România ar putea chiar să și piardă portofoliul de comisar european pe Transporturi dacă guvernarea PSD nu trimite la Bruxelles un candidat credibil, după ce prima nominalizare - Rovana Plumb - a fost respinsă, a avertizat președintele Iohannis. „Mie nu mi-ar părea rău”, spune europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu (PNL, EPP). „Cred că cea mai bună mișcare politică pentru România ar fi să schimbe portofoliul cu Ungaria”, a continuat acesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

România are repartizat portofoliul privind Transporturile în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, însă prima nominalizare, Rovana Plumb, a picat la vot în Parlamentul European în Comisia Juridică din cauza unor suspiciuni de conflict de interese. O soartă similară a avut și candidatul Ungariei Laszlo Trocsanyi pentru portofoliul de vecinătate și extindere, respins și el de comisia JURI.

Președintele Klaus Iohannis a ieșit miercuri și a cerut guvernării PSD să trimită o nouă nominalizare la Bruxelles doar după o consultare comună. Iohannis avertizează că România ar putea pierde portofoliul de la Transporturi.

„Mie nu mi-ar părea rău”, a reacționat miercuri eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu, parte din grupul EPP, într-o discuție cu jurnaliști români. „Din două motive - unul personal: probabil aș lucra cu un comisar adevărat pe următorii cinci ani și care știe pe Transporturi. Al doilea: politic, Transporturile nu sunt așa ceva extraordinar”, spune Marinescu.

„Cred că cea mai bună mișcare politică pentru România ar fi să schimbe portofoliul cu Ungaria. Care ar un potofoliu extraordinar de important. Politica de vecinătate, pe următorii cinci ani, este foarte importantă. Și Orban a fost foarte isteț când a luat-o, din păcate pentru noi, este opinia mea. Uitându-mă la relațiile lui Orban cu Putin nu mă uit foarte pozitiv la Moldova, Ucraina și Georgia”, a declarat Marinescu.

„Pe de altă parte, uitându-mă la politica agresivă pe care o duce la noi, prin minorități, nu văd bine Balcanii cu un comisar care va face [politica de] vecinătate, e posibil să facă „aderare”. Este o opinie personală”, a mai spus eurodeputatul liberal care mai este și coordonator EPP în comisia de Transporturi.

Miercuri, începând de la 10:00 (ora României), candidatul propus de țara noastră urma să fie audiat în comisiile de specialitate ale PE pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Între timp, Viorica Dăncila a anunțat că PSD îl va susține pe Dan Nica pentru funcția de comisar european. Ca rezervă, PSD o propune și pe Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

Citește și: