Parlamentul European accelerează procedura de adoptare a adeverinței electronice verzi până în luna iunie

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 25 martie 2021, 16:56 Actualitate | MEET Your MEP


Pasaport Covid
Foto: Profimedia Images
Pentru a facilita adoptarea sa până în vară, eurodeputații au decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, permițând circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei.

Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis joi asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei Europene, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.

În timpul dezbaterii în plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputaților au sprijinit crearea rapidă a adeverinței electronice verzi, care urmărește să faciliteze circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei de Covid-19.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, aceasta ar include informații cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, la un rezultat negativ la testul Covid-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu Covid-19.

Mai mulți europarlamentari care au luat cuvântul au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

În urma votului, președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), a declarat:

„Avem nevoie de adeverința electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Adeverința nu poate fi o condiție prealabilă pentru libera circulație, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare. Datele cetățenilor trebuie să fie în siguranță și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverință.”


Următoarele etape

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul UE, care poate include amendamente la propunerea Comisiei Europene, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia pentru libertăți civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului European, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu.

Context

La 17 martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament privind o adeverință electronică verde pentru a facilita libera circulație în UE și o propunere conexă privind resortisanții țărilor terțe a căror ședere sau reședință pe teritoriul statelor membre ale UE este legală în timpul pandemiei de Covid-19.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1669 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  no, (Joi, 25 martie 2021, 19:07)

  nick1587873340950 [utilizator]

  lamuriti-ma si pe mine cum vor ocolii legislatia UE privind libera circulatie in UE a cetatenilor ei ?
  • +3 (3 voturi)    
   Tocmai despre libertatea de miscare este vorba! (Joi, 25 martie 2021, 20:37)

   Nimeni important [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Doveda imunizarii (ai avut COVID sau te-ai vaccinat) sau testul anti-COVID negativ te ajuta sa nu mai stai in carantina cand te duci intr-un alt stat.
   Oricum poti sa te duci oriunde, dar eviti carantina.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by