6 întrebări și răspunsuri esențiale despre „pașaportul COVID” propus de Comisia Europeană/ Cum arată documentul

de D.D.     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2021, 15:00 Actualitate | Internaţional


Pasaport COVID versiune digitala
Foto: Comisia Europeana
​Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în cursul pandemiei de COVID-19. Certificatele verzi digitale vor fi valabile în toate statele membre ale UE.

Certificatul verde digital sau adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul:
 • a fost vaccinat împotriva COVID-19
 • a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2
 • s-a vindecat de COVID-19
Cetățenii care au un certificat verde digital ar trebui să fie scutiți de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare, precizează Comisia.


Actualizare video:

Ce spune Comisarul european Adina Vălean despre certificatul verde digital


Răspunsurile Comisiei Europene la 6 întrebări esențiale despre certificatul verde digital:

1. CUM VOI OBȚINE CERTIFICATUL VERDE DIGITAL?

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.

2. NU SUNT ÎNCĂ VACCINAT(Ă), VOI PUTEA MERGE ÎNTR-O ALTĂ ȚARĂ DIN UE?

Da. Certificatul verde digital ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE. El nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE. Certificatul verde digital poate, de asemenea, să dovedească rezultatele testelor, care sunt adesea necesare în temeiul restricțiilor aplicabile în materie de sănătate publică. Certificatul reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a adapta restricțiile existente aplicate din motive de sănătate publică. Ne așteptăm ca ele să ia în considerare această dovadă a situației cetățenilor în relație cu COVID-19 pentru a facilita călătoriile.

3. CONTEAZĂ CARE ESTE VACCINUL ANTI-COVID-19 PE CARE ÎL PRIMESC?

O persoană vaccinată va primi un certificat de vaccinare pentru orice vaccin anti-COVID-19 cu care a fost vaccinată. Pentru neaplicarea restricțiilor vizând libera circulație, statele membre vor trebui să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE. Statele membre pot decide să extindă această neaplicare și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.

4. CUM VA AJUTA CERTIFICATUL LIBERA CIRCULAȚIE?

Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat. Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

5. CARE SUNT DATELE INCLUSE ÎN CERTIFICAT?

Certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

6. DATELE MELE CU CARACTER PERSONAL SUNT ÎN SIGURANȚĂ?

Certificatele vor include doar un set limitat de informații care sunt necesare. El nu poate fi reținut de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital.

Certificatul verde - versiune digitală
Certificat verde - versiune tipărită

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5840 vizualizari

 • +5 (23 voturi)    
  Comisia de făcut hârtii (Miercuri, 17 martie 2021, 15:07)

  Mazeta [utilizator]

  Templul Birocrației face încă o adeverință. A spune că o hârtie facilitează libera circulație este ca și cum ai spune că prezervativul facilitează sexul.
 • +1 (17 voturi)    
  Ori e pasaport, ori... (Miercuri, 17 martie 2021, 15:18)

  ac [utilizator]

  ... e certificat verde digital. Sau poate a doar certificat digital? Sau doar verde? Poate fi folosit si pe post de MITM? sau proxy? Ce idioti.
 • +6 (12 voturi)    
  Hmmmm (Miercuri, 17 martie 2021, 15:26)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  "Certificatul verde digital sau adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul:
  1) a fost vaccinat împotriva COVID-19
  2) a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2
  3) s-a vindecat de COVID-19"

  Banuiesc asadar ca va avea o perioada de expirare intrucat e absurd ca intre conditii sa fie "si", deci e vorba despre "sau" intre ele.

  Ori daca protectia data de boala sau vaccin e de luni de zile, cea data de test este fix ZERO. Testul nu produce anticorpi.
 • +3 (5 voturi)    
  INEPTIE MAI MARE NU EXISTA (Miercuri, 17 martie 2021, 16:21)

  NIKKI99 [utilizator]

  Atat timp cat o persoana vaccinata, testata PCR sau vindecata se poate infecta respectiv reinfecta si pot transmite virusul nu inteleg de ce pot fi privilegiati cu libera circulatie! Este absurd acest certificat verde sau gresesc eu ?
  • +2 (2 voturi)    
   Nu este deloc absurd (Miercuri, 17 martie 2021, 17:01)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui NIKKI99

   Este dovada in cazul celor imunizati (prin boala sau vaccin) ca nu vor ocupa aiurea locuri la ATI in tara unde merg. In plus multe companii de asigurari nu asigura si la COVID din cauza costului mare. Deci cetateanul isi face asigurare (crezand ca acopera tot) si apoi spitalul acela incepe sa se judece cu omul sa isi vada banii pe tratament inapoi.

   Doar au cumulat dovada de imunizare cu cea de test negativ. Diferenta e ca la un test negativ valabilitatea pasaportului va fi 24 h si la imunizare probabil 6 luni. Deci practic doua hartii in una, cam atat.

   SAU mai e o varianta: li se va cere chiar si celor imunizati test negativ.
 • +10 (10 voturi)    
  rajala, (Miercuri, 17 martie 2021, 17:39)

  nick1587873340950 [utilizator]

  atita timp cit legislatia UE prevede LIBERA CIRCULATIE IN CADRUL UE, pasaportul/certificatul e NELEGAL. Trminati cu prostiile si mai informativa LEGAL si LEGISLATIV. Orice actiune i judecata e direct cistig de cauza pentru nerespectarea legislatiei UE
  • +7 (7 voturi)    
   Ti-am dat plus meritat (Miercuri, 17 martie 2021, 18:56)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Dar trebuie sa te intreb: ai avut de-a face cu leftistii, socialistii? Albul e negru si negrul e alb. E ilegal, dar il facem. Si le zici ca e nelegal. Si se uita prin tine si ii dau inainte.
  • +2 (2 voturi)    
   Tot un plus si de la mine, dar regret acum. (Joi, 18 martie 2021, 1:35)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Nu iti ingradeste nimeni acest drept la nivel de uniune, certificatul afecteaza doar felul in care intri in tara destinatie, pe ce usa practic...
   • 0 (0 voturi)    
    Si da, si nu (Joi, 18 martie 2021, 9:58)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    O tara poate decide ca desi ai certificat sa stai in carantina x zile, cu alte cuvinte ca si pana acum. Nu este legal sa obligi pe cineva sa achizitioneze un bun sau serviciu pe care apoi tot tu sa i-l interzici sau sa nu il recunosti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by