Noul comisar propus de Viorica Dăncilă, Dan Nica, este și el un personaj controversat politic. Fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Năstase, între 2000 și 2004, Nica a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft, faptă care s-a prescris, iar cazul clasat în mare parte.

Dan NicaFoto: AGERPRES

Dan Nica a fost ministru al Internelor în Guvernul Emil Boc, însă a fost demis ca urmare a declarațiilor privind fraudarea alegerilor. Demiterea sa a provocat criza politică din 2009, când guvernul Boc a picat la moțiune de cenzură, fiind însă reinstalat după alegerile prezidențiale.

De asemenea, Dan Nica a fost vizat alături de foștii miniștri de Interne Marian Săniuţă și Vasile Blaga și în dosarul EADS, vizând posibile fapte de corupţie la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor. Dosarul a fost însă clasat.

Dosarul Microsoft

Dan Nica a scăpat de acuzația de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft prin prescrierea faptei.

Ce susțineau procurorii DNA în rechizitoriu:

  • În perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.
  • În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft.Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.
  • Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.
  • Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers.

Dat afară din Guvern de Emil Boc

Ministru de interne în Guvernul Boc, Dan Nica a fost remaniat în octombrie 2009, după ce a declarat că se pregătește fraudarea alegerilor.

  • "Dacă informaţia pe care eu o am este că nu mai există autocare libere în România pentru închiriat pe data de 22 noiembrie şi 6 decembrie, înseamnă că are legătură cu faptul că românii s-au hotărât brusc să plece în excursii la mănăstire sau în alte locuri ale României, sau cineva s-a hotărât să organizeze vreo operaţiune de turism electoral", este declarația care a dus la demiterea lui Dan Nica.

Vizat în dosarul EADS

Dan Nica a fost vizat alături de foștii miniștri de Interne Marian Săniuţă și Vasile Blaga și în dosarul EADS, vizând posibile fapte de corupţie la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor. Dosarul a fost clasat de DNA însă în noiembrie 2018.

  • „La data de 5 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceţi referire (EADS - n.r.), conform art. 16 alin 1, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege) şi c (nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea) din Codul de procedură penală”, preciza DNA într-un răspuns transmis Agerpres.
  • DNA a susținut că, în urma cercetărilor, nu au reieşit probe privind săvârşirea unor fapte de corupţie în dosarul EADS, fiind invocată şi o decizie a Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu.
  • Iniţial, procurorii au efectuat cercetări în legătură cu mari sume care ar fi fost primite ca mită de oficiali români în schimbul acordării unui contract companiei EADS, în anul 2004, privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), în valoare de 534 milioane euro, extins în anul 2009 cu 200 milioane euro. Cercetările în dosarul EADS i-au vizat pe foştii miniştrii de Interne Marian Săniuţă, Vasile Blaga şi Dan Nica. Ulterior, în anul 2015, DNA a extins cercetările cu privire la implicarea firmei Fujitsu Siemens Computers,

A susținut că 98% dintre cei judecați pentru corupţie au fost achitaţi în România

În octombrie 2018, la dezbaterile din Parlamentul European privind statul de drept din România, Dan Nica a mințit, susținând în discursul său că 98% dintre cei trimişi în judecată pentru corupţie au fost achitaţi în România,scria Euractiv.

Potrivit raportului de activitate al DNA, principala instituție care instrumentează dosare de corupție, procentul de achitări a fost în 2017 de 10%, fiind sub media europeană. De altfel, și în 2016 procentul a fost tot de 10%. Trebuie precizat că unele achitări s-au înregistrat în dosare în care una din acuzații a fost „abuzul în serviciu”, infracțiune dezincriminată parțial de Curtea Constituțională în 2016.

Judecătorii au decis atunci că abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă se încalcă o lege sau o ordonanță de urgență, nu și hotărâri de guvern sau alte acte normative inferioare.

CV politic

Deputat PDSR de Galaţi şi membru al Comisiei parlamentare pentru industrii şi servicii (1996-2000). Reales deputat PDSR (PSD) de Galaţi în 2000; 2004; 2008; 2012.

Ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (28 decembrie 2000-14 iulie 2004).

Dan Nica a deţinut funcţiile de viceprim-ministru şi ministru al Administraţiei şi Internelor în perioada 11 februarie - 1 octombrie 2009, de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (7 mai 2012-21 decembrie 2012), de ministrul pentru Societatea Informaţională (21 decembrie 2012-martie 2014).

La 25 mai 2014, Dan Nica a fost ales europarlamentar pentru legislatura 2014-2019, pe listele Alianţei Electorale PSD+UNPR+PC.

La 25 martie 2019, Partidul Social Democrat a prezentat lista candidaţilor la alegerile europarlamentare, Dan Nica ocupând a cincea poziţie.

A fost distins cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler în anul 2002