​​Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că deșeuri cum sunt cele din Marea Britanie sunt arse ilegal în județul Ilfov sau ajung la gropile de gunoi de aici.

Costel AlexeFoto: Facebook/ Costel Alexe

„Sub apanajul importurilor de articole de uz casnic, ajung în România mari cantități de deșeuri. În ultiele săptămâni 25 de containere au fost identificate cu deșeuri în Portul Constanța și fiecare container are în jur de 20 de tone. Numai ieri, colegii de la Paza de Coastă, comisarii Gărzii de Mediu au trimis înapoi în Marea Britanie șapte containere. Toate acestea se întâmplă pentru că în Marea Britanie eliminarea unei tone de deșeuri ajunge să coste 400 de lire, iar în România 30-40 de euro. Aceste deșeuri ajung din Portul Constanța în județul Ilfov, la Afumați și în alte locații, și mare parte din aceste deșeuri sunt supuse arderilor necontrolate, ilegale”, a declarat Costel Alexe, în emisiunea „La fix”, de la libertatea.ro.

Polițiștii bucureșteni au făcut, marți, nouă percheziții, într-un dosar ce vizează activitatea a două firme și a mai multor persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului, anunță Poliția Capitalei.

În noaptea de duminică spre luni, aplicaţiile care măsoară calitatea aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri extrem de mari ale cantităţilor de particule în suspensie, chiar şi de 10 ori peste maximul admis. Ministrul Mediului a precizat că poluarea provine de la arderile necontrolate din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.

Ministerul Mediului va verifica, până la finalul acestei săptămâni, toate sursele de poluare din zona București– Ilfov, iar operatorii care nu dețin echipamente pentru montorizarea calității aerului vor fi obligați să remedieze situația, a anunțat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Încă două containere pline cu deșeuri au fost descoperite, luni, în Portul Constanța, după ce pe 20 februarie polițiștii de frontieră au identificat 16 astfel de containere pline cu gunoaie inutilizabile. În acte, obiectele figurează drept produse de uz casnic.