Polițiștii din București fac marți nouă percheziții într-un dosar care vizează activitatea a două firme și a mai multor persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului, anunță Poliția Capitalei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astăzi (marți - n.red.), polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigarea Criminalității Economice, sprijiniți de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare 9 mandate de percheziție, în București și județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni ce aduc atingere mediului”, a anunțat Poliția Capitalei.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a susținut că poluarea record ar fi fost cauzată de un incendiu de vegetație pe o suprafață de 5.000 de metri la Crevedia, de un incendiu la Gara de nord, dar și de faptul că oamenii au ars cauciucuri în gospodăriile din jurul Capitalei. "E primăvară, lumea face curățenie prin curte și dau foc la tot ce găsesc”, a comentat el.

De asemenea, Alexe a susținut luni seară, la Digi 24, că monitorizarea calităţii aerului din Bucureşti nu cade în sarcina Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, și a recomandat bucureştenilor ca, în fiecare dimineaţă, să verifice datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Potrivit ministrului, Garda Naţională de Mediu va trebui să prezinte, până la sfârşitul acestei săptămâni, rezultatele verificărilor efectuate la operatorii economici care se ocupă de arderile de deşeuri.