PNL, USR și PMP l-au asigurat pe președintele României, în cadrul consultărilor pe tema referendumului de pe 26 mai de la Cotroceni, că sunt alături de el și că vor îndemna cetățenii să susțină un proces pentru consolidarea justiției. Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, de asemenea, că partidul său susține eliminarea ordonanțelor de urgență din legiferearea Guvernului, cu excepția situațiilor de criză, catastrofă sau război. În cazul minorităților naționale, Varujan Pambuccian a spus că trendul este unul de susţinere a referendumului, dar există şi excepţii. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu vor participa la consultări.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE 19.15: Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul primei zile de consultări, că reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP și ai minorităților „au îmbrățișat ideea organizării unui referendum”.

UPDATE 19.06: Deputatul Varujan Pambuccian a declarat joi, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că în rândul grupului minorităţilor naţionale trendul este unul de susţinere a referendumului, dar există şi excepţii. (Agerpres)

UPDATE 18.25: Președintele Klaus Iohannis are, la ora transmiterii acestei știri, consultări cu grupul parlamentar al minorităților naționale, la Cotroceni. Delegația minorităților naționale este condusă de Varujan Pambuccian.

UPDATE 18.20: Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că partidul său susține eliminarea ordonanțelor de urgență din legiferearea Guvernului, cu excepția situațiilor de criză, catastrofă sau război. (Mediafax)

"Rezultatul referendumului este previzibil. Nimeni nu va alege să existe penali în funcții publice. Noi suntem mai severi. Credem că instituția OUG din Constituție trebuie eliminată. Nu trebuie OUG în niciun domeniu. Acea întrebare trebuie să fie și mai simplă și trebuie să se refere la modul general la OUG. Aceste ordonanțe au creat pagube asupra statului și societății. Această legiferare a Guvernului trebuie eliminată, cu excepția cazului de crize sau război. Se poate legifera repede, în două sau trei săptămâni în Parlament dacă ai majoritate. A doua zi după referendum lucrurile nu se vor schimba. Rămâne un sentiment de frustrare în societate. Dorim acest lucru, dar nu se va întâmpla pe 27 mai. Ar fi nevoie de o nouă Constituție", a declarat Kelemen Hunor, după consultările de joi la Cotroceni.

Acesta a mai spus că există o recomandare a Comisiei de la Veneția de a nu organiza alegerile odată cu un referendum, iar informarea să fie și în limba minorităților, dar o recomandare nu are o greutate foarte mare.

UPDATE 17.38: Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat joi că în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni delegaţia PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendum să existe şi o întrebare care să vizeze fie reducerea numărului de parlamentari, fie eliminarea pensiilor speciale, fie revenirea la alegerea primarului în două tururi. (Agerpres)

”Noi am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să mai introducă o întrebare suplimentară din trei teme pe care noi le-am propus. Una vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, 100 de senatori şi 200 de deputaţi. A doua temă vizează o întrebare pe care toţi românii ar înţelege-o, dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale (...) şi o altă temă, care sunt convins că preocupă o bună parte din societate, revenirea la alegerea primarului în două tururi", a spus Tomac.

UPDATE 16:35: Delegația USR a ieșit de la consultări. Președintele formațiunii, Dan Barna, a precizat că USR susține referendumul inițiat de președintele Iohannis, care vine să completeze și inițiativa partidului de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”.

Barna a mai spus că miza referendumului și a alegerilor europarlamentare este una mare, pentru că nu se referă doar la a trimite niște oameni în Parlamentul European, ci la a decide dacă România rămâne țară europeană sau va fi un stat aflat la marginea Europei.

UPDATE 16.10: Discuția între liberali și președintele Iohannis s-au încheiat. Liberalii au spus că îl sprijină pe președintele României în demersul său privind referendumul pe jutiție și au făcut apel la români să li se alăture lor și liderului statului. La acest moment, delegația USR a intrat la consultări.

Consultările au loc joi şi vineri, iar fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Delegaţia PNL este condusă de Orban, iar întâlnirea ar urma să dureze o oră. De la 16.00, ar urma să intre la discuții USR, la 16.45 - PMP, la 17.30 - UDMR, iar la 18.15 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, consultările ar urma să înceapă la ora 11.00, cu PSD, şi să continue la 12.00 cu delegaţia ALDE.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu vor participa la consultări. Dragnea a motivat că nu-i place "personajul” dar va trimite "niște oameni de la partid”, în timp ce Tăriceanu a anunțat că niciun reprezentant al ALDE nu va merge la Cotroceni și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că "nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor".

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că are foarte multă deschidere pentru consultările cu partidele şi că i se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu preşedintele României.

"Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum care are ca temă principală justiţia, integritatea, lupta anticorupţie şi situaţia din justiţie acum se tot discută şi se tot discută şi din păcate multe chestiuni sunt foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiţie, atunci o discuţie se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut şi alte teme cu care vin reprezentanţii partidelor", afirma Iohannis.

"Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare ciudat, nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este cel puţin ciudat. Deci, în continuare, chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc, sunt bine-veniţi. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare”, a precizat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis partidelor invitația la consultări vineri, după ce cu o zi înainte anunțase cele două teme pentru referendumul care va fi organizat în 26 mai. Prima temă - interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de-a doua - interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.