​Președintele Klaus Iohannis a declarat că reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP și ai minorităților, care au participat la consultările de la Cotroceni, „au îmbrățișat ideea organizării unui referendum”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor. Iar acest răspuns este, evident, un referendum. Toți participanții din această după-amiază, repet, PNL, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum. (...) indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că va formula întrebările după ce va primi un răspuns la scrisoarea de consultare trimisă Parlamentui pe tema referendumului.

Ce au declarat liderii partidelor, după consultările cu Iohannis

Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus la finalul consultărilor cu președintele că opinia exprimată de români la referendum reprezintă o obligație de transpunere a acestei voinței în Constituție, lansând un apel către oameni să decidă clar, la referendum, că ”în România infractorii care săvârșesc fapte de corupție vor condamnați”. Totodată, Orban a spus că liberalii sunt convinși că președintele are întrebările formulate și că românii vor veni în număr mare la vot.

Președintele USR, Dan Barna, a precizat că USR susține referendumul inițiat de președintele Iohannis, care vine să completeze și inițiativa partidului de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Barna a mai spus că miza referendumului și a alegerilor europarlamentare este una mare, pentru că nu se referă doar la a trimite niște oameni în Parlamentul European, ci la a decide dacă România rămâne țară europeană sau va fi un stat aflat la marginea Europei.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat joi că în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni delegaţia PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendum să existe şi o întrebare care să vizeze fie reducerea numărului de parlamentari, fie eliminarea pensiilor speciale, fie revenirea la alegerea primarului în două tururi.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că partidul său susține eliminarea ordonanțelor de urgență din legiferearea Guvernului, cu excepția situațiilor de criză, catastrofă sau război.

Consultările vor continua vineri. La ora 11.00, este programată întâlnirea cu PSD, iar la 12.00 ,cu delegaţia ALDE. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu vor participa la consultări. Dragnea a motivat că nu-i place "personajul” dar va trimite "niște oameni de la partid”, în timp ce Tăriceanu a anunțat că niciun reprezentant al ALDE nu va merge la Cotroceni și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că "nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor".