Rusia i-a propus oligarhului Mihail Fridman să se mute în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică după ce s-a plâns că a ajuns să trăiască la Londra din 2.500 de lire lunar, relatează TASS.

Mihail FridmanFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Oferta a fost formulată de Andrei Yermak, ministrul culturii și turismului pentru regiunea Kaliningrad, acesta propunându-i lui Friedman să cumpere și să restaureze un castel medieval din regiune.

Yermak a spus că aceasta este atât o propunere de afaceri, cât și o șansă pentru un om de afaceri să intre în istorie.

Oficialul rus a sugerat și două castele pe care Fridman și le-ar putea dori.

Castelele oferite lui Mihail Fridman în Kaliningrad

Unul se află în Tapiau (Gvardeysk), Yermak descriind acest castel ca având o „istorie de 800 de ani, o mică insulă într-o zonă rurală pitorească, propria închisoare și perspective de dezvoltare nelimitate”.

Celălalt se află în Labiau (Polessk), ministrul rus amintind că în 1656 aici a fost semnat un faimos tratat de pace între Frederick William I, Duce al Prusiei și Elector al Brandenburgului, și regele Carol Gustav al X-lea al Suediei.

Castelul din Labiau pare a avea nevoie de renovări serioase (FOTO: Wikimapia)

„Un plus îl reprezintă priveliștile fantastice ale Lagunei Curlandei și oportunitatea de a lăsa o amprentă reală asupra istoriei”, mai spune Yermak, amintind și de alte castele din zonă „forturi, biserici și moșii”.

„Cel mai bun program de sprijin din lume” în enclava rusească

El i-a oferit lui Fridman să cumpere proprietățile ca partea a ceea ce a descris drept „cel mai bun program de sprijin din lume”: 50% pentru reconstrucție sub forma unei subvenții nerambursabilă și 50% sub forma unui împrumut pe 15 ani la o dobândă de 0% cu o perioadă de grație de 10 ani.

Yermak a amintit de interviul acordat recent de Friedman jurnaliștilor de la Bloomberg în care omul de afaceri s-a plâns că, din cauza sancțiunilor și a blocării conturilor sale, nu a putut plăti pentru curățarea locuinței sale din Marea Britanie.

„Mulți, bineînțeles, îl trollează și își bat joc (complet degeaba!) de Mihail Maratovici [Fridman], iar eu am o propunere de afaceri pentru el... Ce rost are să-ți faci griji, scuze, de curățenia vreunei case undeva pe un pământ străin, unde nu vei deveni oricum niciodată nativ, când Mihail Maratovici ar putea deveni cu ușurință proprietarul unui castel medieval din țara noastră”, a declarat Andrei Yermak.

La sfârșitul lunii februarie Uniunea Europeană a anunțat că va impune sancțiuni împotriva lui Friedman, acesta fiind sancționat și de Marea Britanie la începutul lui martie.

Fridman a făcut un apel public pentru încheierea războiului din Ucraina pe 27 februarie, la 3 zile după declanșarea invaziei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 27-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.