvern, „posibil deja mâine”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ludovic Orban a mai fost desemnat premier imediat după demiterea cabinetului pe care îl conducea, în urma unei moțiuni de cenzură susținute de PSD.

A urmat o decizie a CCR care nu îi impunea președintelui să nu-l mai nominalizeze pe Orban premier, cerând doar reluarea procedurii sub justificarea că nominalizarea urmărea de fapt provocarea alegerilor anticipate, și nu formarea unui nou Guvern.

După decizia CCR, Klaus Iohannis nu l-a mai desemnat premier pe Orban, ci pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care și-a depus mandatul în urmă cu o zi, chiar înainte de votul din Parlament pentru învestirea sa.

Între timp, Ludovic Orban a anunțat că se autoizolează la Vila Lac, din cauză că un parlamentar PNL, Vergil Chițac, a participat la mai multe reuniuni cu liberalii deși era infectat cu coronavirus.

La scurt timp după declarația de presă, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban „în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”.

Iată mai jos declarațiile președintelui Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială)

 • Am finalizat runda de consultări cu partidele și grupurile parlamentare. Având în vedere situația specială, generată de apariția coronavirusului în România, am decis și am făcut aceste consultări sub formă de teleconferință.
 • Am discutat cu toate partidele și cu toate grupurile parlamentare și pot să trag, în acest moment, câteva concluzii.
 • Prima – toate, repet, toate discuțiile au fost foarte bune, foarte constructive. Toate abordările politicienilor cu care am discutat au fost abordări consistente, mature și constructive.
 • Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație foarte specială, într-o situație de criză, în care nu este loc de răfuieli politice, ci este nevoie de soluții, și asta foarte urgent.
 • În cadrul acestor consultări, am primit o singură propunere pentru o persoană care să fie desemnată prim-ministru și revin imediat la acest nume.
 • Avem, în momentul de față și acum când vorbim, un guvern în funcțiune. Guvernul Ludovic Orban, care a lucrat foarte serios și foarte bine de la învestire și până în ziua de astăzi, indiferent dacă a lucrat cu puteri depline sau interimar.
 • Acest guvern a lucrat foarte bine de când a început criza generată de coronavirus. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite, la timpul potrivit, și rezultatele se văd. Avem relativ puține cazuri de infecție cu coronavirus în România și ne dorim să gestionăm criza eficient și în continuare.
 • Este imposibil de imaginat ca, în timpul acestei lupte, unde noi formăm o echipă serioasă - deci, este imposibil de imaginat să schimbăm totul peste noapte, fiindcă atunci nimic n-ar mai funcționa.
 • Așadar, singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban și, în consecință, l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru poziția de Prim-ministru al Guvernului.
 • Am promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate prin toate procedurile parlamentare, în așa fel încât în foarte scurt timp, posibil deja mâine, să avem votul de învestire a Guvernului Orban. Un vot care, sigur, se va da în condiții foarte speciale, dar am toată încrederea că Parlamentul are toate datele și are toate posibilitățile pentru a trece cu bine prin această procedură.
 • Mă aștept, de la toate partidele, de la toți politicienii responsabili din Parlamentul României să fie parte a acestui efort comun de rezolvare a situației, de finalizare a acestei crize politice, în așa fel încât să putem să ne concentrăm sută la sută pe combaterea infecțiilor cu coronavirus.