Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European (LIBE) a discutat marţi la Bruxelles, pentru prima dată, recenta propunere privind certificatul verde digital destinat să faciliteze călătoriile între statele membre în timpul pandemiei de Covid-19.

Pasaport CovidFoto: Profimedia Images

Dezbaterea s-a concentrat în principal pe implicațiile certificatului asupra vieții private a cetățenilor și a inclus şi un schimb de opinii cu Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor și Consiliul European pentru Protecția Datelor, relatează Rai News, citat de Rador.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a prezentat propunerea executivului comunitar înaintată la data de 17 martie, pe care Comisia speră să o aprobe pentru începutul sezonului turistic european de vară.

Certificatul verde digital ar constitui dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, a primit un rezultat negativ la test sau s-a vindecat deja de boală. Documentul ar trebui să fie gratuit și disponibil în format digital sau tipărit.

Confidențialitatea datelor personale și de sănătate

Cu scopul de a evalua implicațiile certificatului asupra protecției datelor, deputații europeni au discutat marți cu Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, respectiv cu șeful instituției Wojciech Wiewiórowski, care va prezenta avizul comun al Autorității și al Consiliului European de Protecție faţă de propunerea Comisiei.

În timpul dezbaterii plenare din 24 martie cu reprezentanți ai Comisiei și ai Consiliului, majoritatea deputaților europeni au susținut crearea rapidă a certificatului verde digital. În acelaşi timp, mulți au subliniat necesitatea unor garanții solide de protecție a datelor personale și de sănătate. De asemenea, eurodeputații au avertizat că persoanele care nu au fost vaccinate nu trebuie să fie supuse discriminării.

La data de 25 martie, plenul Parlamentului European a convenit să trateze propunerile legislative privind certificatul verde digital în conformitate cu procedura urgentă a Parlamentului (articolul 163), care permite un control parlamentar mai rapid al propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativele democratice ale Parlamentului. În următoarea sesiune plenară (26-29 aprilie) deputații sunt așteptați să prezinte propuneri de negocieri cu Consiliul, care pot include amendamente.

Citește și:

DOCUMENT Comisia Europeană propune introducerea „pașaportului COVID” / Cine va beneficia de adeverința electronică verde și ce informații conține

6 întrebări și răspunsuri esențiale despre „pașaportul COVID” propus de Comisia Europeană / Cum arată documentul

Adina Vălean, despre adeverința electronică verde: Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie / Vrem să fie gata începând cu 1 iunie

Parlamentul European accelerează procedura de adoptare a adeverinței electronice verzi până în luna iunie