„Voi fi împotriva oricărui incompetent și cu probleme de integritate, indiferent de naționalitatea lui. Asta ca să fie foarte clar”, a declarat Dacian Cioloș la Bruxelles, în contextul în care unii europarlamentari români de la PSD l-au acuzat pe el și pe alții că au fost împotriva unui candidat român și că ar duce scandalurile de „acasă” la Bruxelles. „De săptămâni întregi îmi bat capul să-i conving pe cei de acasă că aici trebuie trimiși oameni competenți tocmai pentru că reprezintă România”, spune Cioloș.

Dacian CiolosFoto: Hotnews

„Voi fi împotriva oricărui incompetent și cu probleme de integritate, indiferent de naționalitatea lui. Asta ca să fie foarte clar. De săptămâni întregi îmi bat capul să-i conving pe cei de acasă că aici trebuie trimiși oameni competenți tocmai pentru că reprezintă România. Nu-i vorba de o bătălie a românilor contra altora, dar eu nu vreau să-mi fie rușine, că am o responsabilitate ca român în Parlamentul ăsta”, a spus Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români la Bruxelles.

„Stăm și discutăm de câteva săptămâni să-i convingem pe niște oameni acasă că dincolo de târguielile dintr-un partid sau altul, aici trebuie să trimitem oameni care să lucreze pentru Comisia Europeană. În momentul în care un comisar a fost acceptat el nu mai e polonez, francez, român sau belgian, e comisar european și trebuie să lucreze pe grila de competențe europeană”, a spus Cioloș.

„La noi, până acum cel puțin, PSD-ul a luat aceste poziții în discuție ca fiind ceva ce li se cuvine lor pentru că sunt la guvernare și trimit pe cine vor ei. Uitați-vă la cum au numit miniștrii de când sunt la guvernare din 2017, pe aceleași criterii”, a mai spus Cioloș.

Prin acest mod de a gândi și de a alege candidații, PSD-ul „pune în dificultate și președinta Comisiei Europene, și Parlamentul European pentru că nu ne putem juca cu competențele. Uitați-vă, comisari care au fost audiați până acum cărora li se cer informații suplimentare, or să fie la unii amânări sau o a doua audiere”, spune Cioloș.

Rovana Plumb, propunerea PSD pentru fotoliul de comisar european pe Transporturi, a fost respinsă de comisia JURI a Parlamentului European pe motiv că ar fi într-un conflict de interese care nu i-ar permite să-și exercite mandatul european, în urma împrumuturilor primite conform declarației de avere.

Miercuri, începând de la 10:00 (ora României), candidatul propus de țara noastră urma să fie audiat în comisiile de specialitate ale PE pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Între timp, Viorica Dăncila a anunțat că PSD îl va susține pe Dan Nica pentru funcția de comisar european. Ca rezervă, PSD o propune și pe Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

Citește și: