Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anunțat miercuri că a decis ca Polonia să plătească o penalitate de un milion de euro pe zi deoarece nu a suspendat camera disciplinară a curții sale supreme, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Polonia a intrat într-o lungă dispută cu Bruxellesul pe tema reformelor din justiție, ce ar submina independența instanțelor.

Disputa a escaladat în luna iulie, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să suspende camera disciplinară.

”În decizia de astăzi (miercuri), vicepreședintele Tribunalului obligă Polonia să plătească ... o penalitate de 1 milion de euro pe zi, începând de la data în care decizia este comunicată Poloniei”, se spune în comunicatul CJUE.

Polonia a spus anterior că va desființa camera disciplinară vizată în cadrul unui pachet mai larg de reforme, dar nu a prezentat până acum vreun plan detaliat în acest sens.

Camera disciplinară din Polonia încalcă legislația UE

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE, amintește AFP, potrivit Agerpres.

Respectarea de către Varşovia a acestei decizii este necesară "pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil la ordinea legală a Uniunii Europene şi la valorile pe care Uniunea este fondată, în special cea a statului de drept", s-a menţionat atunci într-un comunicat al Curţii.

Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.

"Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte", afirma atunci preşedinta CE, Ursula von der Leyen.