​PSD a votat o variantă de rezervă la Dan Nica pentru funcția de comisar european în persoana Melaniei-Gabriela Ciot. În vârstă de 44 de ani, Ciot este secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din septembrie 2017. Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

Gabriela CiotFoto: Agerpres

„Vom proceda după modul în care va proceda și Ungaria. Dacă Ungaria va face două propuneri, și România va face două propuneri”, a declarat premierul Dăncilă, după ședința conducerii PSD. În cazul în care se va opta pentru varianta unei singure propuneri, Guvernul îl va nominaliza pe Dan Nica, a precizat Dăncilă.

  • A intrat în PSD în 2004, fiind adusă de Vasile Pușcaș, ministru în cabinetul Adrian Năstase, cel care a negociat aderarea României în UE.
  • A fost consliera lui Teodorovici la Ministerul Fondurilor Europene. În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice.
  • Pe timpul preşedinţiei române a UE, Ciot a fost reprezentant special al guvernului României pentru relația cu Parlamentului European.
  • În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations.
  • Este coordonatoarea Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca).
  • A obținut un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene (2012, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) cu calificativul „Summa cum laudae” și un doctorat în Științe ale Educației (2009, Universiteit Ghent, Belgia).
  • A publicat 10 cărți. Principalele sale teme de interes vizează: afacerile europene, negocierile internaționale și europene, procesul decizional în politica externă și internațională.

Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă a discutat telefonic cu Ursula von der Leyen pentru a o informa de propunerea social-democraților pentru comisar european, Dan Nica. Șefa desemnată a Comisiei Europene i-ar fi solicitat și o variantă de rezervă. PSD a votat o variantă de rezervă pentru funcția de comisar european în persoana Gabrielei Ciot, în prezent secretar de stat în MAE.