Președintele Klaus Iohannis are programate vineri consultări cu partidele de la putere, însă ALDE a anunțat că nu va merge la Cotroceni, iar PSD nu a spus cine va face din delegația ce va discuta cu șeful statului.

Preşedintele Klaus IohannisFoto: Hotnews

Potrivit agendei publicate de Administrația Prezidențială, reprezentanții PSD sunt așteptați la ora 11.00, iar cei ALDE la ora 12.00.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, vinerea trecută, că partidul său nu va onora invitația la consultări lansată de Iohannis. Liderul ALDE a scris, pe pagina sa de Facebook, că președintele "nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor".

Tot vinerea trecută, Dragnea a declarat, la Călărași că nu are nicio problemă cu temele anunțate de președinte la referendum dar că, personal nu va merge la consultări. "Eu sigur nu merg. De ce? Nu-mi place personajul. Dar de la partid de la noi o să trimitem nişte oameni.

Șeful statului a replicat că i se pare „de-a dreptul ciudat” faptul că Dragnea și Tăriceanu au refuzat invitația la consultări. „Faptul că unii nu vor să vină la discuții (...) mi se pare de-a dreptul ciudat”, a comentat Iohannis, de la Bruxelles, precizând că este vorba de o „ofertă” și nu poate obliga pe nimeni să participe. „Să refuzi o ofertă la dialog parcă e cel puțin ciudat”, a mai comentat șeful statului.

Iohannis a declarat joi, după consultări cu celelalte formațiuni politice, că reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP și ai minorităților, care au participat la consultările de la Cotroceni, „au îmbrățișat ideea organizării unui referendum”.

Ce au declarat liderii partidelor, după consultările cu Iohannis

Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus la finalul consultărilor cu președintele că opinia exprimată de români la referendum reprezintă o obligație de transpunere a acestei voinței în Constituție, lansând un apel către oameni să decidă clar, la referendum, că ”în România infractorii care săvârșesc fapte de corupție vor condamnați”. Totodată, Orban a spus că liberalii sunt convinși că președintele are întrebările formulate și că românii vor veni în număr mare la vot.

Președintele USR, Dan Barna, a precizat că USR susține referendumul inițiat de președintele Iohannis, care vine să completeze și inițiativa partidului de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Barna a mai spus că miza referendumului și a alegerilor europarlamentare este una mare, pentru că nu se referă doar la a trimite niște oameni în Parlamentul European, ci la a decide dacă România rămâne țară europeană sau va fi un stat aflat la marginea Europei.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat joi că în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni delegaţia PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendum să existe şi o întrebare care să vizeze fie reducerea numărului de parlamentari, fie eliminarea pensiilor speciale, fie revenirea la alegerea primarului în două tururi.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că partidul său susține eliminarea ordonanțelor de urgență din legiferearea Guvernului, cu excepția situațiilor de criză, catastrofă sau război.