Principalele grupuri politice din Parlamentul European au scris împreună Comisiei Europene, cerându-i să blocheze miliarde de euro, banii de redresare economică pentru Polonia, până când Varșovia va respecta statul de drept și primatul legislației UE, transmite Reuters.

Steagurile Poloniei si UEFoto: Freepik

Într-o scrisoare, Partidul Popular de centru-dreapta, socialiștii de centru-stânga, liberalii de la Renew Europe, Verzii și Stânga Unită au declarat că nu se poate avea încredere în guvernul naționalist al Poloniei pentru a îndeplini obligațiile ce vin împreună cu banii UE.

Cele cinci grupuri reprezintă mai mult de trei sferturi dintre deputații din Parlamentul European. Singurele grupuri care nu au semnat inițiativa au fost extrema dreaptă și blocurile eurosceptice.

"Cerem Comisiei, în calitate de protector al tratatelor, să se abțină de la aprobarea planului de redresare al Poloniei până când nu sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute în Regulamentul privind redresarea și reziliența", se arată în scrisoarea celor cinci grupuri parlamentare.

Varșovia, în conflict prelungit cu Bruxellesul

De când partidul eurosceptic polonez PiS a preluat puterea la sfârșitul anului 2015, Varșovia a fost în conflict cu UE din cauza modificărilor introduse în sistemul său juridic, despre care instituțiile UE spun că încalcă independența instanțelor.

Comisia a dat în judecată Polonia și a câștigat hotărâri în instanțele europene, dar Tribunalul Constituțional al Poloniei, dominat acum în totalitate de persoane numite de partidul de guvernământ, a decis că legile poloneze pot avea întâietate față de legile UE. Oficialii UE spun că acest lucru subminează temeiul juridic al Uniunii Europene.

În joc sunt 23,9 miliarde de euro în granturi și 12,1 miliarde de euro în împrumuturi ieftine din fondul de redresare al UE pe care Varșovia le-ar putea obține pentru a reconstrui economia după pandemia COVID-19.

Dar, pentru a obține banii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care respectarea statului de drept.

Scrisoarea Parlamentului European va exercita o presiune politică suplimentară asupra Comisiei pentru ca aceasta să nu elibereze fondurile până când Polonia nu cedează în această dispută, mai notează Reuters.

Referințe: