Actualizat​

DOCUMENT CSM propune ca abuzul în serviciu, delapidarea și alte infracțiuni de serviciu, pentru cei care nu sunt funcționari publici, să nu se pedepsească dacă valoarea prejudiciului este sub 50.000 euro / Iordache: Este un amendament care poate fi susținut

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2018, 15:09 Actualitate | Politic


Florin Iordache
Foto: Hotnews
 documente
(15 Mai 2018) PDF, 1MB
(15 Mai 2018) PDF, 87KB
Comisia specială parlamentară pentru legislația din domeniul justiției a încheiat marți dezbaterile pe amendamentele depuse la proiectul PSD de modificare a Codului penal, urmând ca într-o ședință ulterioară acestea să fie tranșate prin vot. Supriza ședinței a fost o propunere venită marți de la CSM care prevede un prag de 50.000 euro pănâ la care abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane și nu de funcționarii publici să fie considerate infracțiuni, care va fi votată marți. Amendamentele depuse de Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu, deputați PSD, au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE.

UPDATE 20:12

Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie, precizează CSM, într-un comunicat publicat marți.


Vezi aici documentul transmis de CSM cu propunerea privind evaziunea fiscala

UPDATE 17:45
Șeful Biroului de informare publică şi relaţii cu mass-media al CSM, judecătorul Florin Encescu, a declarat, pentru HotNews.ro, că este vorba de o „cauză de nepedepsire” care nu vizează infracțiuni de corupție și, de asemenea, nu vizează funcționarii publici. „Sunt excluse infracțiunile de corupție”, a subliniat acesta.

"Este un amendament care poate fi susținut. (...) Acest articol în forma CSM îl vom susține" a declarat Iordache după ședință. Iordache a menționat și că, în cazul art. 297 - Abuzul în serviciu - el va propune și va susține o definiție fără prag valoric pentru prejudiciu, așa cum a menționat în trecut. Însă Iordache refuză să spună cum va propune să fe redefinită infracțiunea de abuz în serviciu. 

Vezi aici o transmisiune video a ședinței:Consultă aici tabelul de lucru cu ultimele propuneri

16.49
Iordache a mai prezentat niște amendamente la omor și ultraj venite de la PSD - Comisia de apărare. Stelian Ion a atras atenția că nu intră la obiectivele acestei comisii.

S-a incheiat ședința, Iordache a anunțat că mâine de la 14.00 se reunește iar ședința pentru proiectul de modificare a Codului de procedură civilă.

16.29
Reprezentanții Forumului Judecătorilor anunță că se retrag de la lucrările comisiei.

Reprezentantul CSM în comisie, judecătoarea Lia Savonea, a precizat ca a venit cu mandat din partea Consiliului si a dat asigurări că amendamentele pe care le-au propus au fost discutate și votate în cadrul CSM.
 

16.05
CSM propune prag de 50.000 euro pentru abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane decât funcționarii publici, așa cum este cazul personalului contractual. Propunerea CSM a fost trimisă către Florin Iordache marți și se află la prima lectură pentru majoritatea parlamentarilor. Cei de la PNL se declară împotrivă. 

Propunerea CSM modifică art. 308 din Codul Penal, unde adaugă următoarele alineate

"(3) În cazul infracțiunii prevăzute de art. 295 (DELAPIDARE-n.r.), săvârșite în condițiile alin 1, împăcarea parților înlatură răspunderea penala.

(4) Infracțiunile prevăzute la art 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuzivă a funcției, uzurparea funcției - n.r.) și art. 304 (divulgarea informațiilor secrete - n.r.), săvârșite în conditiile alin (1), dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecată.

(5) Daca infractiunile prevazute la alin 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzal, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin 2 se reduc la jumatate.

(6)Dispozițiile alin 4 si 5 se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin 4, indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia."

Ce prevede acum art. 308:

"Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane

(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.

(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime."

Cine este funcționar public în sensul legii penale:

Art. 175 Funcţionar public

(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:

a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;

b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;

c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.


"Mi s-a părut normal, le-am primit astăzi, să le aduc la cunoștință, să stiți de ele," spune Iordache.
Marți se va tranșa acest subiect, a precizat el.

FOTO: Amendamentul CSM pe ecranul din comisie: 

15.48: Iordache o ceartă pe Mariana Moț, secretar de stat în ministerul Justiției, pentru că un proiect de lege al Ministerului privind evaziunea fiscală întârzie. "Ați avut posibilitatea, daca dvs stați pe loc… Hai la muncă! Dacă nu veniți cu proiect de lege, îi dăm drumul ca inițiativă parlamentară."

15.35 La propunerea lui Iordache, s-a votat respingerea amendamentelor grupului senatorial ALDE (link mai jos), în unanimitate. A votat inclusiv deputatul ALDE Steluța Cătăniciu.

Apoi s-a votat respingerea tuturor amendamentelor depuse de Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu.

Citește aici ce prevedeau acestea


15.18
Iordache amintește de cele trei proiecte ale lui Rădulescu care au fost adoptate tacit de Camera Deputaților: "Ce pot să vă spun din partea grupului PSD - nu am susținut si nu vom susține aceste proiecte. Pentru noi este important ca acele trei proiecte care vizează Legea 303, Legea 304 și Legea 317 care au fost discutate și dezbătute în cadrul comisiei speciale. De ce au fost lăsate să treacă tacit? Asta e altă discuție". 

Apoi, Iordache menționează amendamentele ALDE la Codul Penal care se referă la fapte grave cu violență: "Noi le vom respinge".

"Procedura nu opreste niciun parlamentar sa depună amendamente. Că sunt proaste, asta am văzut cu toții."


Iordache spune că va exista un singur proiect de lege privind Codul Penal, toate celelalte proiecte privind codul penal vor primi raport de respingere.

***

"O serie de instituţii au depus amendamente, o serie de instituţii au depus comentarii. Acolo unde doriţi să interveniţi la fiecare articol în parte, am convenit, indiferent de partide, să ascultăm punctele de vedere ale dumneavoastră. În momentul în care vom termina parcurgerea întregului Cod penal, săptămâna viitoare să facem şi Codul de procedură civilă, care are un număr mic de articole, şi apoi începem, prin vot, să tranşăm, ţinând cont de amendamentele şi observaţiile pe care le-aţi făcut, să le adoptăm", a precizat Iordache, în urmă cu o săptămână, într-o şedinţă a comisiei, citat de Agerpres.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9871 vizualizari

 • +27 (31 voturi)    
  adica (Marţi, 15 mai 2018, 16:11)

  strelka [utilizator]

  dca ai dat cu vastul si te-au turnat baietzii pt. o fapta de pina in 50 de batrane, pui frumos malaiul la loc si mai incerci odata. Asta e ministrul justitiei sau un mardeias ?
 • +23 (27 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 15 mai 2018, 16:14)

  Lok [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Nu chiar (Marţi, 15 mai 2018, 20:12)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   In cazul lui Dragnea e mai mic - deci omul va fi curat si uscat, cum de altfel stiam cu totii ca este, nu?
 • +27 (31 voturi)    
  ce se intampla cu noi ? (Marţi, 15 mai 2018, 16:19)

  lp [utilizator]

  pana si CSM-ul cedeaza influentei penalilor ?! oamenii astia sunt nebuni ? cum vom putea trai inconjurati de tot felul de infractori ?
 • +24 (30 voturi)    
  PSD da liber la abuzuri pana in 50000 de euro (Marţi, 15 mai 2018, 16:21)

  emil bobu [utilizator]

  adica 250000 de lei (astazi, maine va fi o suma mai mare).

  Pai sa tot "lucrezi" la stat, e visul romanilor.
 • +20 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 mai 2018, 16:26)

  [anonim]

 • +20 (24 voturi)    
  50000 € / zi lucratoare (Marţi, 15 mai 2018, 16:28)

  decretelu [utilizator]

  haideti, domnu' iordache, puteti mai mult!
  ce va cramponati asa de un furt minuscul? puneti acolo o suma "fara numar". si mai adaugati sintagma "numai membrilor psd li se permite sa fure".
  iar, noi, astia care muncim sa va platim, vom face totul, nu vom merge la vot, vom vota "orice roman ii este frica", tot ce e necesar sa aveti voi liniste si consens.
  as vrea sa urlu, dar e inutil, asa ca, mai da-ti-va in... vorba lui costel drojdierul.
 • +14 (20 voturi)    
  ! (Marţi, 15 mai 2018, 16:29)

  tudorr [utilizator]

  1 euro n-ar fi mai bine? Asa poti imparti usor 1 mil de euro in 20 de calupuri a 50.000 :))
  • +10 (14 voturi)    
   ... (Marţi, 15 mai 2018, 17:13)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Nici 1 euro n-ar fi bine. De ex. daca un sef in politie ii spune unui subaltern sa nu amendeze pe cineva pe care l-a prins comitand o contraventie - ei bine, asta nu va mai fi abuz in serviciu pt. ca prejudiciul nu este nici macar de un euro. Sau.. ma rog, poate imi scapa ceva (sper!!!).
 • +17 (21 voturi)    
  Hoțul neprins... (Marţi, 15 mai 2018, 16:33)

  zugurudumba [utilizator]

  ...negustor cinstit, așadar.
 • +20 (24 voturi)    
  a (Marţi, 15 mai 2018, 16:36)

  adrian67 [utilizator]

  CSM - Dragnea. Niste nesimtiti ordinari. Intr-o tara in care salariul mediu e 500 euro, e ok sa furi 50.000 euro.
  Hotul care-ti fura din buzunar/casa sub aceasta suma e bun de premiat? Sa-i dea Firea casa, Daddy sa-l ia la Belina la pescuit.
 • +23 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 mai 2018, 16:37)

  [anonim]

 • +20 (24 voturi)    
  Liber la furat (Marţi, 15 mai 2018, 16:43)

  florinos [utilizator]

  II este frica lui Dragnea, a apăsat pedala de accelerație.

  De acum liber la furat, nu am avut pana acum spitale si autostrăzi dar sa vezi furt de acum, medicul o sa-ti ceara șpagă in față in limita a 50.000 pe luna, preotul la înmormântare la fel, polițistul sa-si facă norma, politicianul nici nu mai zic .... Unde ești tu Țepeș ?
  • -7 (15 voturi)    
   . (Marţi, 15 mai 2018, 18:09)

   unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Șpaga (dare de mită) n-are nici o legătură cu abuzul în serviciu. Ești pe lângă temă rău de tot.
   • 0 (0 voturi)    
    Corect! (Marţi, 15 mai 2018, 20:15)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    In cazul lui Dragnea NU e vorba de mita - ci, desigur, de abuz in serviciu. Asa ca important acum pentru "legiuitor" este abuzul in serviciu, nu mita.
    QED.
 • +9 (15 voturi)    
  se vede,,, (Marţi, 15 mai 2018, 17:06)

  liviu_ [utilizator]

  ca au schimbat sefii la csm...

  oricum e liber la furat... cand o sa treaca nou cod penal... o sa fie jale... o sa se fure la drumu mare...
  deja sunt articole prin care spun ca politia nu mai are ce sa le faca TALHARILOR !!!
 • +11 (15 voturi)    
  Admis furt pana in 50.000 Euro! (Marţi, 15 mai 2018, 17:20)

  trem [utilizator]

  O sa fragmenteze astia contractele si o sa fure de nu vor fi oameni ca sa ii verifice pe toti! WTF de tzara e asta - nici Africa nu ne-ar primi.

  Solutia pare una singura: Un bilet dus catre o tzara in care mai exista rusine!
 • +13 (17 voturi)    
  Deci la 49.999 de Euro (Marţi, 15 mai 2018, 17:29)

  ady77 [utilizator]

  E liber la furaciuni, si fara prea mari batai de cap.
 • +3 (15 voturi)    
  CSM ule, jos labele de pe justiție! (Marţi, 15 mai 2018, 17:29)

  asistat [utilizator]

  Nu mai pot cu astia!
 • +1 (1 vot)    
  Exact pe dos (Marţi, 15 mai 2018, 18:37)

  DT34 [utilizator]

  Ar trebuie invers, daca e functionar public, pedeapsa sa fie dubla si sa inceapa de la 50 de Euro.
  Nu inteleg de ce in Euro?
  Hai sa punem Bitcoins sa para suma mai mica.50.00 bitcoins cred ca ar fi cam 100.000.000 Euro.
 • +1 (1 vot)    
  cum adica bai jegule (Marţi, 15 mai 2018, 18:57)

  Kosmos [utilizator]

  Hai sa ne dam legi noua infractorilor
 • +1 (1 vot)    
  Pragul de 50.000. de euro in echivalent moneda (Marţi, 15 mai 2018, 19:56)

  Susufler0 [utilizator]

  nationala se aplica doar celor care nu sunt angajati cu contract de munca, respectiv magistrati (judecatori + procurori), parlamentari, primari, viceprimari, consilieri locali, judeteni. Pt bugetarii, asimilati functionarilor publici si pt functionarii publici nu exista prag !

  Deci, iarasi unii sunt mai egali decat altii !

  PS. Sa ne traiesti CSM, 'tu-ţi...
 • +1 (1 vot)    
  acum intelegem (Marţi, 15 mai 2018, 20:11)

  Dizidentul [utilizator]

  cu circa 6 luni in urma Radulescu si Serban propuneau o granita de circa 200000 de lei,se intelege acum ca hotaririle au fost luate din timpul respectiv (tot timpul Dragnea a dormit si doarme linistit)
 • +1 (1 vot)    
  "sa NU se pedepseasca"? pana in 50000Euro? (Marţi, 15 mai 2018, 21:10)

  V. Istina [utilizator]

  Ce dracu ramane din tara asta?

  Asta e probabil "proiectul de tara" al lui Dragnea.

  Puscaria imi pare mult prea blanda pentru ticalosii astia!
 • +1 (1 vot)    
  firmele private sunt obligate sa-si faca (Marţi, 15 mai 2018, 21:19)

  rov [utilizator]

  ca pe vremea lui Stalin ...condica de prezenta, iar infractorii lui drac-nea au liber sa fure 50.000 euro...din banii stransi prin taxe si impozite de la fraieri...
 • +1 (1 vot)    
  liber la fura (Miercuri, 16 mai 2018, 12:45)

  DrIon [utilizator]

  Se da liber la furat sub 50000 de Euro de la firmele particulare!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  CSM = grupare de crima organizata (Miercuri, 16 mai 2018, 18:49)

  revo [utilizator]

  CSM nu se ocupa de protejarea magistratilor si de apararea independentei justitiei, ci de de protectia activa a penalilor.
  CSM a rezolvat o problema spinoasa a Mafiei politice: slujitorii ei, de la stat sau de la privat, marionetele care semneaza, carausii care cara cu valizele banii din spagi si deturnari de fonduri nu erau aparati de lege!
  In spatele mediului de afaceri, de stat sau privat, sunt mafiotii din politica si administratie, functionari publici. Administratori si actionari de fatada le tin locul pe hartie si fac toate matrapazlacurile, riscandu-si, ocazional, libertatea.
  Zilele trecute, Ponta si Sova au fost achitati, dar directorul a fost condamnat. In cazul lui Dragnea, el va iesi curat ca lacrima, dar sefii care au facut angajarea fictiva a celor doua inculpate vor fi condamnati. Si cazuri de acelasi fel sunt cu miile.
  Dupa actuala lege, exista riscul ca marionetele sa nu mai puna botul, sa nu mai vrea sa execute ordinele Mafiei sau sa aiba pretentii foarte mari. CSM a anulat acest risc.
  Este liber la furat la toate nivelurile si in orice mediu. In 200 de zile lucratoare, din orice companie care are bani se pot deturna si fura 10 milioane de Euro, legal si curat, fara riscul de a fi pedepsit.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by