Grupul senatorilor ALDE au depus mai multe amendamente la proiectul PSD de modificare a Codului penal, care va fi dezbătut marți la Comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache, care se referă la mărirea pedepselor pentru infracțiuni grave precum omor sau ucidere din culpă, deși acestea nu fac obiectul proiectului de lege care viza modificarea articolelor declarate neconstiționale și transpunerea a două directive europene.

Comisia pentru legile justitieiFoto: Hotnews

Consultă aici tabelul de lucru cu amendamentele depuse

Citește aici proiectul PSD

Art. 188: Omorul

(1) Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Senatorii ALDE propun astfel:

(1) Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 20 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 189: Omorul calificat

(1) Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări:

h) prin cruzimi, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cei de la ALDE propune astfel:

1) Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări:

h) prin cruzimi, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Uciderea din culpă:

De asemenea, la articolul 192, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 8 ani (față de unu la 5 ani în prezent - n.r.).

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani (față de 2 la 7 ani în prezent - n.r.). Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Art. 193: Lovirea sau alte violenţe. Cum este în prezent:

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Cum vor să modifice cei de la ALDE:

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 5 ani.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani.

Art. 194: Vătămarea corporală

Cei de la ALDE propun modificarea alin (e):

1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu: "e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani."

Senatorii ALDE vor și creșterea termenelor de prescripție pentru infracțiunile grave, astfel:

a) 20 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;

b) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;

Față de forma în vigoare a legii care prevede:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;

b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;