Liderul USR, Dan Barna, a fost desemnat oficial, sâmbătă, candidatul USR la alegerile prezidențiale, după votul celor 500 de delegați prezenți la Congresul USR de la Teatrul Național din București. Dan Barna a adunat 324 de voturi din 492 exprimate, câștigând detașat cursa internă în fața celorlalți 3 contracandidați - Mihai Goțiu - 134 de voturi, Dumitru Stanca - 5 voturi și Dragoș Dinulescu - 3 voturi. Tot sâmbătă, Consiliul Național al PLUS a hotărât ca prezidențiabilul să fie ales prin vot electronic între 22 și 27 iulie, urmând ca apoi să se negocieze cu USR candidatul comun al Alianței la alegerile prezidențiale. "Chiar cred că România are nevoie de ADN-ul USR la Cotroceni. În următoarele două săptămâni vom avea probabil o decizie privind candidatul comun al Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale. Cu certitudine, Alianța USR-PLUS va avea candidat propriu la prezidențiale", a declarat Dan Barna. Liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Ciolos, au explicat că va fi un tandem al Alianței USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi propunerea de premier sau viceversa.

Dan BarnaFoto: Uniunea Salvati Romania - USR

Citește și:

16:30: După votul pentru desemnarea candidatului USR la prezidențiale urmează dezbatere și vot pe amendamente la statutul partidului, la care presa nu are acces.

16:20:Dan Barna: "În următoarele două săptămâni vom avea probabil o decizie privind candidatul comun al Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale. Cu certitudine, Alianța USR-PLUS va avea candidat propriu la prezidențiale."

16:13: Dan Barna: "Vă mulțumesc pentru încredere. Chiar cred că România are nevoie de ADN-ul USR la Cotroceni."

16:12: Dan Barna a fost votat candidatul USR la alegerile prezidențiale, cu 324 de voturi. Mihai Goțiu a adunat 134 de voturi, Dumitru Stanca 5 voturi iar Dragoș Dinulescu 3 voturi. În total au fost exprimate 492 de voturi, dintre care 26 nule.

16:10: În sala mare de la TNB s-au proiectat imagini cu începutul finalei de la Wimbledon, în care joacă Simona Halep, iar delegații USR au aplaudat.

15:14:Votul s-a încheiat. A început numărarea voturilor.

14:40:Delegații USR votează la această oră pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidențiale.

13.35: Dacian Cioloș a anunțat, la finalul Consiliului Național al PLUS, care a avut loc simultan cu Congresul USR, că a fost decis ca prezidențiabilul partidului să fie ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22-27 iulie. Ulterior vor fi negocieri cu USR pentru a decide candidatul Alianței la prezidențiale.

13:30:Pauză de prânz la congresul USR. După pauză va urma votul pentru desemnarea prezidențiabilului partidului.

13:03:S-a încheiat sesiunea de întrebări de la colegi pentru cei 4 candidați. În scurt timp urmează să înceapă votul pentru desemnarea candidatului USR la alegerile prezidențiale.

12:31: Cei 4 candidați pentru a fi prezidențiabilii USR - Dan Barna, Mihai Goțiu, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu - urcă împreună pe scenă și primesc întrebări de la colegi. Prima întrebare este legată de cum văd cei 4 reforma educației, iar candidații își prezintă viziunile.

12:29: Dan Barna: "Cred că avem o șansă reală ca USR-PLUS să dea președintele României. Ca viziune, suntem Star Trek-ul României."

12:20: Dan Barna: "Am devenit în doar 3 ani o forță. Suntem la egalitate cu partidele care sunt la putere de zeci de ani. USR nu va fi niciodată PSD sau PNL. Va rămâne un partid viu. Este remarcabil ce am reușit să facem în doar 3 ani, dar nu putem schimba lucrurile fără să avem puterea. Alegerile din 26 mai ne-au deschis un drum pe care dacă vom merge, vom ajunge cu siguranță să guvernăm această țară. Acesta este obiectivul nostru."

12:12: Discursul lui Dan Barna: "În urmă cu 3 ani USR a pornit pe un drum care are ca punct final schimbarea modului de a face politică în România. Oricât de greu a fost și este încă acest drum, noi am reușit ceva ce foarte puțini credeau că o să se întâmple - am arătat că se poate. Am arătat că oamenii obișnuiți, care nu au făcut niciodată politică, pot să devină vocea societății. Povestea noastră este povestea celor care de 30 de ani încearcă să schimbe ceva în țara noastră."

12:05:Dumitru Stanca, al treilea candidat pentru a fi prezidențiabilul USR care ține discurs: "Sunt convins că profilul meu corespunde așteptărilor românilor. Sunt convins că românii vor cumpăra candidatul Stanca Dumitru."

11:54: Dragoș Dinulescu, al doilea candidat care ia cuvântul: "Am decis că trebuie să fiu responsabil și implicat și să îmi asum această candidatură." El spune că a ales să candideze deoarece vrea să spargă "tiparul care s-a împământenit în România, acela că președintele partidului trebuie să candideze la prezidențiale".

11:38: Încep discursurile celor înscriși în cursa pentru desemnarea candidatului USR la alegerile prezidențiale. Mihai Goțiu, primul candidat care ia cuvântul, vorbește despre proiectele sale privind protecția mediului: "Ne-am dorit un partid modern și pro-european, nu putem să nu ne gândim și la protecția mediului."

11:27: USR își va desemna astăzi propriul candidat la alegerile prezidențiale, favorit fiind Dan Barna. Nu este însă vorba despre candidatul comun al Alianței 2020 USR-PLUS, care nu a fost înca stabilit, negocierile fiind în curs, au declarat pentru HotNews.ro surse din USR. Alianța 2020 USR-PLUS ar urma să anunțe oficial un tandem de candidați președinte-premier în următoarele aproximativ două săptămâni.

11:15:La congresul USR a venit și Nicușor Dan, fondatorul și fostul lider al partidului: "Am speranța să fiu candidatul Opoziției la Primăria Capitalei."

11.07: Congresul începe cu discursul Roxanei Wring, președintele USR București: "Suntem astăzi aici pentru că USR a crescut și a crescut frumos. Avem mai mulți membri, mai multe voturi, mai multe soluții. Congresul de astăzi este un congres al maturității. Vom desemna astăzi un candidat la alegerile prezidențiale."

11.05: Congresul a început pe coloana sonoră din Game of Thrones.

10.55: Dan Barna a declarat, întrebat dacă are emoții la votul de sâmbătă la Congresul USR în care va fi ales prezidențiabilul partidului, că se află într-un grup de prieteni și este „foarte optimist”.

”Vom vedea. Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist”, a afirmat Dan Barna, înaintea participării la Congresul USR, întrebat dacă are emoții la vot.

Liderul USR a precizat că are șanse bune să obțină sprijinul colegilor de partid pentru a deveni prezidențiabilul formațiunii.

„Zic că am șanse bune să obțin sprijinul colegilor mei. Bucuria evenimentului e deosebită. Ulterior vom vedea. Sunt negocierile pe care le purtăm în cadrul Alianței. Vom lua o decizie, cea mai înțeleaptă decizie pentru obiectivul nostru de a guverna în 2020, pentru că aceasta este de fapt miza Alianței USR-PLUS. Europarlamentarele au fost primul pas. Urmează candidatura pentru prezidențiale și acolo vom duce acest mesaj mai departe, de Românie modernă europeană, de Românie digitală și locale, naționale. Acestea sunt obiectivele. Le vom realiza”, a explicat Barna.

El a precizat că mesajul său pentru colegii săi va fi obiectivul aducerii Alianței USR-PLUS la guvernare.

-----------

Cel de-al patrulea Congres al USR se desfășoară sâmbătă, începând cu ora 10.30 la Teatrul Național București (TNB).

De la 10.30 la 13.30 candidații USR vor susține discursuri și apoi va avea loc votul cu buletine. Între 13.30 și 15.00 va fi efectuată numărătoarea voturilor, urmată de anunțarea rezultelor. Dezbaterile și votul amendamentelor la Statut vor începe după-amiază și este posibil să se desfășoare până seara, potrivit sursei citate.

"În primul rând, USR îşi va alege sâmbătă, la Congres, candidatul pentru funcţia de preşedinte al României, prezidenţiabilul USR. Acesta va fi primul punct pe ordinea de zi. Vor fi prezentările celor patru candidaţi la această funcţie - Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu, Dumitru Stanca. Ei vor veni în faţa Congresului să-şi prezinte o platformă, apoi vot. După ce se numără voturile, se anunţă prezidenţiabilul, apoi vom intra în modificările de statut. Principala modificare la Statutul USR este aceea că preşedintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor partidului, prin vot egal, direct, secret şi liber exprimat. Vom folosi o platformă de vot electronic pe care am mai folosit-o cu succes până acum şi la europarlamentare şi la referendumurile interne şi vom ratifica rezultatul printr-un nou congres. Vom avea un nou congres în septembrie pentru alegerea preşedintelui USR şi pentru alegerea noului Birou Naţional", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu.

Dumitru Stanca, înscris în competiția internă pentru prezidențiale, este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov, iar Dragoş Dinulescu, și el înscris în cursa internă, este medic dentist şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova, potrivit Mediafax.

Pe 8 iunie, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul partidului, modificări care vor fi supuse aprobării Congresului de sâmbătă. Principala schimbare privește modul de alegere a președintelui USR, în sensul ca acesta să fie ales de toți membrii partidului, prin vot direct. Amendamentul agreat de Comitetul Politic al USR, reunit la Brăila, a fost propus de Dan Barna.

Dacă modificarea Statutului va fi agreată și de Congresul USR, atunci președintele formațiunii va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor USR pentru un mandat de maximum 4 ani, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliul Național al PLUS se va desfășura tot sâmbătă, în vederea desemnării candidatului PLUS la prezidențiale și la Primăria Generală a Capitalei. Vor exista și decizii referitoare la organizarea internă a partidului și stadiul negocierilor care au loc, în aceste zile, la nivel european, a informat formațiunea, într-un anunț de presă.

De la ora 13.00, președintele PLUS Dacian Cioloș va susține o conferință de presă, pentru a informa asupra deciziilor luate de partid în cadrul Consiliului Național.

USR și PLUS se află de câteva săptămâni în negocieri în vederea stabilirii candidatului Alianței pentru un mandat la Cotroceni. Liderii celor două formațiuni au explicat că va fi un tandem al Alianței USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi propunerea de premier sau viceversa.

Președintele USR Dan Barna a declarat vineri seară, la Digi 24, că deși partidul va alege în Congresul de sâmbătă candidatul formațiunii la alegeri, prezidențiabilul Alianței USR-PLUS va fi anunțat peste două săptămâni.